По празниците пътуваме с пикапът Mahindra GOA

0
2129

Mahindra GOA Plus е здрав  и голям товарен автомобил, който има предостатъчно място в товарния си обсек, така че да натоварим най-добрите пожелания, подаръци и надежди.Признавам си бях предубедена ! Но, след 4 дни тестово шофиране с обновения Mahindra GOA Pik-Up смело заявявам, че съм убедена, а със следващите редове да убедя и вас, че това е повече от здрав и надежден пикап. Изключително подходящ за конните хора, за тяхното ежедневие и работа. Индийския пикап идва на българския пазар с  единична или двойна кабина, със задно предаване или с 4х4. За грамотната и осведомена аудитория легендарният индийски пикап не е новост, а 15-годишна история известна с прословутата индийска работна машина.  Сега Mahindra GOA Pik-Up Plus идва у нас модернизиран с нови технологии и готов да служи на всеки фермер, ловец и приключенец.

Неуморен работен кон в света на пикапите, където всичко започва с въпросите: колко носи, колко тегли, колко харчи и колко струва ?  Товарният леген на Mahindra GOA Plus с единична кабина е с размери дължина 2294 мм, широчина 1520 мм и височина 550 мм, което е достатъчно да натоварите обемисто оборудване за работа или за отдих. Товарното пространство при версията с двойна кабина е с дължина 1489 мм, а широчината и височината остават същите. Товарният отсек е покрит с пластмасов предпазител, за да не се наранява металната основа под него. Задният капак се спуска на нивото на дъното на легена и така може да превозите по-дълъг товар. Пикапът е истински офроудър с просвет от 210 мм и задвижване 4х4 с три режима.Пикапът Mahindra GOA Pik-Up Plus може да тегли прикачен товар с тегло до 3000 кг, като товароносимостта на версията с единична кабина е 1095 кг, а на модела с двойната кабина е до 995 кг. Теглича е опция.

Средният разход на пикапа 9 л/100 км. Извънградско –  7,9 л/100 км, а градско – 11 л/100 км.Цените на Mahindra GOA Pik-Up Plus за българския пазар стартират от 43 990 лева с ДДС, като клиентите могат да ползват данъчен кредит за хомологация N1. Версията с двойна кабина, задвижване 4х4 и по-високото ниво S10 струва 49 790 лева, което прави автомобилът един от най-достъпните пикапи на пазара у нас.Читири са възможните варианти при поръчка на пикапа Mahindra GOA Plus – с единична или двойна кабина и със задно предаване или с четири задвижващи колела. Пикапът напълно отговаря на нуждите на бизнеса и модерното фермерство, като може да превозва до 5 човека и обемисти товари до труднопроходими местности. Нещо повече, индийския тежкоатлет сега е с повече от 50 подобрения спрямо предишното издание.Mahindra GOA Pik-Up Plus разчита на 2,2-литров 4-цилиндров 16-клапанен турбодизелов двигател с максимална мощност 140 к.с. и максимален въртящ момент от 330 Нм, и 6-степенна механична скоростна кутия. Пикапът се предлага във варианти със задно предаване или с 4х4. Значителният въртящ момент на двигателя от 330 Нм е наличен в интервала от 1500 до 2800 об/мин и помага за ускорението и набирането, като водачът трябва да сменя навреме предавките на 6-степенната скоростна кутия.Още на пръв поглед „работягата“ подсказва, че е от „тежковозна“ порода. Едри форми, сякаш умишлено нешлифовани, за да се подчертае предназначението на пикапа. В предната част Mahindra GOA Pik-Up Plus се отличават хромирани детайли, масивни вежди на калниците, LED фарове при по-високото ниво на оборудване, интегрирани фарове за мъгла и голям въздухозаборник, чрез който турбодизеловият двигател  се охлажда добре. Стилът е допълнен от нови 16-инчови джанти.  Предлага се в четири цвята – арктически бяло, сребристо, черно и яростно червено.

Просторен и комфортен интериор, без излишности и глезотии. Автомобил за ударници. Нова тапицерия и особено богато оборудване. В стандартната версия на пикапа S6 са включени подгряване на задното стъкло, електрически регулируеми огледала, предни светлини с отложено угасване, пълноразмерна резервна гума с джанта и др.

По-високата версия S10 е оборудвана със 7-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система и с навигация и MP3, круиз контрол, автоматичен климатик, многофункционален волан, регулируеми седалки, завиващи светлини, интелигентни фарове със сензори, две гнезда за зареждане на мобилни устройства, Bluetooth, фарове за мъгла, електрически регулируеми огледала, 16-инчови алуминиеви джанти, странични стъпала, електрически стъкла, сензори за светлина и за дъжд и други.Оборудването за безопасност включва освен ABS и електронна система за стабилизация, двойни въздушни възглавници и зони за защита от сблъсък, деформируема кормилна колона, регулируеми подглавници, система за подпомагане на стартирането по наклон и система за асистиране при спускане.

По време на теста се убедих в полезността на предпазната решетка зад остъклената кабина и куките отстрани и на задния капак, които са особено полезни при укрепването на обемисти товари Новият пикап Mahindra GOA Plus може да бъде оборудван с различни опции, сред които предпазител на резервоара от неръждаема стомана, ролбар, твърд таван за товарния отсек от фибростъкло и други. Пикапа се управлява досущ, като летоварен автомобил. Трябва единствено малко време да „пренастойка“, тъй като че мигачите са отдясно, а чистачките – отляво. Е, наложи се някалко пъти да подам сигнал с чистачките преи да завия, но с времето се свиква.

Извън пътя Mahindra GOA Pik-Up Plus е истински офроудър с повишен просвет и система за задвижване на четирите колела с раздатъчна кутия на Borg Warner и три режима на движение – 2H, 4H и 4L. Превключването между трите режима се осъществява чрез завъртане на селектора пред скоростния лост. В режима 4L, задният диференциал се „заключва“, за по – ниски  предавателни числа и по-голяма тяга при тежки терени.

Технически характеристики:

Mahindra GOA Plus 2.2 CRD 16V

  • 2,2-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 140 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин
  • 330 Нм максимален въртящ момент при 1500-2800 об/мин
  • 13,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 155 км/ч максимална скорост
  • 9,0 л/100 км смесен разход на дизел
  • 239 г/км емисии на СО2
  • 43 990 лева базова цена на модела

*Марката е най-големият автомобилен производител от Индия с над 70-годишна история зад гърба си. Тя стъпи на българския пазар в края на 2018 г. чрез дистрибутора Астреко Моторс ЕООД и чрез дилърската мрежа на Бултрако Моторс АД. Реалната стопанска дейност на Mahindra стартира през 1949 г. чрез сглобяването на автомобили Jeep. Днес марката e най-големият производител на трактори в света, а автомобилната гама на марката включва общо 13 модела, сред които и електромобили, като на българския пазар се предлагат компактния кросоувър KUV 100 и 7-местния високопроходим XUV500. От 2015 г. към портфолиото на Mahindra се присъедини и италианската дизайнерска фирма Pininfarina.

Текст: Екатерина Дончева
Снимки: Ивелин Солаков
Снимки в Галерия: Астреко Моторс

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име