Dacia Duster – гениален, както винаги !

0
2283

Кой каквото иска да говори, но Duster си остава най-достъпния семеен автомобил, а сега вече и с предложение, като опция за най-мощния бензинов двигател с нова 6-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Цената на Dacia Duster TCe 150 EDC с новата автоматична трансмисия започва от 39 790 лева с ниво на оборудване Comfort и 41 490 лева за най-високото Prestige. Гениално измисленият нискобюджетният SUV въобще не е отстъпва на редица скъпи натруфени модели. Най-продаваният SUV у нас от септември миналата година Dacia радва настоящи и бъдещи клиенти с променена визия, по-функционален интериор и все така с голяма проходимост.Новата 6-степенна автоматична скоростна кутия се предлага в комбинация с 1,3-литровия бензинов турбодвигател TCe 150 с мощност 150 к.с. и задвижване на предните колела. Автоматичната скоростна кутия с двоен съединител носи името EDC (Efficient Dual Clutch) или Ефективен двоен съединител. С разход на горивото и нива на емисии на CO2 много близки до тези на механичната скоростна кутия. EDC има два съединителя – един за нечетните предавки и един за четните, като смяната им се управлява от електрически задвижващи механизми. Те се контролират от компютър, който интелигентно избира идеалната предавка според маниера на шофиране на водача. Смяната на предавките е бърза, а предаването на въртящия момент е непрекъснато. Комбинацията от малък динамичен двигател с висока мощност плюс ниското тегло на модела (1,3 тона), високия пътен просвет (217 мм) и големите гуми правят Dacia Duster с новата 6-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител гениално добър автомобил.

Благодарение на новата технология на шофиране и отличната работа на новата трансмисия Dacia Duster прави ускорение от 0 до 100 км/ч за 9,7 секунди, а максималната скорост е 199 км/ч.с 1,3-литровия турбобензинов двигател с мощност 150 к.с. и въртящ момент от 250 Нм при 1700 об/мин. За всички, които обичат да „ръчкат“, можат да си „играят“ чрез ръчния режим за превключване на скорости, което не се отразява на разхода. При комбиниран разход на гориво, компютъра отчита 6,2 л/100 км, който е идентичен с този при модела с 6-степенната механична скоростна кутия. На извънградски път с класическата скорост  90-110 км/ч, консумацията  се увеличава до 5,3 л/100 км, а в града Duster предлага приятната изненада от 6,5-7 л/100 км, а за паркирането помага Multiview камерата, която  показва изгледа от четири бордови камери за всики страни на автомобила.Останалото е добре познато от емблематичния семеен SUV: голям 8-инчов сензорен екран, радио, GPS навигация, подобрена система 4X4 Monitor (във версия 4Х4), мултимедия, достъп до смартфона – жично или безжично чрез Bluetooth или USB портове за места отпред и отзад.Ергономична средна конзола, поставки за чаши и плъзгащ се подлакътник, който осигурява още повече място за съхранение (почти 1,1 л).

В помощ на водача са круиз контрол за ограничение на скоростта, активен спирачен асистент, предупреждение за наличие на автомобил в „сляпата зона“ вече споменатите системи за потегляне и спускане по наклон. Гениален в своето ненадминато пазарно предложение с оглед на цена-качество Dacia Duster си остава безспорен лидер.

Технически характеристики

Dacia Duster TCe 150 EDC

  • 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 6-степенна автоматична скоростна кутия
  • 150 к.с. максимална мощност при 5250 об/мин
  • 250 Нм максимален въртящ момент при 1700 об/мин
  • 9,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 199 км/ч максимална скорост
  • 6,2 л/100 км среден разход
  • 141 г/км емисии на СО2
  • 39 790 лева цена на модела (Comfort)

Текст: Ивайло Александров
Снимки: Dacia и Ивайло Александров
Видео: Ивайло Александров

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име