Катран и Нартан сгряха земята под Църква 

0
3067

Жребец Катран и кръстения на негово име клуб по конен спорт бяха в дъното на организирания празник на коня в пернишкия квартал „Църква“, който се проведе на 18 април. „Нартан“, пък е името на школата за народни песни и танци, чийто танцьори са известни в цяла България. Обединяващото между всички тези стихии бе собственика на коня, на клуба и ръководител на школата – Пламен Ганов, който бе и главният организатор на празника посветен на конете.

Местността „Врагливица“, край Перник за няколко часа в неделния ден се превърна в арена на многоликия характер на четириногите вихрогони. Надбягвания, пони езда, уестърн демонстрации, прескачане на препятствия, впрягове с каруци, каубои, безплатна езда за зрители, бяха само малка част от магията наречена езда на тучните напъпили в зелено ливади и благословени с името  „Църква“ земи.

Денят започна с официално откриване и припомняне на зрителите за дълбоката и неразривна връзка на човека с коня. „ От незапомнени времена до наши дни, човек и кон вървят рамо до рамо в труд, битки, развлечения и спорт. С днешния празник полагаме основите на една традиция в нашия квартал. Целта ни е да събудим интереса и обичта на младото поколение към този красив и елегантен спорт. Благодаря от сърце на Пламен Ганов и неговите съмишленици, които работиха неуморно за осъществяването на идеята. На кооператорите, които предоставиха това прекрасно трасе, на Община Перник и не на последно място на моя екип от кметството.“, отбеляза в привественото си слово кмета на кв. „Църква“ – Радослав Динев. Сред официалните гости на празника бяха общественици от гр Перник, представители на БФКС, състезатели и треньори.

Кмета Радослав Динев

Състезателната програма стартира с надбягване и първа гара на дистанция 500 метра в две серии на принципа на елиминациите, а победителите оформиха и финална гонка, където най -скоростно „прелетя“ трасето единствената дама – жокей Беатрис Данчева с невероятния си жребец Хугър. Втори и трети след нея финишираха съответно Ангел Иванов с кон Васко и трети Георги Методиев с кобила Марта. Спортните надпревари за радост на публиката умело се редуваха с изпънения и танци на живо, така че още преди обед празничното настроение вече владееше всички присъстващи, въпреки неприветливото на моменти време.

Беатрис Данчева с кон Хугър

В изпитанието определено за полукръвни коне на дистанция  900 метра, дъждът само се опита да развали плановете на организаторите, но и това не успя да спре мерака за надбягване в тази гара. След оспорвана гонка, първи финала пресече Марин Маринов с кон Кайро, следван от победителката в предната гара – Беатрис Данчева, коята вече яздеше кобила Доза, а трети след нея – Стоян Иванов с кон Рони.

Марин Маринов с кон Кайро

В гарата с чистокръвни коне най-бързо преодоля 900-метрово трасе Милко Босилков с кон Токсиони, следван от Пламен Ганев (домакина). С втора купа за трето място се разписа жокея  Стоян Ганов отново с кон Рони.

Милко Босилков с кон Токсиони

Супер зрелищна надпревара предложиха най-малките ездачи в пони кушията, където късокраките миньони предизвикаха изблици от аплаузи и настървения за скорост от страна на зрителите. Така крайното класиране обяви: първо място за Радослав, второ за Петър и трето за Ангел, всичките с една фамилия Найденови и първи братовчеди. Същото трио по-късно демонстрира и прекрасните си умения в прескачането на препятствия с понита.

И докато състезателите в последната гара по надпрепускане с каруци загряваха, спикъра на състезанието обяви изненада от страна на децата и внуците на нищо неподозиращият сред публиката юбиляр – Георги Боянов. Дошъл от Кладница, за да сподели празника на коня,  75-годишният рожденик изпадна в умиление и не можа да сдържи сълзите си от радост, когато специално за него се разнесе песента „ Стар мерак“ в изпълнение на талантливата Боряна Василева, гост – изпълнител на събитието. В щурата гонка с впрягове и управление на каруци, най-добър се оказа Цветелин Стефанов с кон Арап. Втори през финалната линия, с колелата на своята каруца премина Кирил Паскалев с кобила Лиса и трети в тази гара бе Васил Найденов с кобила Мая.

Денят продължи с любителска езда и атракциони организирани специално за присъстващите с участието на „Зоро“ и „Робин Худ“, стрелба с лъкове и мятане на ласо „ Това е моя мечта, която съм щастлив, че успях да осъществя. Да споделя моята голяма обич към тези животни с хората е най-прекрасното нещо“, сподели специално за Ездапрес и главният виновник за празника на коня в кв. „Църква“ – Пламен Ганев, който за един ден се превъплати в домакин, организатор, ездач, танцьор, актьор… Наскоро той е завършил курс за инструктор по конен спорт и се е заел с изграждането на конна база към новосформирания си конен клуб, където ще предлага езда за напреднали, начинаещи и конен туризъм.

Пламен Ганов

Домакинът на препускащият и танцуващ празничен ден, не пропусна да благодари на всички негови приятели, които са се включили в осъществяването на инициативата, както на кметство кв. „Църква“, така и фирмите:  ДВЛ, Димел и Еспи Инвест.

Телевизионен репортаж от конния празник, може да гледате тази сряда (28.04.2021)в предаването „Конете на България“ от 21:00 ч по Агро тв, а подробен видеоматериал в специализирания YouТube канал за коне horsemediabg.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име