Малки вредни зверчета

0
3408

Когато забележите гризачи в конюшнята е време за мигновени действия.

Те може да са малки и космати, но със сигурност не са симпатични. В действителност, повечето от нас изпитват ужас при мисълта, че ще видят плъх или мишка и се стараят да ги държат надалеч.

Какво можем да направим, за да се отървем от тях?

Знаците. Първият знак, че сте нападнати от гризачи е голямото количество изпражнения. Мишите са с големина между 1 и 2 мм, твърди са и не се разпадат. Плъховете, от друга страна, имат по-големи изпражнения – между 3 и 5 мм. Те също така имат своя собствена миризма. Мишките миришат силно на миша урина, докато плъховете имат отличителна мускусна миризма.

Основната разлика. Освен физическия си размер, плъховете имат напълно различни модели на поведение. Мишките са по-любопитни и ще проучат почти всеки нов предмет, докато плъховете имат фобия от всичко ново в заобикалящата ги среда и ще избягват определени територии с дни, преди да съберат смелост да се доближат до непознатия предмет.

Дом, сладък дом. Гризачите се нуждаят от храна, подслон и топлина и всичко това може да се намери в конюшнята. Плъховете и мишките са единаци и прекарват времето си в търсене за място, където да живеят и да се размножават. Гризачите обичат места с материали за гнездене като сено и слама, докато кухите стени на обора осигуряват безопасна територия за размножаване. Сгради с гъста трева, стари бали сено или старо оборудване, оставени пръснати навсякъде, са открита покана за гризачите, тъй като са сигурно убежище от хищниците.

Веднъж намерили идеалното място, гризачите не остават сами задълго. Плъховете и мишките се размножават бързо и произвеждат голям брой малки – с продължителност на бременността между 19 и 21 дни. Плъховете раждат от 10 до 13 малки, а мишките от 4 до 6. Женските могат да се чифтосват и да имат ново потомство два дни след раждането.

Основният проблем с гризачите е, че те разнасят болести и са причина за безпокойство сред хората. Непрестанното им гризане също така води до повредени кабели и дървени конструкции или амуниция.

Когато температурите паднат през зимата, мишките и плъховете търсят хубав и топъл дом, където да бъдат защитени от студа. Мишките са доволни, когато се размножават и търсят храна на закрито, тъй като кондензираната пара по тръбите им осигурява достатъчно количество вода. Плъховете от друга страна предпочитат да се настаняват навън, защото имат нужда от далеч повече вода от по-дребните си братовчеди. Ако оставим това настрана, не е необичайно да установим, че те се развъждат и в таванските помещения.

Да ги държим надалеч. Ако премахнете причините за нашествието, гризачите скоро ще си „съберат багажа” или изобщо няма да си направят труда да се настаняват. Добрата поддръжка на помещенията е решението на проблема.

Всички зони трябва да се поддържат чисти и продължителното съхранение на неизползвано оборудване и продукти трябва да се избягва. Дръжте храната в кошове с капаци и подреждайте чувалите над пода, за предпочитане на лавица, висока повече от един метър, тъй като плъховете умеят да скачат.

Плъховете се нуждаят от вода, така че поправете капещите чешми и отстранете всички течове. Разстоянията под вратите и дупките в стените осигуряват на гризачите лесен достъп в сградите. Добрите предпазни мерки, като уплътняващи ленти в основата на вратите и затварянето на всички отвори, ще ви помогнат да се справите с проблема.

Най-обичайните входове в старите сгради са вентилационните проходи в стените под нивото на пода. Те трябва да бъдат проверени и ако можете да проврете химикалка през тях, те трябва да бъдат покрити с предпазна мрежа.

Поддържайте земното покритие около сградите до минимум, защото плъховете и мишките предпочитат дългата трева, отколкото старателно окосените морави. Профилактика, наблюдение и намеса трябва да бъде постоянната мантра, за да поддържаме помещенията свободни от гризачи.

Повикайте отряда за бързо реагиране. Ако откриете гризачи, дайте си период от две седмици, за да се справите с проблема с помощта на отрова или капани. Ако не можете да се справите със ситуацията, е препоръчително да се свържете със специализирана фирма за борба с вредителите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име