Продавам тази и се чудя между новите Sandero, Stepway или Dacia Spring Electric ?

0
3684

С нетърпение очаквам най-достъпният електромобил в Европа – Dacia Spring Electric. Тя ще пристигне догодина през март у нас. В същото време само преди броени дни бяха представени новите Dacia Sandero и Sandero Stepway, които имах удоволствието да тествам.

Живеем във времена, в които пресметливо „масажираме“ калкулатора с оглед на прецизни покупки и оптимизация на разходите. Все повече клиенти се връщат към по-прагматичния подход при покупката на автомобил и търсят справедлива цена в съотношението цена-качество. Подобно на онази приказка за враната и лястовичето, аз не виждам по-хубава кола от Dacia.

Искам семпъл, просторен, надежден и здрав автомобил, без излишни екстри, на най-добрата цена. 

Новите Dacia Sandero и Sandero Stepway са запазили компактния си външен вид, но сега вече са с  още повече пространство отвътре. В крак с времето и в отговор на потребителското търсене идват модернизирани с повече функционалност и свързаност. Базирани на нова платформа, моделите предлагат повишена активна и пасивна безопасност, нови икономични двигатели, включително двугоривния ECO-G, нова автоматична трансмисия и изцяло нова 6-степенна механична трансмисия.И Sandero и Sandero Stepway остават все така с висок просвет, което е едно от великите им предимство. Това са автомобили, които не се спират и пред най-високия градски бордюр, а да не говорим за черни пътища. Тук Dacia Sandero няма равна в класа си (пътен просвет 133 мм).

Няма кой да я бие и по цена, надеждност и нещо много важно в следпродажбеното обслужване.

За 5 години, като собственик на Dacia Sandero съм ходила в оторизиран сервиз 5 пъти. За годишния гаранционен преглед. В сервиза на дилъра „Омникар Ауто“ напомнят за смяна на двигателно масло, записват час, който се спазва, обслужват автомобила. Така посрещат и така изпращат, че ти се иска отново да отидеш. За моя радост за 5 години нищо не се потроши в това окомуш Sandero от второто поколение на марката. Върхове, градове, паланки, магистали, няма място, където да съм поискала и да не мине. Никъде не ме е изоставила и съм я шпорила по магистралата много над ограниченията. Не й пука !

Значим автомобил с абсолютно искрена цена, която отговоря на моите нужди и стандарт.

Като горд собственик на  Dacia, сега обаче идва момента да заменя старата с нова. Новият хечбек изглежда здраво стъпила на земята с по-широки следи и с изравнени с каросерията колела. Линиите на силуета вече са по-плавни, предното стъкло е по – наклонено , покрива е по-нисък с 1 см, а радио антената вече не е отпред, а в края на покрива.  Предните и задните светлини са с новия Y-образен LED светлинен подпис на Dacia, а LED фаровете са стандарт в оборудване при всички нива.

Практичния дизайн на Sandero разкрива и приложенията на този автомобил. За работа, за пътешествия, за купони, за бизнес. Нова форма на вратите, нови странични огледала. При шофиране вече се усеща и усъвършенстваната аеродинамика на автомобила. Дизайнът на дръжките на вратите разкрива фокус върху качеството и по-ергономичната форма. Повечето версии вече имат електрическо отваряне на багажника върху долната секция на задната врата. Много силно присъствие, подсилено, както от новия дизайн, така и от моето пристрастие.

Голямата изненада е отвътре.  

 Изцяло нов салон. Арматурното табло съдържа вложка с покритие от текстил, а вентилационните отвори от кръгли са станали продълговати.  И за мен и за инженерите от Dacia подобряването с по-качествените изработки и елементи в салона означава комбиниране на удоволствие с практичност.

Багажникът е с обем от 328 литра и разполага с равен под с регулируема височина с две позиции. А, при сгънати задни облегалки Sandero става незаменим помощник при превоз на обемисти предмети, кашони и багаж.

