Наградените коне и четириногите с гриви в атракционите отново бяха гвоздей в програмата на XVI-то животновъдно изложение в Сливен -2022

0
731

Най-големия животновъден форум у нас, който се проведе  16 и 17 септември в града на сините камъни, показа пред публика постиженията си в селекцията на елитни животни и породи за последните години. Престижното събите, организирано от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и Министерството на земеделието (МЗ), с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“, бе официално открито от заместник-министъра на земеделието  Крум Неделков. Сред официалните лица бяха още Областния управител на Сливен – Минчо Афузов и Стефан Радев – кмет на община Сливен, Деница Димчева – директор на дирекция животновъдство в МЗ, председателят на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов, проф. Димитър Панайотов от Тракийския университет, директорът на областната дирекция на ДФ „Земеделие“ Корнелий Желязков и представителя на организаторите – изп. директор на ИАСРЖ Георги Йорданов.

Изложението тази година представи овце, кози, говеда, кучета, зайци и коне, парад на наградените животни, изложби, фермерски базар, уестърн шоу, търг за продажба на разплодни животни,празнична програма с изпълнения на ансамбъл „Сливен“ и специалното участие на Елица Тодорова – трио.  За доброто настроение и удоволствие на посетителите имаше вкусна българска скара, чевермета, активности за деца и образователни тематични форуми.

Водещи на събитието бяха Екатерина Дончева (водещ на предаването „Конете на България“ по Агро тв) и Светлин Давидов от Дарик радио. За тематичния стайлинг на сценичния тандем се погрижи магазин и конна база western.bg.

За изхраването на всички животни по време на изложението се погрижи фирма Булмарс, като предостави чували фураж Геби. Сръбските фуражи Геби са на българският пазар от 8 години и са единствените без ГМО. На всички призови първи места в отделните категории и породи животни фирма Top Mix връчи специални фирмени комплименти. По данни на организаторите, събитието предлагащо най-голямото генетично разнообразие у нас е било посетено от над 10 000 посетители в рамките на двата изложбени дни. Гостите на изложението се насладиха на полезна  съпътстваща програма, чрез кампанията „Дни на българското месо“, организирана от  Асоциацията на месопреработвателите в България, която се провежда с цел насърчаване развитието на сектора чрез популяризиране на българското месо на вътрешния и международния пазар.

  • Една половинвековна традиция, след две годишна пауза се завърна, така че да събере на едно място, професионалисти и любители – стопани, фемери, учени, институции и бизнес от индустриите в името на селскостопанските животни. Независимо от предизвикателствата в сектора, изложението успя да покаже  изключително качествените и впечатляващи животни от всички породи, а изборът на журито да отличи най-добрите.Сред представените коне, комисията номинира и отличи :
  • * 5 – годишния Галун, порода Ахал Теке, от баща Юлдузбек и майка Гастрол. Приозводител: Ставрополски конезавод, Русия. Притежава лиценз за разплод, издаден от Всерусийският научен институт по коневъдство. Собственик Деница Трифонова, Варна. Жребецът се състезава в дисциплината прескачане на препятствия.
  • *Кон Ефект Ал Кхаледиах, порода ЧАрП, Шоу тип. Роден през 2013 г, от баща Фортейнас Маджик и майка Елисейна. Внесен от Полша през 2017г от Националната асоциация по коневъдство (НАК), настоящ собственик д-р Янко Митев от Ямбол.
  • *5-годишния кон Игнат, порода Арабска Шагия, от баща Император и майка Тампра. Приозводител и собственик ДП „Кабиюк“. Жребецът е в разплодна дейност от 2021 г.
  • *Кон Сувенир, порода Хафлингер, от конюшните на ДП „Кабиюк“. Роден на 25.03.2001 г от баща Северин и майка Весма.
  • *Кон Атлантик, порода Български тежковозен кон, 4-годишен., в развъдна дейност от 2021 г.Баща Арбитар и майка Норка II. Производител НАК, собственик Георги Влашев от Драгоман.

* Филу Ковелиер, порода Першерон, 7-годишен, от баща Аласка де Хате и майка Биенвю Ковелиер. Производен във Франция, настоящ собственик Христо Колев от Ямбол.

Накрая конното дефиле на наградените завърши с демонстрация на коне от Рисиста порода с участието на конете Килар и Лифарт и двата от породата Български Рисист кон и кобила Бомба Де Жавю – порода Френски Рисак.

Въпреки обаянието на конете, най-многобройни в Сливен бяха павилионите, които представят овцевъдството и козевъдството – 420 от 39 породи, включително породата овце Лакон, от която се произвежда популярното в цял свят сирене Рокфор. Говедовъдството се похвали с над 130 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Биволите от породата „Българска мурра“ също  взеха участие. А, на търга за разплодни животни бяха продадени 3 екземпляра говеда с явно наддаване. Традиционно за събитието присъстваха и екземпляри от породата „Българско овчарско куче“, а разнообразието при зайци беше осигурено от Земеделския институт и много частни стопани.Участие на XVI Национално животновъдно изложение в Сливен взеха и  компании с продукти в областта на животновъдството – фуражи и фуражни добавки, семенен материал, машини, оборудване, ветеринарно обслужване, хранителни добавки, козметика за животни и др.

Интервюта с участници и репортаж със стопани на различни породи животни от изложението може да проследите в предаването „Конете на България“ с излъчване на епизода на 28 септември от 21:00 ч по Агр тв. Видео с всички  животни и атракциони вижте във видеото тук:

Текст: Ездапрес, Снимки: Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име