Гонки и тежковозни надпревари в Челопеч

0
2824
Жокей Стефан Миндилов и неговия кон Софокъл
Тазгодишните състезания в Челопеч ще се запомнят с екшън надпревара по трасето при беговите и с два тона товар при надтеглянето.

От 42 години насам подбалканското селце Челопеч не пропуска да отбележи един от най – прекрасните пролетни празници – Тодоровден, който в последно време се провежда винаги седмица след официалната Тудорица. Така на 23 март, в местността „Маята“, се събра мало и голямо да посрещне най-бързите и най-силните коне от близо и далеч.

Г-н Николай Николов

Празникът бе открит с приветствено слово от Председателя на общинския съвет на община Челопеч – Николай Николов, а организацията за поредна година бе поверена изцяло в ръцете на дамите от кметството, начело с завеждащ отдел „Спортни дейности“ – г-жа Сашка Вътева.

Спортните надпревари започнаха с надбягване на дистанция 1200 метра с по три обиколки за всяка отделна серия, в които бяха разпределени конете, на принципа на елиминацията. След супер оспорвани гонки, до финалната серия и класиране успяха да стигнат:

При „малките коне“ на първо място Николай Янков с кон Гари, на второ Петър Ивтиминов с кон Бойкот и трети Любомир Вълков с кон Бойко.

В гарата на „големите коне“, с височина при холката над 145 см, първото място грабна Стоян Янков с кобила Сорела, като трябва да се отбележи, че доста ездачи „излетяха“ извън трасето на най-големия завой и това напълни с адреналин серията за публиката. Много атрактивно салто направи жокея Стефан Миндилов с верният си кон Софокъл – Слава Богу без травми и за двамата.

Старт на I-ва гара

Под съпровода на перфектна организация, празничният ден продължи със зрелищното надтегляне с коне от тежковозни породи разпредели в 6 категории според собственото тегло на участниците.

Момент от финалната гара

В първата най-лека категорията – коне до 500 кг, стартовият списък оповести 17 впряга. Конете влезнаха в „боя“ директно на 1250 кг  товар и това реши класирането без дотоварване. С трето място и преодоляти 15,15 м се разписа кон Тарзан, собственост на Николай Андреев. Кобила Галя на Марин Гулеков успя да изтегли шейната на разстояние 18,90 м и първи в тази категория застана кон Реал на Коце Петров, който успя да мине 24,10 м с тежкия товар.

В следващата категория до 600 кг тегло на конете се състезаваха 15 коня. Започвайки от 1250 кг, в тази категорията четирикраките исполини стигнаха до тон и 500 кг товар за теглене. Тук трети стана кон Кубрат, собственост на Ганчо Петришки с изминати 14,55 м. Втори се нареди кон Актрос на Радо Кeйбашлиев с резултат от 15,85 м и първи и най-силен в тази категория се оказа кон Торо на Николай Андреев.

Виж галерия със снимки тук

С повишаването на килограмите на конете растеше и товара на шейната, а броят на участниците започна да намалява. В категория до 700 кг тегло на конете се записаха за участие само 5 коня, а товарът стигна 1 500 кг. Трети се класира кон Евро на Георги Борисов с резултат 16,45 м. Втори се нареди кон Торо на Николай Андреев с 26,10 м, а първи с изтеглен товар по цялото 30-метрово трасе, стана кон Вихър на Цанко Василев. След тази категория стопанина  Николай Андреев вече имаше три купи и заслужени аплодисменти от публиката.

Отново с товар 1250 стартираха и тежковозите в клас до 800 кг, където първото място си оспорваха само два коня – Лорд и Вихър, собственост съответно на Калин Пешев и Цанко Василев. Вихър успя да изтегли шейната до 21,20-я метър, докато Лорд, очаквано за всички, измина цялото трасе от 30 м с товара, сякаш на шега.

Четири коня се съревноваваха в  тежката категория до 900 кг. Тук добре познатият шампион  Лорд зае третото място с изминати 20,50 м с товар от 1750 кг. Втори по резултат от 26,90 м стана кон Биютифул на Радослав Христов и накрая с постигнати 30 м в контролното време стана кон Турбо на Николай Христов.

В категория „ супер тежки и супер силни“ – коне над 900 килограма собствено тегло, товарът на шейната стигна 2 тона. Питомецът на Николай Христов  – Турбо зае третото място с резултат от 8,60 м. Кон Арнолд на Ники Пеев спечели второто място с постигнати 15,95 м и с най-големи мускули се оказа познатият и доказан шампион от Брусарци – кон Макс на Генадий Величков, който изтегли 29,30 м.

Докато местността „Маята“ се огласяше от конски тропот и оспорвани битки, в центъра на селото вървеше поредната подготовка на танцов състав „Българче“ и Кукерски клуб „Златните кукери“ към народно читалище „Труд и постоянство 1901 г“ от село Челопеч, които следващата събота ще участват във фестивала „Дървиши Варвара 2019 г“.

  • Текст и снимки: EzdaPress
  • Галерия със снимки на фотографа Богдан Стойко 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име