Напусна ни Цветан Вълешков (1948 – 2020 )

0
2463

След кратко и тежко боледуване снощи в 23:50 ч почина Цветан Вълешков.

Известният животновъд и инвеститор в конния спорт успя преди да затвори очи завинаги да изпита поредната гордост. Преди броени дни кобила Бамби от конюшните на Вълешков в тандем със състезателя Антон Дацински (от клуба основан от Цветан Вълешков) станаха Държавни шампиони в дисциплината прескачане на препятствия.

„В тази победа на нашият клубен ездач, татко видя триумфа на дългогодишната си работа в развъждането на коне и мащабната спортна дейност с която се бе захванал.  Така се сбъдна поредната му и оказва се последна мечта.“, коментира Стефан Бурджев, син на Цветан Вълешков.

Бай Цветан, както го наричаха всички е роден на 26 март в плевенското село Садовец, което благодарение на капиталовложенията на известният животновъд се превърна в център на конния спорт  за Плевен и региона. Конна база, конеферма и клуб по конен спорт „Студенец“ в село Садовец домакинстват редица престижни турнири в дисциплината прескачане на препятствия от официалния календар на БФКС.

„В името на детския конен спорт и създаването на условия за по-добър живот в района. За младото поколение, което е бъдещето на България, за всички тях създадохме това голямо спортно съоръжение в нашето малко село“, думи на Бай Цветан, казани по време на официалното откриване на реномираната база в родното му село на 3 ноември, 2017.

Вълешков цял живот се е занимавал с отглеждане на коне. Беше известен като стопанин на малкото останали чистопородни коне от Дунавска порода, радетел и спомоществувател на различни спортни прояви и  събития.

Поклонението ще се състои на 20 август от 10:30  до 13:00  ч в дома на Цветан Вълешков в село Садовец.

Архив от видео материали за животновъда и човека Цветан Вълешков по БНТ и Агро Тв, може да видите тук.

https://bnt.bg/bg/a/sa-hranenata-dunavska-poroda-kone

https://agrotv.bg/p_7086Prikazkata,-narechena-Dunavski-kon.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име