С повече от впечатляващ турнир по прескок закриха сезона най – младите ездачи на Северна България

0
1565

С три изпитания на различни височини и едно забавно предизвикателство се разписаха състезателите в клас деца от русенския клуб „Кентавър“ и великотърновския „Калояна 92“. Събитието се проведе в слънчевия ден на 28 ноември под безупречата организация на инициаторите – треньори Михайл Костов и Илиян Искъров. „Това е традиция, която правим съвместно от 9 години насам. Независимо дали в Русе или Велико Търново. Идеята е да създадем условия на един заключителен турнир в края на годината, по-различен от стресиращите професионални стартове, без строг регламент и по детски забавен начин да направим турнир – празник. Всички деца са наградени с розетки. Има стимул за победа и това са купите, но днес правилника е различен. Мотивира се спортсменството, колективния дух, няма първо, второ и трето място. Има амбиция, има стимулиране ентусиазма у децата. Днес отличаваме радостта , която децата изпитват. Това е  движещата сила на успеха и полагане на основите на бъдещ професионален конен спорт.“, сподели специално за EzdaPress треньора и дългогодишен състезател по всестранна езда Илиян Искъров и допълни:

„ Бих искал да пренеса малко от видяното в чужбина. Преди години посетих турнир за деца в Англия. При разглеждане на паркура преди първото изпитание освен децата-състезатели бяха поканени и техните родители. Изключително емоционално. Децата са повече от горди да покажат на родителите и с тях да преминат хода на коня и да им обяснят своята тактиката. Сетне дойде настървението да покажат, какво са научили, как се борят за победа. За да съпреживеят моменти от ежедневието на децата, родителите бяха поканени в конюшните, някои дори се включиха в грижите за конете. Истински празник за цялото семейство. Родителската грижа и съпричастност не спира само с покупката на кон, екипировка и плащане на тренировките. Това са моменти на изживяване на радоста от допира с конния спрот, който въвлича в процеса всички останали от фамалията. Това е възпитателен процес под формата на забавление“.

Илиян Искъров

Понатрупалия изключителен опит вече беловлас треньор и състезател, който има зад гърба си над 45 години в спорта и изградени деца стигнали до държавни шампиони и европейски трофеи твърди, че подобни инициативи са от особено значение за подрастващите спортисти. Искъров е доволен, че от близо две години има и други клубове, като „Тракиец“ в село Житница и „Фригопан“ в село Царацово, които също целенасочено работят с по-голям брой деца.  „Така че усулията си заслужават. Заслужава си и всяка една детска усмивка, която търси треньорското напътствие. Това са децата на нашия спрот, това са утрешните шампиони. Детето винаги се намира в ситуации, в които трябва да се справя с някакви трудности и да преодолява препятствия като решава определена задача. И е много важно именно в този период у него да се изгради правилна самооценка и твърда вяра в себе си и в собствените сили. „

Случва се така, че в стремежа си да избегне провал, то заобикаля трудностите. И го прави с пълното съзнание, че така няма да допусне грешки. Затова на днешното състезание имаше коментар през цялото време на паркура, имаше диалог. Така се гради поведение, което върви към успех“ заключи Илиян Искъров.

Така октомврийския ден и открития манеж на клуб „ Калоян 92“ излъчиха победителите при най – малките бе отличена с купа Елена Касакова, в групата за млади коне Йоана Тодорова и двете от клуб „Калоян 92“. В последното изпитание със състезателен характер купа взе Лидия Желязкова от русенския клуб „Кентавър“.

За отбелязване е, че базата на клуб „Калоян92“ в Арбанаси се е превърнала в оазис за въздух, свобода,  зеленина и ползотворно занимание за десетки млади семейства от Велико Търново, които идват в уикенда с детски колички, прохождащи бебета и малки палавници, за да наблюдават състезания, тренировки или просто да са близо до вихрогоните.

Тв репортаж от мястото на събитието може да видите тук:

Конете на България: Епизодът ще разкрие и красотата най-знаменитото европейско конно шоу Cavalluna

Видео с всички участници в турнира в 3-те изпитания виж тук:

 

Галерия снимки от всички изпитания тук.


Фото: Иван Кисьов
Оператор: Ивелин Солаков

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име