Досадната хапеща конска муха

0
13237

Летните жеги са царското време на хвърчащите насекоми. Най-близко до нас и конете по време на езда, в обора или на манежа са конските мухи. Всички знаем, че хапят до кръв. Колкото по-горещо е лятото, толкова повече мухите полудяват. Високите температури ги ожесточават, ухапването им е почти „жилене”. Неслучайно са наречени щръклици. Нападат без да подбират добитък и хора. Нападат конете най-вече при температура на въздуха 15-16 градуса. При съчетание от високи температури и сух въздух загиват. Живеят 4-5 седмици. Конските мухи обикновено живеят и нападат навън, само по заблуда влизат в помещения. Най-активни са в летните слънчеви следобеди между 12:00 и 16:00 часа.

Ухапването от конска муха при хората прилича на синя пъпка. Първоначално се зачервява и отича. Червеният кръг около ухапаното достига 5-6 сантиметра. На втория ден червеното става мораво синьо, продължава да сърби, а пъпката оздравява бавно. Пъпките от тази „инвазия” сърбят – сърбят до полуда и не дават покой нито през деня, нито в хладните часове на нощта.

След ухапване не се паникьосвайте. Това е токсична, а не алергична реакция. Единствено пчели, стършели и оси могат да причинят алергия. Дори към комара няма алергия, а фармакологична реакция към вещества, които се съдържат в слюнката му.

Така е и при ухапванията от конската муха, въпрос на реактивност от страна на ухапания. При някои хора веществата, които се съдържат в слюнката на тези мухи, причиняват по-остра реакция. Отокът и посиняването се получава от микроскопичен кръвоизлив. От веществата намиращи се в слюнката на мухата, кръвоносните съдове се разширяват. При голям оток, освен вода, от кръвта излизат и други съставки – най-често еритроцити. Затова отначало петното е червено, а след това става синьо, зелено и жълто, като при всеки хематом.

Ухапаното място е добре да се дезинфекцира със спирт или какъвто имаме под ръка. При по-бурно изразените реакции с по-големи отоци и силни сърбежи, приложете студен компрес. За успокоение на кожата и спадане на подутината помагат различна гама препарати, като например.

Д-р Маргарита Милева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име