Американският Морган

0
4431

Морган е първата документирана американска порода кон. Води съществуването си от един феноменален кон с безпрецедентен потенциал – жребецът Джъстин Морган. Той е бил не само забележителен кон, както повечето записани в историята коне, но неговият произход не е изцяло чист и продължава да бъде обект на много предположения сред водещи експерти. Морган допринесъл много за развитието на две други американски породи коне, а именно – Садълбред и Стандъртбред.

Кой е Джъстин Морган?

Бронзова статуя в почит на най-изключителната американска порода – Морган, се намира в ”Kentucky Horse Park”.

История, като на Пепеляшка, за един тъмен като залива кон, който тежал 360 кг и бил висок не повече от 1.42 м, започва през 1795 г., когато двегодишно жребче е дадено на учителя по музика Джъстин Морган като частично връщане на дълг. За рождена година на жребчето се смята 1793 г. Предполага се, че конят е бил роден в Западен Спрингфийлд, Масачузец, под името Фигър. Чак след смъртта на собственика му той приема името Джъстин Морган и става притежание на няколко поредни стопани, първият, от които бил фермерът Робърт Евънс. Той открил, че конят, който закупил може да надбяга и надтегли всеки един кон в околността. Оттогава нататък бил използван само за много тежка работа на полето и сечището. Дори неговият последен собственик го използвал за теглене на тежка каруца за наторяване на земята, лишавайки го от подслон през тежките североизточни зими. Морган участвал както в състезания по надтегляне, отличаващи се с особена жестокост, така и в състезания по надбягване през целия си живот. Той никога не бил побеждаван.

В резултат на изключителните си качества, Морган заедно със своите най-известни трима синове – Шърман, Удбъри и Булръш, образуват първата американска порода.

В наши дни породата Морган е с височина 1.45-1.57 м, значително по-големи от своите знаменити предшественици и безспорно по-изящни, но запазили отличителната за породата конструкция на тялото.

Откъде произлиза Морган?

Това е въпрос, на който не може да се отговори с точност. Има няколко известни теории, една от които, е че Морган е потомък на един от най-добрите състезателни коне за онова време – Тру Бритън от Арабска порода, друга твърди, че произлиза от фризийски жребец от района на Спрингфийлд. Трета гласи, че Морган е син на Уелш Коб жребец.

Антъни Дент, изследовател от XX век, подкрепя тази теория като твърди, че има много малко съмнения, че Морган е в основата си Уелш Коб с части от чистокръвна или арабска кръв. Но със сигурност е истина, че е имало силна колония на Уелш Коб във Вермонт и голяма прилика между двете породи.

Какво е влиянието на Морган?

То може да се види в породите Стандърбред и Садълбред, също и в характеристиките на Тенеси Уолкър. Един от известните внуци на Морган е конят Итън Алън, който през далечната 1853 г. счупил първите рекорди в състезания в тръс.

Може да се каже, че породата Морган осигурила важна основа в еволюцията на американските конски породи. Изключително здрава, силна и подходяща както за езда, така и за впряг порода. Дълго време тези коне са били използвани от армията на САЩ.

  • Глава: среден размер; ушите са добре позиционирани и съразмерни;
  • Рамене: Наклона на рамото е добре изразен;
  • Гръден кош: широк;
  • Предни крака: стройни; ставите са твърди и добре оформени и издържат на всякаква работа;
  • Копита: кръгли и средни по размер; глезените не са прекалено наклонени;
  • Задница: стандартът на породата предвижда перфектна симетрична задница и задни крака;
  • Тяло: Класическото тяло на Морган е дълго, закръглено, дълбоко през обиколката;
  • Гръб: характерно къс, широк и добре покрит с мускулатура;
  • Опашка: Морган притежават дълга, плътна и лееща се опашка; обикновено достига земята, ако конят не е в движение;
  • Височина при холка: 1.45-1.57 м.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име