Новата Dacia Duster Extreme – ще я познаете по оранжевите акценти

0
2245

През миналата година марката Dacia представи изцяло обновения Duster. Още тогава най-достъпният всъдеход ни впечатли с яркия си оранжев цвят, новите предни и задни светлини, и икономичния двигател, работещ на бензин и пропан-бутан.

Сега Dacia Duster идва в нова специална лимитирана серия, наречена Extreme, която е базирана на най-високото ниво на оборудване Prestige и се отличава с ексклузивен стил. Лимитираната версия на популярния всъдеход Duster Extreme предлага щедро оборудване с нови външни цветове и оранжеви акценти в екстериора и интериора.

Новата Dacia Duster Extreme се предлага в шест външни цвята – ледниково бял, перлено черен, сив „Комета“, син „Метал“, оранжев „Аризона“ и сив Urban. В екстериора на новия Duster Extreme са добавени оранжеви детайли в предната решетка, капаците на страничните огледала, релсите на покрива и капака на багажника. Моделът е качен на 17-цолови ексклузивни черни алуминиеви джанти.

Интериорът на новия Duster Extreme е освежен с оранжеви детайли в панелите на вратите и в централната конзола, във вентилационните отвори и в предния централен подлакътник. Тапицерията на седалките на Duster Extreme е специална текстилна с оранжеви шевове.

Лимитираната серия Duster Extreme е получила богато оборудване, подобно на най-високото ниво Prestige, което включва мултимедийната система Media Nav Evolution с 8-инчов сензорен екран, навигация, безжична връзка със смартфон, автоматичен климатик, отопление на седалките, висока централна конзола с широк прибиращ се подлакътник и добавя карта „Свободни ръце“, два USB порта за пътниците отзад, отопление на предните седалки и 360-градусова системата от четири камери.

Лимитираната серия на Dacia Duster Extreme вече може да се поръча в България на цени от 38 220 лева с новия икономичен и екологичен 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател TCe 1.0 ECO-G 100, който работи фабрично както на бензин, така и на газ пропан-бутан. Моделът с 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор TCe 150, съчетан с автоматична скоростна кутия струва 46 090 лева, а вариантът с 1,5-литров турбодизелов агрегат и задвижване 4х4 струва минимум 46 290 лева.

Тестваният автомобил Dacia Duster Extreme е оборудван с най-атрактивната версия на задвижване, а именно с 1,0-литровия 3-цилиндров бензинов турбомотор TCe 1.0 ECO-G 100 с мощност 100 к.с., който работи както на бензин, така и на пропан-бутан LPG. Моделът е със задвижване на предните колела и е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Резервоарът за пропан-бутан с капацитет от почти 50 литра е разположен на мястото на резервното колело, под пода на багажника.

Новият 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор с максимална мощност 100 к.с. е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. Максималният въртящ момент от 170 Нм е наличен от 2000 об/мин. При ниски обороти двигателят все още се събужда, но след 2000 об/мин турбината се включва и агрегатът тегли чудесно компактния SUV.

Двигателят работи рафинирано и почти не се усещат характерните вибрации за 3-цилиндровите мотори. Задвижващият агрегат е подходящ както за ежедневните градски маршрути, така и за планински пътища, като се държи адекватно и на магистралата и значително намалява разходите за гориво.

В салона на новата Dacia Duster Extreme е интегриран ергономично превключвател за смяна между бензин и пропан-бутан, който може да се управлява ръчно по всяко време от водача. При управление на автомобила преминаването от пропан-бутан към бензин става бързо и незабележимо. Двигателят превключва автоматично към бензин ако резервоарът за пропан-бутан е празен.

На 3,5-инчовия екран на таблото между оборотомера и скоростомера се показва нивото на горивото в двата резервоара и информация за средна скорост, пробег и среден разход. Първоначално шофирам новия Duster Extreme TCe 1.0 ECO-G 100 на пропан-бутан. При текуща цена от 1,60 лева за литър и при среден разход от 7 л/100 км LPG, с новата Dacia Duster Extreme изминаването на 100 км в комбиниран цикъл струва 11,20 лева. Шофирах точно 520 км, докато преминах ръчно на бензин, но със сигурност имаше газ поне за още 50 км.

Пътуването продължи на бензин, като в извънградски цикъл постигнах феноменално нисък разход – само 5 л/100 км. На бензин изминах над 750 км, а в резервоара имаше гориво поне за още 150 км. Благодарение на двата резервоара – 50-литров за бензин и 49-литров за пропан-бутан, с новия Duster Extreme TCe 1.0 ECO-G 100 със сигурност можете да измине повече от 1400 км автономен пробег без да зареждате.

Важно е да се отбележи, че когато Dacia Duster Extreme се движи на пропан-бутан, колата отделя средно 9,5% по-малко емисии на CO2 от еквивалентен бензинов двигател. Освен това срокът на гаранцията на производителя, интервалите за дейности по поддръжка и капацитетът на багажника са идентични с бензиновата версия. Всичко това прави новата Dacia Duster Extreme един чудесен семеен автомобил и в същото време приключенски SUV с голям пътен просвет от 217 мм.

Новата Dacia Duster Extreme е оборудвана стандартно с множество системи в помощ на водача, както и технологии за сигурността и безопасността на пътниците. Колата разполага с ограничител на скоростта, предупреждение за наличие на обекти в сляпата зона, сензори за движещи се обекти в невидимите зони, система от 4 камери, която показва 360-градусов обзор на централния екран и има динамични линии за насочване и визуални предупреждения при приближаване на препятствия. Има и система за задържане на автомобила при потегляне по наклон, както и технология за спускане по наклон.

Технически характеристики

Dacia Duster Extreme TCe 1.0 ECO-G 100

  • 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател + LPG
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 100 к.с. максимална мощност при 5000 об/мин
  • 170 Нм максимален въртящ момент при 2000 об/мин
  • 13,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 168 км/ч максимална скорост
  • 6,9 л/100 км среден разход на бензин
  • 7,0 л/100 км среден разход на пропан-бутан LPG
  • 126 г/км емисии на СО2
  • 38 220 лева цена на модела (Extreme)

Текст: Денислав Стоянов

Снимки: Ивелин Солаков и Dacia

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име