Самотният ездач – BG версия

0
3053

„Може само по един …“, отсече Генералът на въпроса може ли за правим секс по време на коронавирус. „Как да стане действието на отстояние 2 метра един от друг ?…“ допълниха отговора му различни забавни коментари в социалните мрежи придружени с всевъзможни карикатури по повода.Ако отнесем всички препоръки за безопасност от градският ни живот към този в общуването с конете, то тогава на фона на грейващото априлско слънце навън, нищо не може да ни спре по пояздим на солово на воля

 Сега е времето да сте Джони Деп в ролята на Танто от „ Самотният ездач“Стига да може сами да оседлавате, да яздите и да препуска в галоп (ако се наложи да бяга например от патрулиращи) нищо не ви пречи да зарадвате и коня и изтерзаната ви душа с една планинска езда.

През изградените КПП-та се преминава срещу документ, че имате животновъден обект или че сте стопанин на земеделски земи. Подробности тук.В тези дни на покой е важно покрай вашето залежаване да не допуснете същото с конете. За да бъдат в добро здраве, конете се нуждаят от редовни физически упражнения. Те не са създадени да бъдат затворени 24 часа на ден.Основните функции на коня и неговите системи, като храносмилане, дишане, кръвообращение и лимфна система се влияят добре от редовни упражнения и свеж въздух, а мускулите могат да се поддържат и подобряват, ако са в действиеАко конят живее навън, ще бъде по-малко потиснат, отколкото ако живее затворен, но няма да поддържа мускулатурата си, макар поле с наклон да помага малко.

Важно е да имате основни познания за следните телесни системи на коня:

  • дихателна система;
  • кръвоносна система;
  • лимфна система;
  • храносмилателна система.

Определение за добра форма

Конят е във форма, когато може без прекалено напрежение да извършва своята обикновена работа. Разбира се, от коня за лека езда не се изисква да е така натрениран, както състезателния кон.Основна програма за поддържане на форма

За поддържането на добро здраве и физическа форма  е необходим режим на редовни упражнения. Освен упражненията трябва да се обмисли храненето и общото добруване на коня. Дори кон, използван само за лека езда, трябва да има годишна програма за обгрижване и занимания. Лесен начин за това е използването на стенно табло с разписание. На него нанесете всички неизменни дати, напр. на ваксинациите. После попълнете дните, когато конят е в почивка; датите за проверка на подковите (приблизително на 6 седмици); датите за обезпаразитяване (приблизително на всеки 6 до 8 седмици). Така се очертава ясна схема.  Ако конят не работи напрегнато, все пак е за предпочитане да има свободен ден в седмицата.  При съставянето на програмата трябва да се имат предвид следните съображения:

  • възраст;
  • настояща физическа форма;
  • желана физическа форма;
  • здраве;
  • темперамент;
  • дали е бил трениран преди;
  • възможности за упражнения.

Когато се започва от нула, първо проверете коня, за да се уверите, че е в добро здраве. Проверете следното:

  • Зъби – да се прегледат от ветеринар.
  • Копита – да се подкове от умел подковач.
  • Кожа – уверете се, че е гладка и здрава и уякчете зоните на седлото и опаса със солен разтвор.
  • Обезпаразитяване – за програмата вж. Глава 17.
  • Ваксинации – започнете програма за ваксиниране, ако се налага.

Програмата за подобряване на формата на коня може сега да започне в следните направления: упражнения, храна, грижи.

УПРАЖНЕНИЯ. Започнете с ходене, около 20 минути първия ден и увеличаване с 10 минути на ден до 45  дневно върху равен терен.

ХРАНА. През този период е необходима само поддържаща дажба.

ГРИЖИ. По възможност дръжте коня навън, като вземете мерки срещу кашлица, студ и наранявания на кожата. Не позволявайте конят да се поти. През втората седмица продължете да увеличавате работата с 10 минути на ден. Работете пак ходом, но включете леки изкачвания, ако е възможно. Храненето и грижите остават същите. През третата седмица увеличете упражненията до 1-1.5 часа дневно. След като конят е работил една седмица работа по 50-50 минути дневно, вдигнете тръс по равен терен. Започнете с 5  и увеличавайте с по 5 на ден, докато стигнете 15 минути тръс и останалото време ходом.ХРАНА. Отсега конят ще има нужда от повече енергия и може да започнете да давате твърда храна. Започнете с 0.5 kg мляна (мачкана) смес или гранули за коне и фураж или паша колкото иска.

