Volvo C40 Recharge – шампион с електрическо сърце

0
2249

Новият изцяло електрически кросоувър Volvo C40 Recharge ни отправя предизвикателство в тест за икономично шофиране в най-горещите дни на лятото. Приемаме с удоволствие, още повече, че новият модел е комбинация от SUV и купе. Крайната цел е гребния канал в Пловдив, но нямаме ограничения за маршрута и пътя. Важното е с напълно заредена батерия да изминем възможно най-дълго разстояние и да се завърнем в изходната точка на стартиране – София. Екипажът ни е Дончева – Солаков от EzdaPress.

Стратегически първо се „запознаваме“ със задвижването на новото Volvo C40 Recharge, което ни позволява да разпишем уравнение за „икономично шофиране“. Моделът се задвижва от два електромотора, по един на предната и един на задната ос, с обща мощност 408 к.с. и максимален въртящ момент от 660 Нм. Въпреки теглото си от над 2 тона, шведският атлет има впечатляваща тяга и много динамичен старт при ускорение.

Броим до 5 и скоростомерът се превърта до 100 км/ч. Бърз и убедителен при изпреварване, „мускулестият швед“ се шофира като спортен модел, но не това бе целта на настоящия тест, което ни връща в „релсите“ на спокойното пътуване. Управлението е изключително прецизно, но и за миг не допускаме да изпробваме максималната скорост от 180 км/ч, защото това ще ни коства много от заряда на батерията.

Според стандарта WLTP, с напълно заредена батерия новото Volvo C40 Recharge може да измине до 450 км. Първото известно в нашето уравнение е, че се лишаваме от климатика, въпреки знойните летни температури. Крайната дестинация е Пловдив, като на отиване разчитаме на романтичния Подбалкански път, за да се възползваме от спусканията и ограниченията на скоростта.

Следва дълго и забавно пътешествие, което ни дава шанс да разгледаме интериора на изцяло електрическото Volvo C40 Recharge в детайли. Водачът ползва 12,3-инчов цифров инструментален панел, а в средата е поставен голям 8,7-инчов сензорен дисплей във формата на таблет. Моделът се предлага с една от най-добрите информационно-развлекателни системи на пазара, разработена съвместно с Google и базирана на операционната система Android. Тя предоставя вградени приложения и услуги на Google, като Google Maps, Google Assistant и Google Play Store. Неограничените мобилни данни позволяват превъзходна свързаност.

Светлият и луксозен салон ни обгръща в най-прекрасната атмосфера за дълъг път. Новото Volvo C40 Recharge предоставя на шофьора и пътниците просторно място. Салонът се предлага в богата цветова гама и уникални декоративни опции. Забележително е, че това е първият модел на Volvo с интериор изцяло без кожа, която е заменена от велурен текстил и алуминий.

Предните седалки са безкрайно удобни с добра странична опора. Същото важи и за задните. Въпреки наклонената линия на покрива, на втория ред седалки има достатъчно място за хора с ръст до 1,90 метра. Видимостта през задното стъкло е достатъчна. Багажникът е с обем от 413 литра, а със сгънати задни облегалки достига 1205 литра. Под предния капак има малък багажник за съхранение на кабелите за зареждане.

Поизпотен нашият екипаж стига до Пловдив, заслужено прави в стила на Volvo гурме обяд, няколко снимки на гребния канал и отново масажираме калкулатора за да изчислим и пробега на връщане, скоростта и оставащият заряд в батерията. В първата половина от изпитанието се оказваме отличници. Колебаем се дали да не се „пуснем“ по стария път през Ихтиман, но сметките ни показват, че до момента сме „спестили“ достатъчно, така че да се възползваме от скоростната магистрала и да  финишираме в рамките на „контролното време“ в София.

За постигане на максимален автономен пробег от най-голямо значение е стила на шофиране, използването на климатичната система и финото ускорение. При ползване на функцията One Pedal Drive в новото Volvo C40 Recharge, което буквално се превежда като „шофиране с един педал“, при отпускане на педала на газта, електрическият кросоувър започва да забавя, като едновременно с това включва режим на зареждане на батерията. Тази функция обаче не влезе в употреба, защото скоростта е изключително ниска. С нея не можеш да си участник в движението. Избягването на скоростните амплитуди бе разковничето за обратния път към столицата.

С пълна батерия и двама човека екипаж, електрическият кросоувър Volvo C40 Recharge измина 339,4 км със 65% от заряда на батерията. Оставащите 35% ни даваха шанс за още 180 км, които „запазихме“ за екипажа след нас. При среден разход на енергия от 14,7 кВтч по време на теста, със сигурност можем да кажем, че новото Volvo C40 Recharge категорично може да измине над 450 км автономен пробег.

На зарядна станция с мощност 150 кВт литиево-йонната батерия с капацитет 78 кВтч се зарежда от 10 до 80% за около 30 минути, а в домашни условия – за 8 часа.

Цената на Volvo C40 Recharge стартира от 107 240 лева за ниво Plus с един електромотор, а моделът с два мотора в ниво Ultimate струва 128 490 лева.

Технически характеристики на тествания модел:

Volvo C40 Recharge P8 AWD

  • Два синхронни електромотора
  • 1-степенна предавателна автоматична кутия
  • 408 к.с. максимална мощност
  • 660 Нм максимален въртящ момент
  • 4,7 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 180 км/ч максимална скорост
  • 19,8 кВтч/100 км среден разход на енергия
  • 78 кВтч капацитет на литиево-йонната батерия
  • 450 км пробег със заредена батерия (WLTP)
  • 0 г/км емисии на СО2
  • 128 490 лева цена на модела (Ultimate)

Нескромно, но факт – дни след приетото предизвикателство, екипът на EzdaPress постигна най-добрите резултати сред журналистите, тествали новото Volvo C40 Recharge.

Текст и снимки: екипаж-шампиони Екатерина Дончева & Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име