Volkswagen Passat – щрих от семейното щастие и гаранция за бизнес успех

0
1308

Беше времето, когато, като работеща и активно пътуваща майка с две малки деца ми трябваше представителен по моя джоб автомобил, удобен, практичен и задължително с голям багажник.

Така споделих голяма част от живота си с един невероятен Passat пето поколение, с когото мога да кажа, че отгледах децата си. Багажника можеше да побере пълно бебешко „оборудване“ с целия набор от проходилка, количка,легенчета, кофички, обемисти играчки и „тоновете“торби багаж. Голям, раздаващ се, здрав автомобил. Не ме изостави никъде.С много сантимент се разделих с този VW, защото бе приятел и верен партньор в семейните ни пътешествия и служебните ми ангажименти.Ето ,че след 16 години имам среща с новия Volkswagen Passat, който освен мил спомен ми подарява няколкодневно пътуване в което ми разкрива, колко икономичен и модерен е станал.

Новото осмо поколение на  Passat не е изменил на принципа си  – неговата работа да улесни моята работа ! Все така универсален в комбинацията си да е удобен и практичен, както за семейни пътешествия,  така и за дълги служебни пътувания. И тогава и сега модела има излъчването на автомобил от високия клас.Удължената визия се подсилва от новите светодиодни матрични светлини и LED фарове за мъгла. Ново по-голяма лого, по-широка радиаторна решетка, нова броня. В задната част на автомобила точно под под новото фирмено лого на Volkswagen, между новите LED светлини е добавен голям надпис Passat.

Модела се предлага в две нива на оборудване Business и Elegance, които могат да бъдат поръчани опционално със спортния пакет R-Line. С него автомобилът е изкусителна супeр оферта спрямо конкурентите си. Освен това Volkswagen Passat има най-малка загуба на стойност в класа си, което го превръща в аргументиран избор за пресметливи хора. И още малко сметки, които са неминуемо упражнение при покупка на автомобил.

В реални условия при едно равномерно темпо, комфортният седан харчи 4 л/100 км дизелово гориво. По магистралата освен, че 140 км/ч с този автомобил не се усещат, разхода е едва 4,9 л/100 км. С този изключителен разход с пълен резервоар (66 литра) новият Volkswagen Passat може да измине над 1300 км, което го прави един от най-икономичните модели на пазара.

Седанът с обновен фейст лифт се задвижва от 2,0-литров турбодизелов двигател с мощност 190 к.с. Моторът е комбиниран със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG. Благодарение на максималния въртящ момент от 400 Нм, който е наличен още от 1900 об/мин, новият Passat се ускорява бързо, а дизеловият двигател  е отзивчив и много еластичен. Автоматичната трансмисия работи адекватно и рафинирано, като при необходимост от бързо ускорение сваля до четири предавки. В спортен режим S на селектора, скоростната кутия DSG превключва предавките нагоре при по-високи обороти. Водачът може да поеме управлението на трансмисията и ръчно чрез перата зад волана. Двигателят работи тихо, а шумоизолацията е отлична.На пътя новият Volkswagen Passat е отличен за управление,  с мека возия, което ме връща отново в младите ми години, когато от кърмеща майка за минути се променях в костюм и на токчета в голямото купе на Passat- а. Сега, модерният салон на Volkswagen Passat ме изумява с множество функционалности, нови по-качествени материали, променен дизайн, нов цвят на тапицерията, нови прибори и дори нов волан. А, опционалното амбиентно осветление с регулируем интензитет придава много фин стил и специална обстановка в просторното купе.

Новият 11,7-инчов дисплей на дигиталния кокпит, включва три различни конфигурации, които могат да се избират чрез бутон на новия мултифункционален волан. Основно място на централната конзола заема 9,2-инчовият цветен сензорен мултифункционален екран със сензори за близост, на който се показва цялата необходима информация за състоянието на автомобила, системите, радиото, навигацията, мултимедията и свързаните устройства. Уредите на климатроника за регулиране на температурата и въздушните потоци са под екрана и са много удобни за ползване. Интерфейсът за интегриране на приложения на смартфони предлага безжична интеграция на приложения за смартфони на Samsung и iPhone.С Passat, винаги сте онлайн

Накъде в днешно време без „нет“ ? Разкош за децата и удобство за бизнеса. Опциално в новия Passat може да бъде интегрирана еSIM карта, която дава възможност за директен достъп до мобилните онлайн услуги, така че да  сте онлайн през цялото време на пътуването.Обновения Volkswagen Passat предлага най-съвременните системи за асистенция на водача. Особено ценни на дълъг път са системите за завиване при аварийна ситуация, за разпознаване на пешеходци на пътя, адаптивния темпомат, асистент за движение в задръстване, който спира и потегля автоматично в трафика, асистент за паркиране и куп новости, които ме провокират на максимално да тествам възможностите на интуитивно управляваните функции, които правят всяко пътуване песен.Стабилното пътно поведение, информативното управление и системата за задвижване на четирите колела 4Motion предразполагат към висока скорост, но без грам безпокойство в нито един момент. Системата 4х4 помага за стабилността и проходимостта по различни пътища и терени.О, забравих ли да спомена вълшебната команда за отваряне на така прословутият голям багажник на Passat ? В момента в който са ви пълни ръцете с пакети, само с леко движение на крак под задната част на автомобила, капака се отваря. За затваряне си има малко бутонче в горния десен ъгъл.

Отделно от всичко това, днес и сега, за разлика от миналото не е необходимо дори да ходите на място в шоурум, за да изберете вашият нов Volkswagen Passat. Конфигурирайте вашият индивидуален Passat точно според желания и си го поръчйте.

Технически характеристики на тестваният модел на снимките:

  • Volkswagen Passat 2.0 TDI DSG 4Motion
  • 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител
  • 190 к.с. максимална мощност при 3500 об/мин
  • 400 Нм максимален въртящ момент при 1900-3000 об/мин
  • 7,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 231 км/ч максимална скорост
  • 4,9 л/100 км среден разход на дизел
  • 123 г/км емисии на СО2
  • 73 335 лева базова цена на модела

Текст : Екатерина Дончева
Снимки: Ивелин Солаков

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име