11 месеца бременност

0
10616

Кобилите се разпасват обикновено през пролетта по няколко пъти през 22–23 дни, ако не бъдат заплодени. Могат да се разгонват и през друго време на годината в зависимост от условията на хранене и гледане. След раждането първата разпасаност настъпва след 5–13 дни, средно след 8–9 дни. След естествено или изкуствено осеменяване настъпва оплождане и започва развитието на нов организъм в тялото на женското животно. Първото заплождане на младите кобили трябва да стане, когато организмът им е готов да износи цялата бременност и половите им органи са напълно развити. Тогава настъпва тяхната развъдна възраст – на 3–4 години.

Бременността започва от момента на оплождането и трае до раждането на напълно развито конче. Тя трае 11 месеца. Единствено кобилата от всички домашни животни носи толкова месеци. Само при магарицта и камилата бременността е с 1 месец повече. Оплодената яйцеклетка се развива в матката и става зародиш. Оформят се плодните обвивки и плацентата. Плодните обвивки образуват околоплодния мехур, пълен с околоплодни  води, които  предпазват плода от увреждане и улесняват раждането. Плодът е свързан чрез пъпната връв и плацентата с майчиния организъм, откъдето постъпват хранителни вещества в неговата кръв.

С напредване на бременността матката на кобилата се изтегля напред и наляво и се разполага в лявата страна на коремната кухина.

В края на бременността се изразходват големи количества хранителни вещества за растящия плод и кобилите, както и всички бременни женски в природата, трябва да се хранят с пълноценна храна с високо съдържание на протеини, минерални вещества и витамини.

 Растеж и развитие на плода през различни периоди от бременността

Втори месец. Плодът е дълъг 5,5–7 см, тежи 62–70 г. Главата придобива очертания, свойствени за коня, очертават се копитцата.
Четвърти месец. Тялото е дълго 20–23 см, тежи 1000–1500 г. Оформят се очертанията на външните полови органи, на устните се появяват малки косъмчета.

 

 

 

 

 

 

 

Шести месец. Плодът е с дължина 45–70 см, тежи 4–6 кг. Появяват се мигли и косми на веждите, на гривата, на върха на ушната раковина.
Осми месец. Тялото е дълго 50–90 см, теглото е 9–15 кг. Главата и гърбът са покрити с гъсти косми, също горната и долната част на опашката.

 

Десети месец. Дължината на плода е 80–125 см, масата – 18–30 кг. Цялото тяло е покрито с къси косми, копитният рог значително е нараснал.
Единадесети месец. Тялото е дълго 1–1,5 м, теглото е 26–40 кг. Костите на черепа са вкостени, тестисите често са спуснати в скроталната торбичка, израстват млечните зъби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име