Новата Серия 2 Active Tourer на BMW във вариант 223i – активно модерен, мощен и икономичен

0
1818

Оглеждам се в дългата редица от модели на BMW и не мога да открия семейния миниван, който търся. Натискам дистанционното на посоки и един по скоро кросоувър ми „намига” със светлини – „Аз съм”!

Изненада! Новото BMW Серия 2 Active Tourer е с абсолютно променен дизайн. Поставяне на багажа, всеки от фамилията си заема мястото в автомобила и ето, че следва поредната изненада: фундаментално модернизиран интериор!

Вътре няма много от познатите неща и функции на предходната Серия 2 на BMW, но има много повече подобрения. Второто поколение на модела на семейния всестранен талант в премиум компактния сегмент е без централна конзола. Липсва и добре познатият кръгъл контролер, но има уникален нов и голям, леко извит към водача контролен панел, състоящ се от два дисплея: 10,25-инчов цифров инструментален панел и до него в централната част е интегриран 10,7-инчовият сензорен екран на информационно-развлекателната система.

Потъваме в света на дигитализацията. Малко преди аз да се изгубя в модернизирания интериор, на помощ идва „второто поколение на семейство Дончеви” – двете ми деца на по 18 и 20 години. На мига е намерен бутонът за стартиране, сега вече разположен в единия край на удължения подлакътник от страната на шофьора.

Забавният селектор на автоматичната скоростна кутия в стил превключвател, бутонът за електрическата ръчна спирачка и въртящият се бутон за силата на звука – всичко това е интуитивно разположено за улеснение на водача. Познатият бутон на системата iDrive е заменен със сензорни панели и всички команди вече се изпълняват чрез докосване или с глас. За първи път в модел на BMW има вертикална платформа за безжично зареждане.

Пътуваме. Изпълваме огромното вътрешното пространство с най-щастливото семейно пътуване и радостта от шофирането, в което приятните изненади се редуват една след друга. Новото преработено издание на BMW Серия 2 Active Tourer е с впечатляващо удобен и просторен интериор, който сега ползва новата операционна система BMW iDrive 8, взета директно от луксозното електрическо BMW iX.

Функциите се проследяват чрез иконки, подобни на приложения за мобилен телефон. Нов е и коженият волан, който е във версията M Sport. С този пакет се предлагат и нови спортни седалки с отопление, вентилация и масаж. Между предните седалки има интерактивна въздушна възглавница.

Увеличеното пространство се усеща и от пасажерите на задната седалка, която освен това може да се плъзга до 13 см напред-назад. Облегалките могат да се сгъват в съотношение 40:20:40, а обемът на багажника на новото BMW Серия 2 Active Tourer е минимум 470 литра. При сгънати задни седалки товарният капацитет се увеличава до 1455 литра. Задният капак естествено се отваря и затваря автоматично. Като опции се предлага стъклен панорамен покрив, които щедро допуска септемврийското слънце да се настани в купето. Опция са и аудиосистема Harman Kardon, както и сгъваемият теглич с електрическо задвижване.

При първата почивка в компанията на семейния миниван идва и времето да го разгледаме на спокойствие. Докато синът ми отбелязва, че изпускателните тръби на новата Серия 2 Active Tourer са скрити под бронята и е клекнал под задницата на модела, то мощната предница и шофьорското място са превзети от дъщеря ми за скорострелна фотосесия. Агресивна предница, нови LED фарове, тънки изцяло нови модерни фини светлини,  изравнени дръжки на вратите, атлетичен профил. Впечатляващо присъствие за миниван. Бидейки спортист, новата „двойка” си остава дълбоко верен на практичността и ниския разход на гориво автомобил.

Новото BMW Серия 2 Active Tourer се предлага на пазара с по-ефективни двигатели и избор от три бензинови турбомотора и един турбодизелов агрегат с мощност от 136 до 218 к.с. Задвижването е на предните колела. Съвсем скоро гамата ще бъде разширена с две Plug-in хибридни версии. Тестовият партньор в нашето пътуване бе моделът BMW 223i Active Tourer, задвижван с 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател, който е подпомогнат от електромотор с 48-волтовата технология Mild-Hybrid.

Общата мощност е 218 к.с., а сумарният въртящ момент е 360 Нм. Автоматичната трансмисия е 7-степенна с двоен съединител. Адаптивното M окачване намалява просвета с 1,5 см, така че да се усети по-спортното шофиране чрез избрания режим Sport. Другите са Personal и Efficient, с които водачът може да активира специфични настройки. За максимална ефективност режимът Efficient подарява разкошния автономен пробег от над 800 километра при разход от 4,8 л/100 км.

Най-бързият миниван BMW 223i Active Tourer ускорява от място до 100 км/ч за 7 секунди. Вълнуващо преживяване, което увлича и увеличаването на скоростта не се усеща. Изпреварването е светкавично услужливо. Системата за контрол на сцеплението на колелата подобрява пъргавината и стабилността, придавайки на автомобила по-неутрално поведение на управление по завои и изкачвания. Новата спирачна система е безупречна, а в името на комфорта и безопасността, в помощ на водача работят десетки асистенти и системи за сигурност.

Новата Серия 2 Active Tourer на BMW е създадена да бъде икономична, без да спира да бъде мощна. Да е мобилна, комфортна и безопасна, за да е в услуга на всяко модерно семейство с активен начин на живот.

Технически характеристики на тествания модел:

BMW 223i Active Tourer

  • 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител
  • 218 к.с. максимална мощност
  • 360 Нм максимален въртящ момент
  • 7,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 241 км/ч максимална скорост
  • 6,0 л/100 км среден разход на гориво
  • 137 г/км емисии на СО2
  • 78 650 лева базова цена на модела

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име