Купа Бургас 2018 за 8-ми път

0
3937

За осма поредна година Бургас и конна база Парк Езерото домакинстваха турнир по конен спорт „Купа Бургас“. Състезанието се проведе в две последователни седмици с квалификация на 11 и 12 август и турнир Купа Бургас в петък и събота на 17 и 18 август. На състезанието участие взеха над 120 коня и състезатели от 24 клуба – членове на Българска федерация конен спорт.

Официалното откриване на турнира беше на 17 август, на което присъства и кмета на община Бургас – Димитър Николов, който приветства всички зрители и гости на града и пожела успех на състезателите, като не пропусна да ги покани и догодина на поредното издание на турнира, който се провежда с подкрепата на общината и фирма G.P. Group, а наградния фонд е 16 000 лв.

И двата състезателни дни на 17 и 18 август започнаха с изпитание X паркури и понита съответно на височина 60 см и 65 см. В изпитанието за 5 годишни и по-възрастни коне на височина 110/115 см в петъчния ден надделя Теодор Попов с Гигантика, последван от Даниел Манев с Чиърс и Катерина Димитрова с Наутика.

Най-много стартове бяха дадени в изпитанието за 4/5-годишни коне на височина 95/105 см. В клас аматьори първа стана Ивайла Каменова с Корида, следвана от Боян Цанев, който застана на втора и трета позиция, съответно с конете Кукубенедикохуанрамиресмартинес и Недко Гайдаров. В клас деца най-бърза и без нак. точки бе Ирмак Мермер с Монтерей Z, втора по време бе Рая Порточанова с Кокона, следвана от Ава Христозова с Калахари. В същото изпитание клас мъже/жени бе оглавен от Светлозар Славчев с Каприз, Аспарух Атанасов с Корона и Иван Добрев с Кончерто 1.

Последвалите два паркура бяха за 6-годишни и по-възрастни коне на височини 120 и 130 см. Първенци на 120 см станаха състезателите на клубове „Тракенен“, „Студенец“ и „Демет“ с представители Владимир Спасов с Аполон, Антон Дацински с Джесика и Ралица Спасова с Залина H. Първи на 130 см станаха Венето Тенев с Антонио Бандерас, а след тях се наредиха отнов Антон Дацински с Карас и Светлин Иванов с Каунт Ебони.

Съботният ден започна рано сутрин с нови изпитания за състезатели и коне и продължи в по-хладните следобедни часове с най-интересното от турнира, а именно Гранд При за Купа Бургас. За да се нажежат още повече страстите преди старта на манежа излезе Милена Славова, която зарадва публиката и състезателите, които припяваха песните й докато загряваха конете си.

Участие в Гран При взеха 22 коня. През паркура с височина на препятствията от 130 см минаха чисто 8 тандема, които се явиха на бараж при височина на бариерите 135 см. В оспорвана битка и под овациите на публиката само 5-ма от състезателите преминаха чисто. С пето най-добро време се класира Пламен Радославов с кон Ксай от клуб „Хан Крум-Бургас“. Той мина паркура за 45,14 сек. 4-то и 3-то време записа Антон Дацински съответно с Джесика (45,13 сек.) и Карас (44,00 сек.). Втори по скорост стана тандемът Мирослав Илиев с Целесте от клуб по конен спорт „Тракиец“, които завършиха изпитанието за 43,35 сек. Първи и най-бърз беше добре познатият на публиката Светлин Иванов с кон Диамант. Те буквално прелетях през препятствията за 41,79 сек. и заслужиха купата на Бургас. Светлин също така се сдоби и с чисто нов дрес предоставен от G.P Group и най-новата фирма за облекло за ездачи – Equestrian Lifestyle.

След заслужените бурни овации за победителите, дойде време всички да се позабавляват с изпитанието, предвидено само за навършлите 18 години състезатели – Jump&Drive. Те показаха умения в прескачането на препятствия с кон, без кон и майсторско шофиране на автомобил покрай конуси в манежа – всичко това за време. В конкуренция с други 5 състезатели надделя Иван Добрев с Ахен Муше, който успя да язди, скача, тича и шофира предоставения от Peugeot Бургас автомобил – Peugeot 2008 най-бързо от всички – за 99,91 секунди.

Последва подобно изпитание и за 5 отбора наречено „Бащи и дъщери“, в което децата прескачаха препятствията с кон, след това тичешком се отправяха през други поставени пред тях бариери, за да влязат в колата, където техните бащи чакаха, за да натиснат газта на SUV Peugeot 2008. Най-бърз бе отборът на „Феноменалните“ в състав Ая Митева и Петър Митев. Всички получиха розетки а конете моркови.

Пълни резултати и от турнира може да видите на адрес https://bit.ly/2BuX1f2

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име