MAGRITTE DRA e шампионът на Рисиста порода за 2020 година

0
4311

В съботния ден на 19 септември се проведе V-то Национална изложение на коне от Рисиста порода отглеждани в България. Общо 21 екземпляра се представиха в три категории и бяха оценявани по пет показателя. Тричленното жури бе с международно участие в лицето на изтъкнатият треньор и собствник на коне от породата в Сърбия Зоран Тасич в компанията на двама свои колеги от България – ветеринарния лекар Минчо Димитров и зооинж. Димитър Митов.

Съдийската комисия от лява надясно Димитър Митов, Зоран Тасич и Минчо Димитров

В категория „Жребци“ на трето място бе класиран кон TROPESIEN роден в Италия и внесен от Сърбия. На второ място бе обявен българския кестеняв жребец  INTENZIV на Благовест Николов. С първо място в тази престижна категория за жребци – производители зарадва своя стопанин (Стоян Радев) кон FERRARI HALERID внесен от Швеция. За шампион на породата за тази година и най-голям брой точки от оценяването бе излъчен MAGRITTE DRA. Той е 14-годишен, с черен цвят, внесен от Италия и изключителна гордост на собственика Димитър Георгиев.

Кобила JESIKA

При кобилите – майки се представиха по-голям брой животни. Общо 7 екземпляра дефилираха на изложбения манеж, но три отпаднаха от класирането. Така на трето място журито обяви черната 4-годишна млада кобила MY WINNER закупена от Италия и собственост на Цветан Пърмаков. На второ място се класира родената в българска ферма DONA MARSEL (6- годишна, производител Иван Илиев, собственик Ангел Стоилов. Първото място в тази група и с очарованието на журито грабна тъмно кестенявата MAGIC DU LAHME, родена през 2015 в България в конефермата на Георги Георгиев. Най – високи оценки и в пълен синхрон с вота на присъстващите за шампион в категорията бе обявена българската кобила JESIKA. Тя е на 7 години, кестенява на цвят и се отглежда в конюшните на Живомир Стойчев.

едногодишното конче FERRARI JUNOOR

Най – атрактивната и многобройна бе категорията представена с нескрита гордост от организаторите бе тази на подрастващите кончета, където пред оценяващата комисия игриво се представиха 7 кончета родени в България и едно внесено от Франция. Шампион в категорията не бе излъчен, а само наградени от първо до трето място. Така в класирането се подредиха: с трета награда 3-годишното женско конч MISS COBRA, произведено от Димо Куцидимов, но собственост на Георги Генчев. С втора – LUCHIA, родена на 01.03.2019 във фермата на Георги Георгиев. И първото място абсолютно заслужено спечели мъжкото едногодишно конче FERRARI JUNOOR от конната база на Ради Дойчев.

Събитието се организира от Българската асоциация за рисисти коне съвместно с Националната асоциация по коневъдство, а сред официалните гости бяха специалисти от ИАСРЖ начело с  изпълнителния директор на агенцията г-н Георги Йорданов, който и откри изложението.

Освен шампионски ленти, розетки и почетни плакети всички наградени получиха и специалните комплименти от известния склад на едро за ветеринарно медицински препарати  “М енд Б – Янко Митев“- гр. Ямбол.

видеоматериал от събитието:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име