Команда „рамото навътре“

0
2550

Рамото вътре бележи етапа, в който конят започва своите първи стъпки към събирането, когато се изпълнява правилно. Рамото вътре е странично движение. Страничните движения са дефинирани в книгата с правила за обездка на Британското общество както следва: „Във всички странични движения, конят е леко огънат и се движи с предницата и задницата в две различни линии.“

Когато търсите описание на рамото вътре, ще откриете кратко, но много точно обяснение: „Конят е леко огънат около вътрешния крак на ездача. Вътрешната част на предния крак на коня преминава и се кръстосва пред външния крак, конят не гледа в посоката, в която върви. Рамото вътре, ако се изпълнява правилно и под правилния ъгъл, е не само странично движение, но и събиращо движение, защото при всяка стъпка конят трябва да движи вътрешния заден крак под тялото си и да го поставя пред външния, което той не може да направи без да сниши вътрешния хълбок.“

Сега е обобщено, че рамото вътре кара коня да натоварва тазобедрената става, свирката и глезена на вътрешния заден крак, за да запази равновесие, което пренася тежестта му върху задницата и облекчава предницата.

Полза oт рамото вътре

Едно от ранните движения, показани на коня рамото вътре го учи как да подобри стойката си, докато облекчава ставите, гърба и мускулите. Дори ако конят е запознат с него по-късно в обучението, рамото вътре може да бъде първата стъпка към събирането. Накратко, ползите от рамото вътре са следните:

  • Подлага задницата и повдига предницата, защото конят трябва да натовари задницата, за да изпълни движението, тежестта се повдига от предницата, което облекчава задните крака.
  • Подсилва гърба на коня – преместването на тежестта към задницата подсилва гърба и дава на коня физическата възможност да постигне по-добро събиране и да изпълнява по-сложни движения. Постепенно конят ще стане по-силен и по-гъвкав.

Подготовка за рамото вътре

Конят ви трябва да получи достатъчно подготовка преди да го запознаете с рамото вътре. Някои коне намират това движение лесно, докато други може и да го сметнат за трудно. И при двата случая опитвайте рамото вътре, когато сте подготвили коня си старателно, иначе можете да оставите коня с лоши спомени от тренировката.

За да започнете подготовката, разгрейте коня в тръс и галоп. След това можете да работите с коня си за събиране чрез кръгове, серпентини и чести преходи. Серпентините подобряват баланса, защото при тях от коня се иска да сменя посоката бързо.

Докато правите кръгове, направете няколко прехода, първо тръс-галоп-тръс, след това ходом към галоп, после ходом-галоп-ходом. Това упражнение помага на коня да пренесе повече тежест към задницата и да облекчи предницата. Необходими са само 3 или 4 минути преди да забележите разликата.

Следващата стъпка е спираловидният кръг. Докато правите 20-метров кръг, седнете малко по-дълбоко и наместете външния крак зад опаса, за да започнете спирала, вървяща навътре към 10-метровия кръг. От 10-метровия кръг можете да продължите със спирала навън към 20-метровия кръг, като го избутвате леко с вътрешния крак. На този етап е по-добре да използвате вътрешния крак с леко побутване, отколкото да стискате постоянно. Докато конят напредва, можете да бъдете по-деликатни с помощите и да упражнявате натиск с вътрешния крак.

Тогава конят ще се отдалечи от вътрешния крак, за да започне спиралата навън. Поддържайте привеждането навътре с помощта на вътрешния повод, ако конят ви е скован и/или избързва. Чрез отдалечаването от натиска на вътрешния крак конят ви ще е на път да научи странична работа. Това упражнение може да се повтори четири пъти: два пъти с всеки повод в ходом и после в тръс, а по нататък и в галоп.

Помощи за рамо вътре

Тежестта ви трябва да бъде върху вътрешната седалищна кост и тялото ви трябва да бъде леко извито навътре. Внимавайте да не се огъвате в талията в обратната посока.

Внимателно поискайте огъване навътре от задтилака чрез вътрешния повод. Ръката ви трябва да е до холката, недалеч от нея или кръстосана над нея.

Поддържайте рамото на коня и укажете посоката, като поддържате еднакво опънат външен повод. Ръката ви трябва да е близо до холката.

В ранните фази вътрешният ви крак трябва да подканва коня да се отдалечи от него, като леко го побутва отстрани точно зад опаса. Когато конят стане достатъчно уверен, можете леко да го притиснете с крак.

Външното бедро и коляно трябва да са прилепнали към седлото (не насочени навън), за да поддържат предницата на коня.

Започване на рамо вътре

Когато опитвате рамо вътре за първи път, не искайте твърде много от коня си, запознайте го плавно, на ходом, преди да преминете в тръс. Ако сте на десен повод в тръс, следвайте тези прости стъпки:

Когато коня стане по-добър, можете да прескочите втория кръг в стъпка 5 и да тръгнете в права линия. Уверете се, че се упражнявате с двата повода и продължете в тръс, само когато смятате, че конят ви е по-уверен.

Какво НЕ трябва да правите

Ако конят ви не е достатъчно подготвен и ако не сте достатъчно наясно с помощите, резултатът може да е ход, който блокира цялата естествена красота, която рамото навътре вади на показ. Добрата подготовка е важна, защото кон, който не е подготвен може да изпадне в паника, когато поискате от него рамото вътре и ще натегне с тежестта върху поводите. В тези случаи, начинаещият ездач ще прекали с използването на вътрешната ръка, влачейки главата и врата на коня навътре, но няма да успее да направи рамо вътре. Резултатът е нещастен кон, тежък в предницата, с блокирана задница.

Ако конят ви се разстрои, върнете се към подготвителната работа преди да опитате рамо вътре отново. Конете често се събират естествено след рамо вътре и могат да изпълнят събран тръс прекрасно. Рамо вътре е просто пътека, която използваме, за да извадим на показ естествения импулс у коня.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име