Малко от историята на конските каравани

0
5457

През голяма част от историята, човекът е разчитал на коня за транспорт, да дърпа плуга, каруцата, по време на война и т.н. След много години конят променя своя статут от работно животно до високо ценено такова. Изведнъж хората поискали да спестят ходенето на дълги разстояния на конете и така се родила конската каравана.

Представяме ви 13 факта изровени от историята на конските караваните.

  1. Когато става въпрос за много скъпи коне, то в повечето случаи говорим за Чистокръвните английски състезатели. Първата ни история е свързана с един от най-известните състезателни коне. Еклипс е легендарен непобедим кон живял през 18 век. Неговата кариера на жребец била толкова успешна, че 95% от сегашните чистокръвни английски коне носят неговите гени. Обратно през 1771 той станал първият кон, който бил превозен с каравана. По това време той не можел да се придвижва сам, защото краката му били в лоша кондиция и за целта била конструирана карета, която да му помогне в придвижването и скачките. Караваната била дърпана от други коне.

2. Щом един пенсиониран кон можел да стигне конефермата с каравана, то защо да не използват превозните средства, за да стигне коня до състезателното трасе? В началото на 1816 г. състезателните коне стигали до хиподрума с каравана, за да бъде запазена добрата им спортна форма и здраве. За пръв път това се случило на коня Sovereign, който бил закаран до трасето в Нюмаркет в Англия. Хората използвали модифицирана карета за едър добитък, теглена от три здрави тежковоза – два разположени по линията на колелата и един най-отпред. Караваната изминавала 40 мили на ден, което било два пъти повече от разстоянието, което обикновено състезателните коне изминавали на път за хиподрума.

3. Освен да транспортират бегови коне, много от първите каравани били ползвани за оказване на първа медицинска помощ за конете, работещи в града. Нараняванията и инцидентите с  конете били често срещано явление и се появила необходимостта от бърз транспорт на ранените животни до ветеринаря.

4. По време на I Световна война били нужни повече конски линейки, за да бъдат превозвани ранените животни от бойното поле до болницата. Била създадена специална линейка, която можела да се завърта около основата си , за да могат конете да вървят само напред при качване и слизане от нея.

5. В последствие задвижването на караваните се променило и конете били заменени от мотор, което със сигурност се отразило добре на тези от тях, които до преди това теглели караваните.

6. Почти 100 години след като първия спортен кон бил превозен с каравана в списание Popular Science излиза статия за превоза на 3 коня с каравана с размери 4,3 м дълга – 1,7 м широка и 1.9 м висока.

7. Всички знаем, че конете могат да пътуват с камион, влак или самолет, но заехте ли могат да се качат и на мотор? На снимката може да видите страничното място на мотора е пригодено така, че да превозва Шетландско пони, а годината е 1950.

8. С течение на годините конските каравани продължили да се използват за превоз на коне по цял свят. Тези каравани били известни като конски боксове в Англия.

9. Немската компания Westfalia започва строенето на каравани през 1927 и разширява пазара до боксови каравани и кемпери. Те построяват 25 000 каравани до началото на II Световна война.

10. Докато в една част на света напредвали до по-сложни дизайни, други се справяли с каквото имат. На тази снимка от 1928, мъж от Ню Мексико транспортира своя кон през провинцията в ремарке с дървени прегради.

11. Тексаските рейнджъри – известни със залавянето на прословутото дуо Бони и Клайд през 1934, след голямата депресия, продължили своя патрул с две пушки, кола, кон, седло и каравана.

12. Много хора се радвали на изпълненията на Пеещия каубой и неговия верен приятел конят Шампион. Те пътували от шоу на шоу с готината си каравана. Шампион станал първият кон който летял със самолет. Дуото трябвало да стигнат бързо от Калифорния до Ню Йорк за представление. Конят бил натоварен на специално създаден самолет само с две места за сядане, за да има място за него.

13. Budweiser Clydesdales се превърнаха в добре позната американска икона, когато започнали да доставят бира, след като забраната била премахната през 1933. Днес тези отбори от по 10 коня пътуват през страната за изложби и публични мероприятия. Три 15-метрови каравани са нужни за да се превозят конете и екипировката, а на път може да ги видите 10 месеца в годината. Всяка вечер спират в определена конюшна, за почивка. Караваните притежават въздушно окачване и дебело гумено подово покритие.

Конските каравани са се променили за последните 250 години. Днес има голямо разнообразие от системи за сигурност и удобства, за които не се е и чувало в минали времена. Подобрените материали за изработване на караваните помагат пътуването да е по-удобно а вашия кон по-защитен. Дори през последните десетилетия продължаваме да виждаме как дизайна на караваните еволюира и всичко това се прави за да бъдат нашите приятели конете в безопасност, докато ги дърпаме в караваната насам натам.

Превод от: www.doubledtrailers.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име