Пейнт Хорс

0
6897

Тази порода коне съчетава двете профилни характеристики на западния кон използван в животновъдството и тази на петнистата шарка пинто. Развит на основата на кръстоски между петнисти коне, Куотър Хорс и чистокръвни линии, сега Пейнт Хорс е една от най-бързо развиващите се породи в Съединените щати. Притежава идеални качества за кон – стабилна структура, пъргава атлетичност , спокоен нрав и благоразположеност – добавете малко цветове и имате съставките на една от най – популярните породи в света – Американски Пейнт Хорс.

Породата има общ произход с американския Куотър Хорс и чистокръвните коне. Регистрираният кон като Пейнт трябва да има същото тяло като на Куотър : мускулесто животно, тежко но не твърде високо, с нисък център на тежестта за добро маневриране и стабилни задни крайници, подходящи за бързо ускорение и спринтиране.

Когато Американската Куотър Хорс Асоциация била основана през 1940 г., за да съхрани конете от този тип, тя изключила онези с шарки в украсата и родените с бели петна по тялото или бели участъци над и под коленете на задните крака. Необезсърчени, любителите на петнистите коне си направили свои организации, които да опазят и разпространяват Пейнт Хорс породата. По-късно през 1965 г. възникнала Американската Пейнт Хорс асоциация.

Разнообразието от комбинации между цвят и форма на американската порода Пейнт прави асоциацията (АРНА) втория по големина породен регистър в САЩ. Въпреки че пъстрата окраска е съществена при определяне принадлежността към породата, за американският Пейнт Хорс има стриктни изисквания за произход и отличителна форма на тялото. За да бъдат одобрени за вписване в регистъра на своята порода, бащата и майката или поне един от тях трябва да са регистрирани в Американската Пейнт Хорс асоциация, Американската Куотър Хорс асоциация или в Жокейксия клуб за чистокръвни коне.

Освен чистотата на линията, за да бъде регистриран в АPHA, конят трябва да има „естествена петниста униформа”, включваща преобладаващ цвят на косъма с поне един контрастиращ бял участък непигментирана кожа още от раждането на кончето. Или обратното. В общия случай петната трябва да покриват повече от 26 см2 и да бъдат разположени на определени места по тялото. Членството в породната асоциация е изпитало драматично увеличение през годините и сега наброява повече от 100 000 ентусиасти.

Следите от произхода на Пейнт Хорс в Северна Америка водят далеч назад към конете, доведени от испанските изследователи, чиито предци са коне от Северна Африка и Мала Азия. Някои от тези пъстри коне избягали и се събирали на диви стада, бродещи из просторните равнини. Отглеждани грижливо от най-добрите коневъди на Запада, туземците и каубоите ценели и утвърждавали тези смели коне с изразна пъстрота на украсата. През годините коневъдите постепенно усъвършенствали структурата и качествата на по-грубите наследници на дивите мустанги и понита . Така се появила породата Пейнт Хорс. Днес тези коне са идеален партньор за свободна езда, шоута, състезания, отглеждане в ранчо или просто за обичлив приятел на децата.

Едноцветното конче порода Пейнт е кестеняво на цвят. Бащата е тобиано дорест (червеникаво-кафяв) и бял, майката е черно-бяла товеро. Едноцветното поколение на двама регистрирани Пейнт родители, наречени едноцветни „пейнт-бред” също може да бъде регистрирано при определени условия. Тези представители нямат право да участват в някои признати пейнт шоута, но има други поощрителни програми, в които могат да се изявят. Ако едноцветният кон се кръстоса с регистриран Пейнт , възможно е да се получи поколение на шарки. В някои случаи, когато шарките са рецесивен сабино признак, едноцветното животно може да носи гени за разноцветност, но когато шарките са доминантен тобиано признак, едноцветното конче няма да носи тези гени за шарка, но може да има други полезни отличителни черти.

Всеки кон от породата притежава свой уникален рисунък – съчетания между бяло и друг цвят. Най-разпространени са конете с бели петна в комбинация с черен, червеникаво кафяв, тъмночервен – кафяв и кестеняв или алест цвят. По-редки са тези с петна в цвят светлокафяво, еленска кожа, сиво, пъстро, бежово, различни нюанси на дорест и сиво-кафяв цвят.

Шарките могат да бъдат с всякаква форма и големина, освен при окраска тип апалуза и да са разположени произволно. Въпреки многообразието от украси на Пейнт Хорс, те се разпределят в четири групи: оверо, тобиано, товеро и едноцветен.

При развъждането на Пейнт Хорс, понякога се изявяват малки цветови отличителни белези, особено когато носят сабино ген. Това са сини очи, розова кожа на устните и ноздрите и пъстри петънца.

  • Тобиано– Най-разпространената окраска шарки, характерна със закръглени петна, бели крайници и бяла ивица на гърба между плешките и основата на опашката, обикновено с вертикални оцветявания и повече бял цвят, отколкото тъмен, по-често с тъмна глава и светли петна (като при другите коне), като бяла звезда или ивица.
  • Оверо – Окраска на петна с хоризонтални шарки на места, по-често тъмни, отколкото бели, докато лицето е бяло на цвят, понякога със сини очи. Рядко има бяла ивица на гърба и обичайно краката в долната им част са тъмни.
  • Сабино – Често бъркан с дорест, сабино е с шарени участъци, напетнен с много бял цвят по крайниците, петна по корема, бели участъци по лицето достигащи над очите и цветни петна разположени самостоятелно или на края на белите участъци. Понякога спада към тип оверо .
  • Товеро – напетнена окраска – смес от тобиано и оверо, например може да има сини очи и тъмна глава.
  • Едноцветен – кон, който няма разноцветни участъци, но принадлежи към породата.

Пейнт или Пинто

Пинто се различава от Пейнт единствено по развъдни белези. Пинто може да бъде кон от всяка порода. Всеки кон порода Пейнт може да бъде регистриран като цвят Пинто, освен едноцветните, но не всеки Пинто може да бъде класифициран като Пейнт.

Генетични проблеми

Един медицински спорен въпрос свързан с породата е генетичната болест смъртоносен бял синдром. Във връзка с тясното роднинство с Куотър Хорс, някои Пейнт Хорс могат да носят гени на HYPP и HERDA, както и склонност към синдрома на Воблер. HYPP е доминантен ген, който е внесен отдавна в поколението по линия на Куотър Хорс жребеца Импресив. Препоръчва се на всеки собственик на коне по тази линия да направят ДНК тест.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име