Renault Arkana – на ход между Kadjar и Koleos

0
1370

Renault Arkana заема празното квадратче на шахматната дъска точно между  кросоувъра Kadjar и големия SUV Koleos. С подчертано спортна визия Arkana е готов за рокада при така популярния клас на повдигнатите автомобили. Абслютно достъпен с цена от 47 090 лева Renault Arkana се появява на българския пазар с оранжев цвят „Валенсия”, запазен за версията R.S. Line. Нивото RS Line от своя страна е пък е взаимствано от болидите във Формула 1.

Спортната нишка от външното излъчване се пренася и в интериора на модела: прецизно подбрани материали, седалките са облечени с тапицерия от кожа и алкантара, комбинирана с контрастни червени шевове. Добавени са и карбонови апликации по таблото. В салона има множество малки отделения за съхранение на дребни вещи с общ обем над 26 литра. Предвидено е индукционно зареждане за смартфон, налични са четири USB гнезда и автоматична електрическа ръчна спирачка. Пред погеда на водача е 10,2-инчов цветен инструментален панел на арматурното табло, като графиката му може да се персонализира. Той показва много информация, както и да променя изгледа на параметрите и данните. На централната конзола е интегриран 9,3-инчов сензорен вертикален дисплей на мултимедийната система Easy Link, който е едни от най-големите на пазара. Големият екран с отчетлива графика има разширени функции и може да показва няколко информационни канала едновременно. В същото време са запазени  класическите бутони за климатичната система и подгряването на седалките. Технологиите на борда дават достъп до услуги като връзка със смартфон, синхронизация с Apple Car Play, Android Auto и услугите на Google, както и навигация TomTom с трафика в реално време.

Багажника е с вместимост от 513 литра, а след сгъване на задните седалки се отваря огромно товарно пространство с равен под с обем 1296 литра. В багажника има и двоен под, който може да се монтира или сваля според нуждите, а като опция за 190 лева се предлага малоразмерна резервна гума.Благодарение на пътния просвет от 200 мм, новото Renault Arkana попада в класа на високопроходимите автомобили, но въпреки това моделът не се предлага с двойно предаване 4х4. За клиентите, които ще ползват новото Renault Arkana предимно в градски и по-рядко за извънградски пътувания, се предлага хибридна система E-TECH Hybrid със сумарна мощност 145 к.с., която съчетава 1,6-литров бензинов двигател и два електромотора. За други, които ще пътуват основно на дълги разстояния и имат по-спортен стил на шофиране, новото Renault Arkana се предлага с 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с директно впръскване и с 12-волтова микрохибридна система със стартер-генератор и литиево-йонна батерия. Двигателят се предлага в два варианта на мощност – със 140 и 160 к.с.Агрегатът със 140 к.с. на тествания автомобил е съчетан стандартно със 7-степенна автоматична предавателна кутия EDC с двоен съединител. Увеличеният въртящ момент от 260 Нм, наличен в широкия интервал от 1750 до 3500 об/мин, помага при ускорението и подобрява динамиката особено по-рязко стартиране. Това се усеща и при скоростно шофиране по магистрала, когато автоматичната трансмисия с двоен съединител EDC, превключва предавките много плавно. Друга очарователна черта на новото Renault Arkana е впечатляващият нисък разход на гориво. На магистралата със 140 км/ч двигателят работи при 2500 оборота, разхода е 6,5 л/100 км, с четирима пътника на борда. В града разхода скача незначително до около 7 л/ 100 км. Средният разход изписват на таблото е категоричен – 5,8 л/100 км.  

На пътя новото Renault Arkana TCe 140 EDC вози много комфортно спрямо конкурентите си. За динамично шофиране е предвиден режимът Sport, който се избира от системата Multi-Sense и прави управлението по-директно, а газта – по-отзивчива. Пътният просвет от 200 мм дава възможност да шофирате по черен път или да паркирате на високи тротоари, но система 4х4 не се предлага. За сметка на това Arkana има три нива на оборудване – Zen, Intens и R.S. Line с етикет Renault Sport. Цените започват от 47 090 лева за ниво Zen и достигат до 60 390 лева за спортното R.S. Line.  Цената на забележителния оранжев SUV-Coupe със задвижване TCe 140 EDC в спортното ниво R.S. Line стартира от 56 790 лева с богато оборудване.

Модерен, впечатляващ автомобил на достъпна цена.

 

  • Технически характеристики:
  • Renault Arkana TCe 140 EDC R.S. Line
  • 1,3-литров бензинов двигател с турбокомпресор
  • 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител
  • 140 к.с. максимална мощност при 4500 об/мин
  • 260 Нм максимален въртящ момент при 1750-3500 об/мин
  • 9,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 205 км/ч максимална скорост
  • 5,8 л/100 км комбиниран разход на бензин
  • 131 г/км емисии на СО2
  • 56 790 лева цена на тествания модел

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име