Породата Български спортен кон – призната и с нови шампиони

0
1767

Ежегодното изложение придружено с лицензиране и тестиране, организирано от  асоциация Български спортен кон (БКС) с коне от едноименната порода, предложи двудневно събитие в рамките на което се проведоха и сателитни мероприятия за коне от други породи. Тази година е емблематична за екипа на асоциацията, тъй като Български спортен кон бе официално призната за порода у нас. Пътят на процедурата е дълъг, но заслужаващ всичките години усилия и търпение за отличен продукт, още от основаванета на организацията през 2006.В почивните дни на 5 и 6 ноември, луксозната конна база и спортен комплекс „Тракиец“ в село Житница посрещна общо 45 коня, разпределени в различни категории (жребци, кобили,подрастващи кончета). От тях 29 участваха само в изложение, което бе водеща тема в събитието. Успоредно с това се проведоха и тестиране на млади коне от породата Български спортен кон, интродуцирани и други спортни породи на 2 и 3 – годишна възраст. 32 млади коне участваха в тестирането от тях 8 (3-годишни мъжки кончета), получиха максимални оценки и бяха лицензирани за бъдещи бащи.

В слънчевите следобедни часове на първия ден от проявата след представянето на 7 жребеца оценявани от комисия, най-високи оценки в изложението Български спортен кон постигнаха: 7-годишния кестеняв жребец Кинг, който донесе първото от поредицата отличия с които си тръгнаха предтставителите на фирма „БМГ Агро“. С второ място бяха отличени два коня с равен брой точки:  Казино Роял, собственост на „Зооинженеринг“ и Корнет Талант, роден и отгледан от клуб по конен спорт „Калоян 92“.

При кобилите, пред журито се представиха 8 изключителни спортни грации, но със шампионски трикольор се окичи 4-годишната кестенява Каси Куик от фермата на „Зооинженеринг“. С подгласнички на второ и трето място – Бел Вю и Шанел ВХ Гроенхоф и двете от  от известната конна база „Ниеса“.

При мъжките кончета, първото място заслужи Портос БМГ („БМ Агро“), на второ и трето останаха съответно Поларис на Яни Костадинов и Плуто БМГ („БМ Агро“). При женските кончета първо и единствено място грабна Бест Бифор Миднайт, собственост на “БулХан“ с развъдчик Бранимир Кръстанов.

Събитието продължи с още един ден на вълнения, динамика и красота поднесена с движения в ходом, тръс, галоп и прескоци от екземпляри от породата Български спортен кон и коне от интродуцирани породи в следните категории: жребци, кобили и млади коне (до 3 – годишна възраст), и тестиране.

Под взискателния поглед на четиричленната комисия премина и лицензирането на младите жребци за бащи. При оценяването на конете извън класиране вниманието привлече роденото през 2019 година, чрез ембриотрансфер изящно мъжко конче Копенхаген, собственост на Марио Делянски.

След демонстрацията на ходовете  и прескоци на четириногите атлети от порода БСК в категорията „Млади коне“ с първо място бе отличен кон Поларис от конюшните на Яни Костадинов. На второ и трето място бяха класирани Портос БМГ (БМ Агро“) и сивата на цвят Одеса, собственост на Денислав Александров.

В продължилото с категорията „Млади коне от други спортни породи“ събитие в Житница, награди с първо  място кобила Чика – Източнобългарска порода, собственост на ККС „Калоян 92“. Почетното второ място отиде за Челси, а третото за Занзибар Блу Блейд.

Подробен видеоматерил с всички коне – уастници в двудневното събитие, може да проследите в две части в ютюб канала horsemediabg, а телевизионен репортаж вижте в 65 брой на предаването «Конете на България» по Агро тв.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име