Панаира на конете в Португалия

0
1231

Ако обичате породата Луситано, традициите и истинското културно изживяване, тогава Националният конен панаир Golegã е точно за вас.

Това грандиозно събитие, което трябва да се види в Португалия, се провежда тази седмица  (4-13 ноември) в малкия провинциален град Голега, известен като „Столицата на конете“. Това е очарователен исторически град, удобно разположен в португалската провинция Рибатехо, между реките Тежу и Алмонда. Този регион е един от най-плодородните райони в страната, предназначен за производство на зеленчуци, ориз и отглеждане на добитък, предимно говеда.

Провинцията поддържа много традиции, включително Campinos (португалски каубои), които все още работят с добитъка в големите ферми. Освен това е дом на много от най-старите и престижни развъдни конеферми на породата Луситано.

Националният панаир на конете Golegã е основан през 18-ти век и първоначално се е наричал „Feira de São Martinho“. Въпреки че първоначално е създаден като селскостопански панаир за популяризиране на изобилната продукция на провинцията, в годините на преден план излизат животновъдите с техните прекрасни коне. От своя страна правителството започва да насърчава стопаните да показват своите коне на селскостопанския панаир редом със земеделската продукция. Много бързо конят Луситано се превръща в основната атракция и през 1972 г. името на събитието е променено на „Feira Nacional do Cavalo“ (Национален панаир на конете).

Панаирът се провежда ежегодно в началото на ноември и е най-големият конен панаир в Португалия. Има уникална, дори ексцентрична атмосфера. Провежда се за период от 10 дни, той трябва да включва най-важната дата – 11 ноември, която е празникът на Свети Мартин (Dia de São Martinho). На този ден хората ядат печени кестени и пият младо вино Магусто. Тъй като това е най-важният ден, ездачите се обличат в традиционно португалско облекло за езда. За 10 дни градът се събужда от обичайния си сън и се превръща в истински вулкан от коне, файтони и хора. От късния следобед до ранните часове улиците са пълни. Въздухът е изпълнен с дим от печени кестени и барбекюта, португалска фадо музика, смях, тропот на конски копита и колела на карети по улиците.

Има голямо разнообразие от традиционни хранителни сергии и ресторанти, предлагащи регионална гастрономия, барове и кафенета, а дискотеките остават отворени през цялата нощ. В допълнение, това е феерия за пазаруване от прекрасни щандове – всичко от традиционна техника, конно изкуство, занаяти и дрехи и дори антики. Докато си проправяте път по улиците, не се изненадвайте, ако входната врата на къща се отвори рязко и от нея изскочи зашеметяващо бяло Лузитано, яхнато от елегантен стар джентълмен! Малки деца на величествени жребци изпълняват пиафе пред вас, а карети, теглени от блестящи черни коне, препускат само на сантиметри! Всичко и всичко е възможно!

Гостите на града се наслаждават на барове, проектирани така, че ездачите да могат да яздят конете си вътре – 10 ездачи, подредени пред бара, техните жребци не се притесняват от близостта един на друг, а ездачите весело се „чукат“ с пенлива бира. Това е почти сюрреалистично, като да си на снимачна площадка.

Запалените фенове на състезания по обездка и работна конна езда имат своите зони за наблюдение, а в края на града се провеждат други състезания като издръжливост, скачане и дори крос-кънтри състезания. Късно вечерта в главната арена на центъра (The Manga) се представят и уникални класически представления, бързи екшън игри с коне и спектакли с дресура.

В тези модерни времена, когато всичко се развива толкова бързо, е супер зареждащо да се посети  културно събитие, което все още е в прегръдките на тръдицията. Събитие, което си заслужава да бъде видяно и изживяно.

Снимки: ЛЕНА САУГЕН и КРИСТОФ ТАНИЕР Photography

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име