Когато навън е студено

0
3003

В онзи период от годината, когато паднат температурите, бъдете особено внимателни към своите ездитни питомници. Естествената реакция на конете на студ е треперене – движенеи на мускуклите, чрез което се генерира топлина и се приема за добър знак, защото конят се опитва да се сгрее сам. Ще забележите, че той пристъпва и движи, което също допринася за повишаване на телесната му температура. Достатъчната мазнина (но не на дебелия или затлъстял кон) и пухкавата зимна козина изграждат добра изолация по тялото на коня, която предпазва от студа навън.

Като цяло конете са естествено приспособени към студа и когато им е студено се събират в групи един до друг, за да се топлят. Начин да помогнете на коня да се загрее отвътре навън е винаги да има сено, тъй като при храносмилането се образува топлина.  Отделено, ако конят е прекалено слаб или мокър от валеж и температурите рязко спаднат ще бъде необходима попона. Задължително е хората, които отглеждат коне да са подготвени за студените периоди от годината с одеяла и попони, особено есенно време, когато все още не е пораснала зимната козина на животните. Важно е завивките да се слагат, когато е студено и да се махат през по-топлата част от деня, за да се избегне прекаленото затопляне, което пък води до потене и може да е причина по-късно през деня на коня да му стане студено и да изстине.

Можете също така да проверите дали ушите на коня са студени, ако това е така, значи и на коня му е студено.

А колко по-лесно щеше да бъде, ако конете можеха да говорят

Това вече е възможно, поне до някъде. Може и да го изпратите на обучение в Норвегия за две седмици и като се върне, сам ще ви каже.

Група норвежки коне са се научили да комуникират чрез „конски код“, използвайки това ново знание, за да казват на гледачите си дали им е студено или топло.

Това най-скорошно откритие в междувидовото общуване е публикувано в журнала за „Приложни науки и поведение на животните“. В проучването учените описват как всичките 23 коня, участвали в обучението, са усвоили изкуството на комуникацията за по-малко от две седмици.

Въпреки че животните не могат все още да се впуснат в дълбоко философски разговори с хората, те вече са експерти в това да показват дали искат да бъдат завити или да им бъде махната попоната, в зависимост от това колко им е топло. За да успеят да индикират желанието си, конете използват носовете си, за да посочат една от трите различни едно от друго табла с определен изписан символ: хоризонтална линия означава, че искат да бъдат завити; вертикална – че искат да бъдат отвити; празна дъска означава, че се чувстват добре и нямат нужда от съдействие.

Учените ги поставяли в топла среда с одеало или навън на студа без и ги награждавали с морков, когато те избирали дъската, която имала най-голям смисъл към дадения момент. Например, конете, които се потяли, били наградени с морков, затова че са пожелали да им бъде преамахната завивката, а конете, които треперили от студ, също получили гощавка, защото поискали да бъдат покрити.

Когато конете допускали грешки и искали да бъдат отвити на студа или завити в жегата, не получавали награда. Със само 10-15 минути тренировка на ден в период от две седмици, животните бързо се справили със задачата и достигнали успеваемост от 100%.

Удивително е, че щом веднъж се научили да комуникират с хората, конете искали все по-често да го правят и търсили вниманието им. За пример се посочват конете, на които им било топло и всеки път, когато учените минавали покрай тях, сочили към таблото, което индикира, че искат да им махнат покривалото. Когато това се случвало, конете в действителност били потни. Предполага се, че не просто си искали наградка морков, а че наистина разбирали смисъла на символите и последствията от действията си.

През следващите някоко месеца било забелязано, че конте продължили да общуват със собствениците си, казвайки им дали им е студено или топло в зависимост от времето.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име