Деца, аматьори и професионалисти демонстрираха перфектна езда в две дисциплини в памет на Емил Богданов 

0
1708

V турнир по прескачане на препятствия и обездка в памет на състезателя по конен спорт Емил Богданов посрещна над 90 старта в дисциплините конкур ипик и обездка на 2 май в столицата. Дизайнер на трасето по прескок бе състезателя и треньор Христо Найденов, а съдийството бе лично под строгия, но справедлив поглед на д-р Крум Рашков от БФКС. Иницииран от семейството на Емил Богданов и провеждан съгласно правилника на ФЕИ, тазгодишното издание на турнира за пореден път бе подкрепено от приятели на Богданов от конните среди: домакините от конна база „Хан Аспарух“, клуб  “Сливнишки герой“, БФКС и с личното финансиране на известният ни състезател Росен Райчев. 

Денят започна с Х-паркури, като даде шанс на най-малките ездачи – бъдещи шампиони да демонстрират своите първи научени умения в паркура. На откритият манеж на столичната конна база „Хан Аспарух“ последваха изпитания за 4-годишни коне за деца и аматьори, 5 и 6-годишни и по-възрастни коне. Сред състезателите се открои 10-годишната Райна Найденова от клуб „ Сливнишки герой“ с езда на пони, която въпреки падане продължи и бе бурно аплодирана от публиката. По желание на състезателите лелята на покойния Емил Богданов – Оля Георгиева, бе качена на кон за снимка, а сред зрителите да наблюдава надпреварата бе и натурализираният арменец – български боксов национал Григор Саруханян. След последният паркур именно той разходи най-добре представилата се кобила Аспарухка Атанасова, коята стана абсолютен шампион на височини 110 и 120 см. Кобилата е кръстена на националния състезател, многократен държавен шампион, призьор на международни състезания и Световни купи, участник на Европейски шампионат и Олимпийски игри Аспарух Атанасов ( 1973 – 2020 г ). Аспарухка достойно носи името му и е държавен шампион и най-добре представил се млад кон за 2021 г.

 

Надпреварите в прескоците изпъстриха празничния ден до ранния следобед на почивния 2-ри май, за да отстъпят по-късно място на грациозните изпълнения в обездката. В клас деца с отличен резулат с коня си Заряд и с първо място се разписа състезателката Рая Митева от ездови клуб  „Св. Георги – София“, която стратегически бе заложила и на свой втори кон в изпитанието – кон Весув и грабна и второто място. Рая има много малко опит, но отсега се вижда таланта й в дисциплината. През 2021г. тя участва за първи път на състезание, има 5-то място на Държавно първенство за деца, а сега е с амбиции да влезе в националният отбор. Нейн личен треньор е Росица Димитрова. 

Третото място в групата взе Анна Бенбаст с Дащия от клуб по конен спорт „Тенев и син“ . В група „Б“ със своята класически безупречна езда първото място отнесе невероятната и опитна Веселина Соколова с Ливия от клуб „Тракенен“- Костинброд. На второ място се класира Таня Василева с Роял Лейди  от клуб „Генерал Кр.Лекарски“, а трето взе Ивайло Абаджиев с Хага ездови клуб „Кан Аспарух „.

Пълни резултати и подробни класирания може да проследите на сайта на БФКС 

Галерия снимки от турнира, тук:

 

Фото: Тони Тончев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име