Mazda CX-5 Homura – огнена страст за ездача

0
2703

Jinba ittai (Джинба итай) – „Човек и кон в едно” е японско съединение от четири знака, описващо единството между коня и ездача, което е свързано с японска стрелба с лък яздейки кон. Това е и философията на Mazda – винаги да прави коли, които водачът да чувства като продължение на сетивата си. При създаването на новата Mazda CX-5 японците са вложили не само инженерни технологии и системи, но отново са добавили и огнената страст, която да вдъхновява ездача при шофиране.Новата Mazda CX-5 беше показана за първи път през миналата есен, а от скоро моделът се предлага и в България в три нови нива на оборудване – Homura, Takumi и Adventure, които имат фини специфични разлики. Новата Mazda CX-5 Homura 2022 се откроява с фина елегантност и неоспорим комфорт. Нивото Homura има спортно гланцово черно покритие на предната решетка с добавени червени акценти. В черен гланц са боядисани характерното за Mazda крило под решетката, долните секции на броните, арките на колелата, страничните прагове и страничните огледала, а 19-инчовите лети джанти в черна метална боя придават на каросерията атлетичен вид.

В интериора червените шевове могат да бъдат намерени по черния кожен салон, изработен от най-висок клас естествена кожа Nappa, по тапицерията на вратите със стилни червени шевове, върху седалките, волана, скоростния лост и подлакътника.

В дизайна на предната част на новата Mazda CX-5 има съществени промени и тук виждаме новата масивна и триизмерна радиаторна решетка с рамка, наподобяваща крило. При Homura рамката е черна, не стига под фаровете и е по-широка отстрани. Бронята също е обновена и е по-изпъкнала около решетката. Предните фарове са основно обновени, като вече могат да бъдат оборудвани с матрични LED светлини с 20 независимо управлявани LED модула. Задните светлини също са модернизирани, като се отличават с нова вътрешната структура. Долната част на дифузьора е дискретно модифицирана. Запазеният за Mazda CX-5 страстно червен цвят Soul Red контрастира с яркото черно гланцово покритие на 19-инчовите алуминиеви джанти.

В интериора на новата Mazda CX-5 са съчетани висококачествена тапицерия от кожа Nappa и текстури с вложки от естествено дърво на корите на вратите и на предния панел. Атмосферата в салона е изискана и приятна, а материалите са меки, добре сглобени и поставят новия модел в премиум сегмента. Новите предни седалки са оборудвани с отопление и вентилация. Луксозните седалки с тапицерия от мека естествена кожа имат нова форма, която ги прави по-удобни, като в същото време предлагат по-добри странични опори. За първи път в Mazda CX-5 има подложка за безжично зареждане на смартфон. За управлението на функциите на централната конзола има физически бутони, с които се борави просто, интуитивно и бързо. При стартиране на двигателя на предното стъкло се появява проекционен Head-up дисплей, който е уникален в този ценови сегмент. Вътрешното огледало е без рамка.

Пред водача е поставен новият инструменталният панел с три кръгли гнезда, като централната част със скоростомера вече е цифрова. В средата над таблото е интегриран новият 10,25-инчов цветен дисплей на мултимедийната система с висока резолюция, поддържащ приложенията Apple CarPlay и Android Auto. Менюто на мултимедийната система се управлява с помощта на бутони и въртяща се шайба на централния тунел, където се намира и удобният лост на автоматичната трансмисия. На задните седалки има достатъчно място за да седнат удобно двама високи и едри пътници. Задните врати се отварят почти под прав ъгъл. Обемът на багажника е 506 литра и има правилна форма, а облегалките на задните седалки могат да се сгъват в съотношение 40:20:40 и да образуват равен под, увеличавайки товарния капацитет до 1620 литра. Капакът на багажника е оборудван с електрическо отваряне и затваряне.

В новата Mazda CX-5 японците са запазили двата 4-цилиндрови бензинови двигателя Skyactiv-G с работен обем 2,0 и 2,5 литра, които са получили множество подобрения и фини настройки. Новата Mazda CX-5 се предлага и с модернизиран 2,2-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор Skyactiv-D с мощност 184 к.с., който е получил подобрена ефективност за по-добра динамика и по-нисък разход на гориво и СО2.

Под капака на тестваната Mazda CX-5 е монтиран 2,5-литровият бензинов двигател с мощност 194 к.с., съчетан с 6-степенна автоматична скоростна кутия. Колата има и задвижване на четирите колела 4х4. Двигателят издава приятен звук и доставя удоволствие при старта, като уверено ускорява кросоувъра от място до 100 км/ч за 9,3 секунди. При изпреварване има приличен прилив на мощност.

Автоматичната скоростна кутия превключва плавно предавките, като в същото време смените са навременни и адекватни. Ако искате повече динамика, Mazda CX-5 ускорява по-пъргаво в режим Sport, който се активира с едно натискане на бутона до селектора на трансмисията. Новост за бензиновите модели с 4х4 е режимът Off-road, който подобрява пътното поведение по хлъзгави повърхности и извън пътя, където изпъкват предимствата като пътният просвет от 200 мм и плоското дъно. Новата Mazda CX-5 има отлична шумоизолация и при шофиране с висока скорост в салона е много тихо. В града разходът на гориво е около 10 л/100 км, на извънградско колата харчи 6,5 л/100 км, а в комбиниран цикъл консумацията е точно 8,0 л/100 км.

Благодарение на технологията G-Vectoring Control, новата Mazda CX-5 е един от най-добрите кросоувъри за шофиране. Системата незначително намалява мощността при влизане в завой, за да увеличи сцеплението на предните колела, което води до по-безопасно завиване. В същото време комфортът е подобрен и дори с 19-инчовите гуми кросоувърът вози приятно меко по неравните настилки и селски пътища.

Новият кросоувър Mazda CX-5 е оборудван с богат набор от електронни асистенти, включително система от четири камери за пълен 360-градусов обзор, адаптивно осветление, система за разпознаване на пътните знаци, наблюдение на слепите зони и система за автоматично спиране и с предупреждения за сигурност. Опционално се предлага панорамен люк на покрива и навигационна система с карта за Европа.

Новата Mazda CX-5 впечатлява с новото по-богато оборудване, което ще задоволи нуждите и на най-взискателните клиенти. Цената на Mazda CX-5 във високото ниво на оборудване Homura започва от 72 290 лева, но като качество и ниво на комфорт може да се конкурира с моделите на премиум марките, които са доста по-скъпи.

Технически характеристики

  • Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G 194 4х4 Homura
  • 2,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател
  • 6-степенна автоматична скоростна кутия
  • 194 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин
  • 258 Нм максимален въртящ момент при 4000 об/мин
  • 9,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 195 км/ч максимална скорост
  • 8,0 л/100 км среден разход на гориво
  • 182 г/км емисии на СО2
  • 82 290 лева цена на модела

Снимки: Ивелин Солаков
Видео: Ивайло Александров

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име