ГРИЖИ. Ако конят ще живее в конюшня, необходим е най-голям приток на свеж въздух, а постелът и храната трябва да не съдържат прах. Щом заживее в бокс, редовно трябва да се изчесва, та кожата и козината да се поддържат чисти.

ЧЕТВЪРТА СЕДМИЦА. Конят работи максимум 1-1.5 часа на ден. Кожата му вече е по-привикнала към амуницията и може да започне да се поти. Ходом и тръс по по-неравен терен. Да се кара повече тръс на изкачване, но и на слизане по удобен терен за подобряване равновесието на коня. Започнете лек галоп за 1 min и увеличавайте, докато стигнете 5 min. Галопирайте така 2-3 пъти на седмица.ХРАНА. Давайте повече концентриран фураж в зависимост от нуждите на коня от енергия.

ПЕТА СЕДМИЦА. Продължавайте и подобрявайте работата от предната седмица. Сега конят е достатъчно натрениран, за да се започне обучението му, ако е необходимо. Започнете 2-3 пъти седмично по 10-15 min.

ШЕСТА СЕДМИЦА. Сега конят трябва да е във форма, която може да се поддържа или да се подобрява, ако той ще се подготвя за състезание. Той трябва да може да работи на всеки алюр една трета от времето, когато е навън. Може да бъде обучаван 2-3 пъти на седмица, ако това се изисква.

ХРАНА. Дажбата трябва да съдържа приблизително 30% концентрат и 70% груб фураж и/или паша.

ГРИЖИ. Конят може да се нуждае от подковаване. Проверете как ляга амуницията; като става по-натрениран, конят променя физическата си форма.

Различни програми за работа със смяна на обстановката и терена и премерено съотношение езда/обучение и много време за раздвижване ще поддържат повечето коне радостни и в добра форма. Кон в такова състояние би могъл понякога да работи 2-3 часа на ден, ако е предимно ходом и на тръс. Ако от него се иска и да галопира, може да са необходими 2 седмици допълнителни тренировки с повече работа отемпован галоп.

Тренировките и обучението не е задължително да стават на манеж. Конят може да се язди напред от крак към ръка (със събиране) и да работи, като остава на повода.  Като се сменят редовно диагоналите според завоите на пътя, конят подобрява страничната си стабилност, а като работи по неравен терен, той се научава да се държи в добро равновесие.

Движението ходом е важен алюр и трябва да формира поне една трета от времето за упражнение на коня. Ходенето в началото на тренировката позволява мускулите да загреят постепенно. Прекъсванията на работата с паузи ходом са награда за коня и предпазват мускулите от преумора; движението ходом в края на работата позволява на коня да отгрее и да се върне в конюшнята охладен, сух и спокоен. Ходенето трябва да е активно, подкрепяно с помощи и в равномерен четиритактов ритъм.

Тръсът е алюра за подобряване на мускулатурата, тъй като дава възможност да се работи за определени групи мускули. Мускулите се развиват само с работа, а после се нуждаят от последваща работа за поддържане или повишаване на тяхното развитие.

Галопът е отличен алюр за укрепване на сърдечно-съдовата система. Дишането на коня съответства на неговите действия. Всеки момент, когато водещият крак удря земята, конят издиша; следователно ездачът може да контролира честотата на дишането чрез скоростта и качеството на галопа. Работата на галоп е много важна, ако конят ще участва в леки състезания, дълги и бързи свободни езди или лов. Ако такива прояви се включват в програмата на коня, нанесете ги в разписанието и две седмици преди събитието започнете да тренирате коня, за да влезе в необходимата форма.

Колкото по натрениран е конят за обичайната му работа, толкова по-малко вероятно е да настъпи срив във формата му.

Изложената по-горе програма е само примерна, тъй като всеки кон има индивидуални особености. Винаги следете напредъка, отбелязвайте всичко, което заслужава внимание и при всяко съмнение върнете програмата стъпка назад, давайки ден или два повече, преди да преминете към следващата фаза. Помислете дали не се налага промяна в храненето, ако конят е твърде незает, мързелив, възбудим, слаб или дебел. Опипвайте всеки ден краката на коня и отбелязвайте всички изменения. Хвърляйте око на кожата му. Следвайте реда на обгрижването му, както сте го планирали отначало. Също отбележете ако програмата е била успешна с оглед да я повторете следващия сезон.

Всички съвети са от книгата  „Пълен наръчник по отглеждане на коне и организация на конюшня“.Изданието е енциклопедичен и същевременно тематично подреден справочник за всичко свързано с конете в обем от 400 страници и с цена 40 лв. Наръчника може да бъде поръчан в редакцията на EzdaPress. 0888 38 13 13 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име