С нова хиподрумна писта посрещнаха петите Национални конни надбягвания в русенското село Сандрово.

0
5103

В надбягванията на 15 април взеха участие над 100 бегови коня, жокеи и запрежчици. В 8 гари се разписаха конете от Чистокръвна Английска порода, в една Чистокръвните араби, и една за конете от Рисиста порода. Организаторите на състезанието, Община Русе и кметството в Сандрово, предложиха спретната организация и солиден награден фонд.

Виж галерия със снимки тук. 

Новото хиподрумно трасе е с дължина 1300 метра, с ограждения, компактни модулни трибуни за около 100 седящи места е финансирано от Министерството на околната среда и водите. Стойността на проекта е 10 000 лв., а с лични дарения са се включили родените в Сандрово братя Валентин и Иван Йорданови, както и местни земеделски кооперации. За широката публика Валентин Йорданов е познато име, като състезател по свободна борба, 7-кратен европейски и 7-кратен световен шампион както и олимпийски шампион, а към днешна дата е председател на Българската федерация по борба. Брат му пък Иван Йорданов е страстен любител на конете и отглежда около двайсетина елитни коне от Чистокръвна Английска порода, Чистокръвна Арабска порода и Арабска Шагия в собствена конюшня. Самият Иван Йорданов от сърце благодари на Г-н Гриша Ганчев, който е посетил пистата седмица преди официалното й откриване и лично е финансирал три от призовете на състезанията на 15-ти. Това е и причината най-големия приз в гарите да носи името ЦСКА, където голямата награда на дистанция 2800 метра грабна 4-годишния жребец I Follow River, собственост на Левент Незиров от село Севар с жокей Нурхай Халил. Соченият за най-добърият бегови ездач у нас през последните седем-осем години, Халил, успя да спечели още три първи места на гонките в Сандрово, отново с коне от конюшнята на Незиров: I място на 1200 м. с жребец Tartarq, на 1600 м с жребец Leonardo и кобила Riskamis Dorub в гарата с арабските коне.

За справка, победителят в големия приз – жребец I Follow River е миналогодишния Дербист на 2016 на 2400 м при тригодишните и победител в Малкото дерби през 2015 за 2-годишни на 1400 м.

При надпрепускането в гарата за Рисиста порода с двуколки на 1900 м за 4 год. и по-стари коне участваха общо 8 коня, но на почетната стълбица се изкачиха: на I място за 11-годишния жребец SPHINX DU PLESSIS (FR) собственост на Христо Апостолов и запрежчик Атанас Янков. На второ място се класира кобила CRAZY VICTORY (FR) със собственик и запрежчик Илчо Илчев. Трета стана 6-годишната кобила FANI BEL (BGR) собственост на Георги Генчев и запрежчик Борис Генчев.

Следващите състезания по надбягване с коне от ЧАП ще се проведат на 6 май –Гергьовден в село Севар, на 14 май в село Пристое (община Каолиново). Запрежчиците също подготвят свое състезание с двуколки за началото на май, но все още няма конкретна дата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име