Новото BMW Z4 – страстта към шофирането

0
2205

Нещо спортно, двуместно, с гърлен звук и мощност от 340 коня. Нещо което да събуди позаспали сетива и чувства. Нещо което да ви накара да пренебрегнете всички забрани и ограничения.

Новият баварски роудстър, BMW Z4 M40i, в най-мощната си версия очаква любителите на приключенията с 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател и мощност 340 конски сили.

Малкият на външен вид двуврат бегач, който всъщност е по-широк и по-дълъг от предното поколение, се изстрелва от място до 100 км/ч за 4,5 секунди и развива максимална скорост 250 км/ч.

Привързаността към скоростта и невероятното усещане зад волана на BMW Z4 се засилват с всеки изминат километър. Обаче малко преди това е очарованието от външния вид – дълъг преден капак, внушителна бъбрековидната радиаторна решетка, изтеглен назад салон и интегрирани широки „хриле” в предните калници. Най-мощната версия на M40i се отличава със своя аеродинамичен пакет за каросерията и 19-инчовите алуминиеви джанти и мекия сгъваем текстилен покрив. Това всъщност е акцента на новия модел, който досега бе с твърд покрив. Сгъването и разгъването става автоматично, чрез бутонче, за 10 секунди при скорост до 50 км/ч.

Настанявайки се в Новото BMW Z4 установяваш, че най-високото нещо в автомобила е скоростта.

Позицията на седене в специално създадените за модела спортни седалки е ниска, а самите те са със странични опори, интегрирани подглавници с варианти за регулиране и памет на позиция. На гърба на седалките има мрежи за дребни вещи, а зад тях и малко свободно пространство за по – големи пакети и чанти. Типичният за спортни коли багажник предлага пространство от  281 литра, независимо от положението на покрива.

За първи път в модела се предлага проекционен дисплей, точно пред погледа на водача, с най-важните данни за шофирането.

Виртуалният кокпит с 12,3-инчов дисплей разполага с най-актуалните технологии за свързаност. В средата на централната конзола е поставен 10,25-инчов екран, част от мултимедийната система iDrive, която предлага още, но не само, навигация и интернет, които се избират чрез познатия вече кръгъл бутон. До него е и лоста към 8-степенната автоматична скоростна кутия.

На пътя, под открито небе със смело сърце

Както и където да се движите, новото BMW Z4 приковава всички погледи, още повече, ако натиснете рязко газта. Според желанието и настроението на водача, модела може да ви обгрижи с четири предварително зададени режима на движение, включително различни настройки за окачването, задният диференциал и реакцията на двигателя.

Ревът на мотора съпровожда ритъма на автомобила във всички режими на движение, с изключение на най-пестеливия – Eco Pro. Най-голямата доза адреналин предлага режимът Sport+, който напълно разгръща радостта от шофирането. BMW Z4 се управлява лесно и приятно, независимо от скоростта. Държи се толкова стабилно в завои с мръсна газ, че за миг може да си помислите че е „Х“-сово. Не е със системата X drive, но контрола върху пътното поведение е изключително прецизен, благодарение на различните системи за сигурност. Неслучайно от BMW твърдят, че Z4 е най-устойчивата на усукване кола с подвижен покрив в цялата им история, за което помагат и М спортния диференциал, М адаптивното окачване и М спортните спирачки. Така че Z4 e частична М-ка, която харчи забележителните 7,4 л/100 км среден разход на гориво, на фона на супер буйния си нрав и динамика на управление.

Технически характеристики на тествания модел на снимките

  • BMW Z4 M40i
  • 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic
  • 340 к.с. максимална мощност при 5000-6500 об/мин
  • 500 Нм максимален въртящ момент при 1600-4500 об/мин
  • 4,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 7,4 л/100 км среден разход на гориво
  • 168 г/км емисии на СО2
  • 122 900 лв. базова цена на модела

Текст и снимки: EzdaPress

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име