Стартира проект „Иновации в Хипотерапията“

0
4716

От 28-30.03.2019 се проведе първата среща по международен проект „Иновации в Хипотерапията“ по програма Еразъм (Project 2018 – 2020 Innovation in Hippotherapy), в която от българска страна участва Сдружение Конна Терапия с екип от 8 човека.

Срещата се проведе на конна база Epona, Бърно, Чехия с общо 24 участници от 3 държави: Чехия, Турция, България. Водеща организация е Чешката Асоциация по Терапевтична Езда, а целта на проекта е да се създаде ОБУЧИТЕЛЕН КУРС ПО ТЕРАПИИ С ПОМОЩТА НА КОНЕ в Българя и Турция, под ръководството на чешкия екип, който е с 30 години опит в областта.

През трите работни дни екипът ни премина през интензивна програма, запознаваща участниците със следните теми:

  • структурата, организацията и методологията на чешката организация и обучения
  • терапевтични коне, изисквания, обучения
  • ЕАР (equine assisted psychotherapy) – психотерапия с помощта на коне
  • EFL (equine facilitated learning) – учене с помощта на коне
  • Hippotherapy – Хипотерапия (физиотерапия с помощта на коне)

Програмата беше разделена на теоретична и практична част, като в практичната участниците имаха възможност да видят и участват в реални терапевтични сесии, провеждани от чешките колеги.

Беше положено начало и на работата върху бъдещия български обучителен курс, който би трябвало идейно, структурно, методологично да е готов до април 2020 г., след което административно да се подготви неговото реално стартиране. Надяваме се от септември 2020 г. да можем да започнем да обучаваме специалисти и в България.

Друго изключително важно последствие от участието на Сдружение Конна Терапия в проекта е, че към екипа на Сдружение Конна Терапия се присъедини и кинезитерапевт – Любомира Минчева, която ще започне обучение по Хипотерапия към Чешката Асоциация. Това е изключително важно и щастливо събитие, тъй като в България нямаме кинезитерапевти, които да се обучават към международни организации и да имат желание да развиват областта. Така Любомира, освен че ще бъде кинезитерапевт със специализация по Хипотерапия с международен сертификат, се надяваме някои ден, благодарение на нейния опит и знания, да можем да развием и това направление към обучителните курсове, които ще имаме в България. За момента курсовете, които разработваме са в областта на психотерапия с помощта на коне (EAP) и учене с помощта на коне (EFL), а когато Любомира бъде готова ще развием и направление Хипотерапия.

Това, което предстои във връзка с изпълнението на проекта е следващата работна среща, на която българския екип е домакин. Срещата ще се състои в края на юни месец на конна база в с. Кичево, област Варна, чийто мениджър Мария Несторова е част от екипа на проекта.

Тази среща е много важна и бих казала и доста трудна за нас. Като организатори и домакини имаме задача да посрещнем общо към 30 специалиста в областта на терапиите с коне. Това е нещо, което не се е случвало до този момент в България и сме изключително горди и щастливи, че имаме този шанс. Но работата никак не е малко и е доста отговорна. Освен че сме организатори, ние сме и хората, които изготвят цялата програма, сега ще е наш ред да представим дейностите, екипите си, начина на работа на всеки един от нас, посоката на развитие на цялата област в България. Освен нашите лекции, в програмата сме включили и провеждане на хипотерапевтични сесии от чешкия екип с две наши деца със специфични нужди. За нас ще бъде интересно и ценно да получим обратна връзка и насоки от колегите за работата ни с тези деца. Обмисляме да включим и курс по пара-волтинг, воден отново от чехите, при които тази дисциплина е изключително застъпена в работата с деца със специфични нужди. Турските ни колеги пък ще представят как върви тяхната подготовка на структурата и методологията на обучителната програма и курсовете, които създават по проекта.

Това, което се случва с развитието на областта на EAAT (equine assisted activities and therapies) в България е голяма крачка, към която Сдружение Конна Терапия върви от години. Развитието обаче настъпи толкова бързо и с такива темпове, че на моменти ни е трудно да го догоним, работата е много, добре че и ентусиазъм не ни липсва. В момента за няколко години наваксваме десетилетия развитие на останалите държави, дано силите ни стигнат в цялото това препускане.

Предстои да основем и национално сдружение по терапевтична езда, към което ще стартират след време и обучителните курсове. Създават се регламенти, норми, правила и всичко необходимо за развитието и осъществяване на една професионална терапевтична област. Хубаво е че сме разпознаваeми за колегите си от останалите държави, които вече не само са чували за нас, но и ни канят за партньори, включват ни в международните си мрежи за развитие и комуникация на областта. Тази година например за пръв път се проведе среща на Европейската Хипотерапевтична Асоциация, на която и аз бях поканена като представител на България, за съжаление нямаше как да отида. Това е международна мрежа от специалисти от цяла Европа, чиято цел е да се уеднаквяват критериите, терминологията, стандартите и заедно да се създават стратегиите за развитие на областта. Радваме се, че догодина ще имаме възможност да се включим и ние и да вървим напред заедно с колегите си от цяла Европа, от които имаме много какво да научим.

А сега ни пожелайте успех в подготовката на българската среща по проект „Иновации в Хипотерапията“, за която ще ви разкажем след като приключи.

Веселина Фелдман, председател Сдружение „Конна Терапия“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име