Shell обяви началото на проучвателните сондажи в Черно море

0
1350

Shell стартира проучвателните сондажи в блок „1-14 Хан Кубрат“ в акваторията на „Черно море“ идния понеделник, точно на 1 април. Това стана ясно днес на пресконференция, след като компанията получи разрешително за проучвания в района през февруари 2016 и след едногодишно събиране на геоложки данни, чиито анализи са дали обнадеждаващи резултати.

(от ляво на дясно: )  Ян Декнател – главен директор Проучвателни дейности в Западно Черноморие в Shell, Александър Кейс – ръководител на проект Проучвателни дейности в България в Shell и Камелия Славейкова – изпълнителен директор на Shell България.

Това е първото подобно проучване на Shell в България, като сондажа ще е на 80 километра от брега (на 115 км източно от Бургас), на дълбочина 1300 метра под морското равнище, а сондата ще търси нефт и газ на 2,5 километра под морското дъно. За акцията е нает сондажният кораб „Ноубъл Глоубтроутър II“, който вече има своя трудов стаж в блок „Хан Аспарух“ в Черно море. Използваният метод е конвенционален сондаж, чрез управлявано сондиране под налягане. От компанията уточняват, че няма да се използва спорният метод на хидравлично натрошаване на скалата (фракинг).

Проучванията ще продължат 90 дни, а още няколко месеца до една година ще отнеме времето за анализиране на събраните данни и суровини, извлечени от дълбините на морето. Ако пробите се окажат надеждни за добив, то първите количества нефт или газ могат да се добият между осмата и десетата година след началото на проучвателните сондажи, т.е  между 2027 и 2029 година. За да се говори сериозно за добив, трябва да се открие  количество, което да гарантира минимум 70 хиляди барела на ден в следващите 20 – 30 години, колкото е животът на едно находище при използваните днес технологии.

Намирането на нефт и газ прилича на лотария, защото статистиката ясно показва, че един от пет случая на проучвателни сондажи постига успех.

От Shell гарантират, че проучванията няма да засегнат по никакъв начин морската флора и фауна. Компанията е изготвила оценка на всички потенциални въздействия с цел да се ограничи техния ефект върху околната среда и местните общности. Процесът за оценка на въздействието следва изискванията на Закона за опазване на околната среда и други приложими изисквания, включително предоставяне на обществен достъп за преглед и коментар.  Взети са и всички мерки за предотвратяване на нефтен разлив.

За работниците са осигурени най-добрите условия на труд, като те ще работят 28 дни и 28 ще почиват. На борда има изграден медицински кабинет със супер модерна апаратура, а работниците и експертите ще бъдат транспортирани с кораб за около 3 часа. На брега ще има специално изградена логистична база, която асистира сондажните дейности.

Едва след приключване на операцията ще е ясно с точност колко ще струват проучванията, но опита показва, че за подобен проект сумите варират между 50 и 150 милиона долара. Shell е една от водещите енергийни компании в света с над 100 години опит в дейностите по проучване, развитие, добив, рафиниране и търговия с нефт и природен газ, както и в производството и търговията с химикали. В България компанията оперира от 26 години, има над 100 бензиностанции, а за социални дейности са предвидени 1 милион евро, насочени към два университета (Софийския и Минногеоложкия) и шест черноморски общини.

Компанията притежава широк спектър от експертни познания в резултат на работата си в цял свят. Провежда дълбоководни проучвания в продължение на повече от 3 десетилетия, а понастоящем работи над 20 големи офшорни проекта в световен мащаб.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име