Ездови клуб „Еклипс“ в помощ на деца и младежи с увреждания

0
2966

Фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“ за поредна година организира и провежда занимания с деца и младежи с увреждания чрез групови спортни занимания с коне, квалифицирани треньори и специално обучение. Един от портньорите на фондацията е ездови клуб Еклипс, чийто треньори и инструктори подкрепят инициативата.През 2020 г, клуб Еклипс проведе на място занимания в пет столични дневни центъра, училища и една детска градина за деца и младежи с увреждания. Занимания се осъществиха благодарение на финансовата подкрепа на Столична община по Проект на фондацията „Включване на деца и младежи с увреждания в групови спортни занимания“ по Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорт и с подкрепа на инициативата „София – европейска столица на спорта”.

Терапевтичната езда е важно информационно – комуникативно средство за промяна на обществената нагласа към хората с увреждания. Дейността на фондацията е доказала своята ефективност при провеждането на терапевтична езда, като средство за подобряване на психическото, физическото и емоционално състояние на лица с увреждания. Тези мероприятия привличат децата и техните семейства и водят до по – здравословен начин на живот. Спортните занимания се съчетават и с различни занимателни игри, като арт – рисуване с ръце по коня, което от своя страна повлиява психо-емоционалното състояние на участниците и води до по-голям емоционален ефект от преживяването.“ , коментира Ивайло Цанев от клуб Еклипс.

Клубът работи с 15- годишния кон Изидор, обучен специално за работа с деца, под ръководството на треньора Ивайло Цанев и дипломирания инструктор Мария Георгиева. През програмата само за един месец за преминали над 200 деца, които са имали шанса да се докоснат до енергията на благордните животни. Да пояздят, да общуват и да преоткрият възможността за един по-различен спорт за хора с увреждания. Идеята на проекта е да се стимулира физическата активност при хора с физически и психически проблеми. Конната езда е едно от най-подходящите средства за помощните методи в тази посока.

Фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“ изказва своите благодарности към изпълнителите от ездови клуб „Еклипс“ за проявената коректност и всеотдайност при изпълнението на проекта. В това число благодарни на родителите и възпитателите, които се довериха на програмата, така че децата и младежите с особени нужди да са истински щастливи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име