Обиколка на Витоша с кон – 100 км в планината за един ден

0
5188

В неделя 24.06.2018 две сестри – Русана и Миряна Цветанови ще се опитат за първи път да преминат по трасето на известното състезание Витоша 100, но на кон. Двете момичета са бивши състезателки по Ендюрънс и споделят, че опита им за преминаване на маршрута има за цел да популяризира конния спорт и да покаже, че освен колелото и тичането в планината, ездата е прекрасен начин човек да се наслади на природата.

Обиколката на Витоша има над 45 годишна история и малко хора знаят, че някога се е казвала 100 км за 24 часа. В него са участвали страхотни бегачи, а в последните няколко години и колоездачи, които предизвикват своята издръжливост. Трасето никога не е минавано от кон за един ден.

Миряна е преминавала по трасето с велосипед през 2014-та година и като бегач през 2017-та като и двата пъти е финиширала успешно. „Маршрутът е приятен и не е твърде натоварващ, но същевременно предизвиква волята на участника“ – споделя тя. Русана има успешно завършени 80 км с кон в дисциплината Ендюрънс, коята е официална дисциплина на FEI и често е определяна като „конски маратон”.

„Това не е състезание и ние няма да се надбягваме с никого. Ние сме екип с конете и сме подсигурили всичко за максималния им комфорт. Ще има няколко подкрепителни пункта, където конете и ездачите ще могата да отпочинат и да презаредят силите си с храна и вода. В случай, че някой от нас четиримата се почувства зле или видимо не е в добра кондиция, ще прекратим.

За нас награди няма да има, достатъчно е да запалим повече хора по ездата и да им покажем как чрез този спорт могат да намерят хармония и баланс със себе си и природата.”

За тези, които искат да проследят начинанието в реално време ще има актуален линк за онлайн GPS локация. Стартът е в 06.00 сутринта в Княжево, където ще бъде и финалът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име