Тежковоза Амиго издърпа 30 метра с товар от 3 700 кг в Нова Махала

0
6543

Турнирът по надтегляне с коне от тежковозни породи проведен на 21 август в село нова Махала посрещна 34 старта с 31 коня от тежковозни породи.Събитието по традиция се провежда в рамките на празничния събор на селото и събира стотици зрители. За разлика от всички изминали издания от 2010 г насам, откакто се провежда състезанието за първи път жаркото слънце отстъпи на августовския дъжд. Така с дъждовен старт, кално, а по-късно и разорано трасе, подготвени сурови чамови трупи за товар в 500-килограмовата шейна започна изпитанието за най-леките коне със собствено тегло до 500 кг.

Петър Евтиминов

 

С първоначален товар от 1100 кг, с дъжд и все още на трева стартираха 7 участника от т.нар. „лека категория“. До финалните 2800 кг  стигнаха само три тежковоза, като с най-дълго разстояние от 27,51 м първото място грабна кон Вихър на Кемо Галенов от село Костандово. С 26,45 м второто място взе тандема Доан Бобев с кон Дико от подбалканското село Розино и с трето се разписа кон Вихър на Денис Фотенлиев от Костандово с ригистрирани 22,78 м. Без да влезе в класация в тази категория, бурно бе аплодиран Петър Евтиминов, който демонстрира водене на кон по всички европейски изисквания – един водач в абсолютен синхрон и разбирателство с коня.

Във втора (коне до 600 кг) категория сили премериха петима участника с първоначален товар от 1500 кг. Калното трасе си каза думата и определено затрудни участниците, но това не попречи да се проведат две дотоварвания, които стигнаха до 2600 кг. Три тежковоза излезнаха начело, като с най-добър резултат от 30 метра победата грабна изестният тежковоз Хектор на Иво Илиев от Кнежа, който този сезон бележи усех след успех. Само с 40 см по-малко от победителя изтегли кон Вихър на Ради Кейбашиев от Костандово и трети остана кон Шиби на Младен Георгиев от Разлог.

На „чисто ново, зелено трасе“ стартираха тежащите до 700 кг коне, които започнаха с трупи тежащи 2 тона. Супер спортна интрига си спретнаха общо 7 стопанина и техните внушителни на ръст и мощ коне. На 2 700 кг битката приключи с безапелативна победа на кобила Карина, собственост на Иван Джолев от Разлог. Карина изправи публиката на крака, като изтегли 27,45м. Тук втори се класира отново кон Вихър на Ради Кейбашиев с изтеглени 15,18 м , а трети стана кон Макс на Виктор Георгиев от Доганово, приключил още на 2400 кг. с 30 метра.

В групата до 800 кг, в луда надпревара се впуснаха 5 „конски екипажа“ , които финишираха на 2 800 кг, но най-силен се оказа кон Мечо на Ибрахим Шарански от Черна Места изтеглил 24,43 м. Втори по резултат се класира младият тежковоз Кейс на Матея Боева от Кнежа с 21,80 м и трети стана победителят от предходната категория кобила Карина (21,52 м), като зарадва с още една купа своя стопанин Иван Джолев.

 

В пета категория – коне до 900 кг в разгорещена битка се впуснаха 4 мераклии за призовите места с първоначален товар от 2000 кг и стигайки само до 2 400 кг. Цялата дължина на трасето от 30,00 метра в рамките на контролното време успя да изтегли впечатляващата кобила Марая на Ценко Влаховски от Враца. Втори се класира кон Белучи на Юлиан Мерджанов от Париж /Франция/ с 25,00 и трети с 24,55 м стана тежковоза Джек от конюшните на Матея Боева от Кнежа.

Турнирът в Нова Махала приключи с изпитание за коне тежащи над 900 кг, като към четиримата исполини се присъедини победителката от V категория Марая. Първоначалния товар отреди 2000 кг и след 4 дотоварвания за радост на публиката, тежестта стигна до 3700 кг. Само един кон обаче успя да преодолее 30 метра и това бе невероятният Амиго на Ники Христов от столицата. На второ място се класира Марая, която изтегли 30,00 м с товар 3400 кг и така обогати колекцията от трофеи на стопанина си Влаховски от Враца. На същия товар, но с резултата 27,83 третото място грабна тежковоза Урани на Владимир Алексов от София.

Всички победители получиха солидни финансови премии и купи от организатора Сунай Караасан. Към наградния фонд с чували фуражи Геби, с ваучери на стойност 250 лв и рекламни фланелки се присъедини и фирма Бора Вет.

Фирмата е водеща в търговията на едро на българския пазар в продажбата на сръбските фуражи Геби, комплексна грижа за домашни и продуктивни животни и висококачествени лекарствени и хигиенни средства за коне и други животни. Складове на фирмата има в София и Враца, като се предлага  и онлайн обслужване на клиенти от цялата страна, чрез куриерски доставки.

Сунай Караасан                                                                Гина Бошева

На заздрачаване, след последното награждаване, празника в Нова Махала завърши с изтегляне на печелившия билет от разигралата се томбола сред гости и зрители. Голямата награда автомобил Мercedes спечели Гина Бошева от гр.Септември, която се оказа правоспособен шофьор и онемял от изненада собственик на луксозното возило.

Видео с всички участници виж тук:

Репортаж от мястото на събитието и интервю с организатора Сунай Караасан, вижте и в  предаването “Конета на България“, което се излъчи на 14 септеври по АгроТв.

Текст, видео и снимки: Ездапрес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име