Отстъпване с енергия напред

0
2337

Отстъпването е странично движение, което обхваща стъпване напред и встрани. Като при всички странични движения, конят трябва да кръстоса крака, като натоварва задницата и поддържа енергия напред, за да го изпълни правилно. Стъпката трябва да е по-скоро напред, отколкото настрани. Отстъпването е почти подобно на полупристъпването, като разликата е в посоката на огъване: при отстъпване конят се огъва в посока, обратна на тази на движение, докато при полупристъпване конят трябва да се огъне в посоката на движение.

Ако движението е изпълнено правилно, конят трябва да поддържа енергията напред, докато прави малки стъпки настрани. Крачките напред винаги трябва да бъдат по-големи от тези настрани, предпазвайки по този начин коня от прекомерно огъване. Конят също така трябва да демонстрира и леко огъване навътре по време на движението. Ще знаете правилната степен на огъване, когато можете да видите клепките на коня. Когато отстъпвате надясно, вътрешната страна на коня ще бъде лявата му страна, което обяснява какво се има предвид под „огъване навътре”.

Най-честата грешка при отстъпване е прекаленото огъване на шията на коня навътре. Това е резултат от прекомерната употреба на вътрешен повод и това е причината външното рамо на коня да се смъкне. Някои коне са склонни да движат задните крака преди предните, за да се измъкнат от помощите на ездача. Други коне понякога избързват напред и падат напред, за да се съпротивляват на движението като цяло.

Начинът за преодоляването на такива проблеми е чрез успокояване на коня – като го яздите дълго и ниско за няколко минути ако се налага, полуспиране, промяна на седежа, на помощите с крака и поводи, за да държите вашия кон изправен. След това опитайте отново. Младите коне намират това движение за плашещо, защото трябва да кръстосат крака – те често се боят, че ще ударят краката си един в друг и ще се препънат. Бъдете търпеливи, успокойте коня си и опитайте отново с добра координация на помощите.

Странично движение има много ползи и за вас, и за вашия кон. Сред тези ползи са:

  • изпълнено правилно, то окуражава натоварването на задницата, понеже конят смъква хълбоците си, което на свой ред подобрява естествения баланс на коня, което води до по-добър контрол и влияние от ваша страна;
  • помага за създаването на странична лекота у коня;
  • учи ви на координация на тялото, тъй като изисква употребата на седеж, помощи с краката и помощи с поводите, което ви подготвя за по-сложни движения в бъдещето.

Помощи за отстъпването

За правилното отстъпване ще използвате комплект от главни и комплект от второстепенни помощи.

Вашите главни помощи са:

  • външна седалищна кост: преместете теглото си леко на външната си седалищна кост, за да окуражите коня си да стъпи под вашия център на гравитацията;
  • вътрешен крак: чрез внимателен натиск с вътрешния крак зад поясницата ще накарате коня да стъпи встрани от крака ви.

Второстепенните ви помощи са:

  • външен крак: той ще поддържа енергията напред, когато го използвате върху поясницата;
  • външната ръка: използвайте външния повод, за да контролирате степента на огъване и за да предпазите външното рамо на коня, като пренесете ръката си над холката на коня. Ако конят ви придвижи задницата си напред преди предните си крака, отварянето на външния повод ще ви помогне отново да изправите коня. Можете да направите това като преместите ръката си далеч от холката и леко подръпнете повода;
  • вътрешната ръка: леко подръпнете вътрешния повод, за да окуражите коня да се огъне леко навътре. Не забравяйте, че трябва да сте много нежни с вътрешната си ръка и да я използвате само при нужда.

Отстъпване надясно

Започнете в ходом. Завийте от A или C надолу по централната линия и направете полуспиране и си дайте възможност да се центрирате. Изнесете левия си крак зад поясницата и преместете тежестта си върху дясната си седалищна кост. Използвайте второстепенните помощи, както е необходимо, за да коригирате хода на вашия кон, след това отпуснете всички помощи. Позволете на коня да направи няколко крачки напред, след това отново поискайте отстъпване. Дръжте крачките встрани малки, за да не напрегнете коня. Едва когато конят ви стане по-силен, по гъвкав и балансиран, можете да искате по-големи крачки встрани. Конят ви може да намери за по-лесно изпълняването на това движение в тръс, но трябва старателно да го подготвите в ходом преди да преминете към тръс.

Допълнителни упражнения

  • С десния повод завийте надясно от A надолу по централната линия и направете 10-метров кръг наляво. Яздете коня си в права линия няколко крачки и после отстъпете надясно.
  • По дългата страна на манежа отстъпете към централната линия като промените посоката на огъване в съответствие с посоката. Ако сте амбициозни, можете да направите полупристъпване назад. Може да направите това като промените посоката на огъване на вашия кон в посоката, в която вървите.

Какво трябва да запомните?

Когато работите странично с коня си, не забравяйте да му давате чести почивки като го яздите в права линия няколко минути преди да се върнете към страничните упражнения. Това помага на коня да се отпусне и да помисли за баланса си. Не забравяйте да работите по равно и с двата повода, за да могат мускулите му да се развият равномерно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име