Винен и конен туризъм с марка САЛЛА ЕСТЕЙТ

0
3416

Имението „Сaлла Естейт“ в село Блъсково, община Провадия, е само на 60 км от морската столица Варна.

От 2010 година насам избата, която е единствената съчетана с конна база и конен туризъм, се разраства и жъне достойни успехи с продукцията си от бутикови вина. Гроздето се отглежда в 300 дка собствени лозя, намиращи се непосредствено до избата, върху югозападен склон. Посадъчният материал е от френската фирма Гийом и включва елитните бели сортове шардоне, совиньон блан, траминер и ризлинг и атрактивните червени сортове пино ноар и каберне фран.

От избата до лозята, където вече има и изграден етно комплекс се стига с автомобил, файтон и дори с коне на езда.

Освен препоръчителната разходка до лозовите масиви наречена „път до виното“ – пътешествие от лозето до чашата с любознателна беседа и демонстрация на целия процес по създаването на божествената продукция, домакините предлагат и дегустация на вината, ресторант, стаи за нощувка, парна баня, фитнес, зала за обучение и семинари и охраняем паркинг.

Винарската изба „Сaлла Естейт“, която е малка част от голямо имение, се слави и с конете си от природата Липицанер. Конюшнята поддържа 10 бокса по европейски образец с отлични условия. Базата има изградени падоци и манеж, като волните ездачи могат да се възползват от езда по необятни маршрути из живописната природа. За предпочитащите насладата от стар файтон с мека возия, на разположение е ретро-файтон с кочиаш с единичен или двоен впряг, отново с коне от известната с испанския си ход порода Липицанер.

Освен конна езда, разходка с файтон, имението предлага маршрути за туристи до защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в чиито отвесни е изсечен Скален манастир от XII-XIV в. Наблизо е и пещерата „Тъпаните“, обитавана още от каменната епоха, в която и днес при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан. Добре поддържаният 150-годишен храм „Света Троица“ е истински паметник на културата.  Уникално е реставрираното килийно училище, което е превърнато в музей с експонати на църковна утвар, клирна книжнина, древни монети и исторически находки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име