Новата Dacia Sandero Stepway.

Лично за мен, това е Sandero повдигната на пръсти и накипрена или иначе казано крос – версията на хечбека. Много ми харесва, но не бих си я взела. Прилича ми досущ на Duster, който също ми е на сърце, но не разполага с с 4х4. Този междинен вариант между Sandero и Duster кара жените да полудяват по него и за това красноречиво говорят продажбите на модела.

Новата Dacia Sandero  вече е с големи уширения на калниците, покривни рейки с логото и специално текстурирани усилени долни части на вратите. Покривните рейки на Dacia Sandero Stepway освен елемент в дизайна, са и регулиращи се. С помощта на ключ, разположен в жабката, те могат лесно да бъдат демонтирани само за няколко секунди и да се превърнат в стойка на покрива с товароносимост от 80 килограма. Тази система е патентована и е пример за всичко, което Dacia означава: умна, практична  и надеждна.  За първи път при новата Dacia Sandero Stepway ще се предлага и електрически стъклен панорамен покрив.

В интериора тапицерията носи логото Stepway, а панелите на вратите и арматурното табло съдържат вложки и кантове от оранжев текстил. Интериорът е подобрен, като има по-високо качество на дисплея, материалите, изработката, повече ергономичност и добавяне на нови функции. Скоростният лост вече е по-къс, а изцяло електрическото сервоусилване на волана предлага по-комфортно шофиране. Новите модели се предлагат с избор от три различни мултимедийни системи Media Control, Media Display и Media NAV.

Новите Dacia Sandero, Sandero Stepway са базирани на нова модулна платформа CMF, която съчетава по-голяма устойчивост и твърдост с по-ниска маса. Подобрените икономични двигатели са с по-ниски емисии на CO2 и са в съответствие със стандарта Euro 6d-Full, който ще влезе в сила на 1 януари 2021 г. Базовият двигател за Dacia Sandero е 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с атмосферно пълнене, съчетан с 5-степенна механична скоростна кутия. Новата Dacia Sandero Stepway се предлага с 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор TCе 90, съчетан с 6-степенна механична трансмисия или с автоматична трансмисия CVT.

Новият 1,0-литров 3-цилиндров двигател TCе 100 Eco-G работи с два вида гориво – бензин и пропан-бутан (LPG), и е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Имах удоволствието да тествам точно този модел и съм силно впечатлена от еластичния двигател, ускорението и невероятната возия ва модела. За варианта с автоматична скоростна кутия, не мога да кажа същото, но новото поколение шофьори, които търсят автоматична трансмисия вероятно, ще ме оборят. Въпрос на предпочитания.

Базовите цени на моделите са 16,800 с ДДС за Dacia Sandero и 23, 500  с ДДС за Dacia Sandero Stepway. Всичко до тук е супер, но на хоризонта се задава и трето изкушение с комуникирана цена около 30 000 лв на Dacia Spring Electric. Тази цена не е официална, но със сигурност това ще е най-достъпния електромобил в Европа.Dacia Spring Electric е със супер агресивен външен вид, с надежден електромотор и задоволителен автономен пробег. Може да измине 225 км в смесен цикъл по WLTP и 295 км в цикъла WLTP City, в градска, но и извънградска употреба. Ще се предлага със заводска гаранция от 3 години или 100 000 километра, а на батерията с 8 години или 120 000 километра. Електрическият мотор е с мощност от 44 конски сили, а батерията е с капацитет от 26.8 kWh. Презареждането на батерийния блок може да бъде осъществено до 80% за по-малко от час при наличие на електроизточник с капацитет от 30 kW DC и за по-малко от 14 часа при употреба на стандартна домашна инсталация.

 

  • Посочените цени са индикативни и неофициални. Но съвсем официално продавам Dacia Sandero – 2015 г . Подробности тук.  www.mobile.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име