Пет премиери на електрически Mercedes-Benz ни очакват през 2021

0
2510

Генералният дистрибутор на марката у нас Силвър Стар въвежда EQ гамата при леките и лекотоварните автомобили, като първият представен модел у нас е просторната премиум лимузина EQV. Следват пионерът в електрическите SUV на марката EQC, компактният EQA, надеждният помощник в градската дистрибуция eSprinter и бъдещият флагман в луксозния сегмент EQS. Това стана ясно от проведената онлайн пресконференция с журналисти на която Ролф-Юрген Заерле, главен изпълнителен директор на компанията, заяви: „Всеки, който избира EQ автомобил, прави правилната стъпка напред към въглеродно неутралното утре, поставя основите на устойчивото развитие и дава пример на следващите поколения. Това е и наша мисия в Силвър Стар – да осигуряваме достъп до технологиите от бъдещето и да популяризираме продукти от най-висок клас, в които е вложена цялата инженерна мощ на Mercedes-Benz”. Силвър Стар отчете и позитивни резултати за отминалата 2020-та година. На фона на общ спад от -16% в премиум сегмента при леките автомобили според официалните данни на Пътна полиция, Mercedes-Benz бележи ръст в продажбите от 2% и ръст на пазарния дял с 6%. Най-търсени остават високопроходимите модели, като 23% от всички покупки са на GLE, a 15% се дължат на GLS. Дилърът отчита и ръст от 25% при продажбите на употребявани автомобили в сравнение с предходната 2019. Средната възраст на закупените превозни средства е 3 години, а като най-популярен модел се откроява E-класата.

На срещата бе представен и електрическият премиум автомобил EQV

Като първият напълно електрически премиум автомобил с многофункционално предназначение от Mercedes-Benz, EQV съчетава придвижване без вредни емисии с впечатляващи възможности за управление, висока функционалност и естетичен дизайн. Просторната лимузина може да бъде зареждана с променлив ток до 11 кВт както у дома, така и на обществени зарядни станции с до 110 кВт. Батерията има използваем капацитет от 90 kWh и позволява среден пробег от 350* километра и DC зареждане от 10 до 80% за по-малко от 45 минути.

Задвижващият електромотор в EQV се намира над предния мост на автомобила с извод за зареждане в бронята. Максималната мощност се равнява на 150 kW или 204 к.с., а максималната скорост е 160 км/ч. Захранването се осигурява от литиево-йонна батерия. Тя е монтирана в пода на превозното средство, като ниското й положение подобрява управлението на автомобила и не се отразява на пространството в купето. Така напълно електрическата лимузина на Mercedes-Benz отговаря на най-високите стандарти по отношение на функционалността и покрива широко приложение в ежедневието и бизнес ритъма. ЕQV предлага и максимален комфорт в интериора, възможност за до 8 пътнически места, както и два различни варианта на каросерията с багажно отделение до 1410 литра.

Всички EQ настройки в автомобила могат да се управляват чрез сензорния екран на информационно-развлекателната система MBUX. Възможно е например да се активира предварително климатичната система, да се регулират настройките на зареждането и да се управлява навигацията с Electric Intelligence системата, както и чрез функциите на приложението Mercedes me Charge.  Автомобилът е напълно интегриран в серийното производство в завода във Витория, Северна Испания. От същата поточна линия слизат и V-класата и Mercedes-Benz Vito. Цената на EQV за България стартира от 157 600 лева с ДДС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име