А вашият кон нуждае ли се от зъболекар?

0
4637
Д-р Красимира Иванова - 3* FEI Endurance veterinarian

Болял ли ви е зъб някога? Ами ако бяхте кон, който го боли зъб? Искате да се оплачете, но не можете да говорите. Опитвате се чрез жестовете на тялото да покажете, че нещо не е наред, че изпитвате болка: не си изяждате храната, по време на езда клатите глава, дъвчете нервно транзелата, показвате нежелание за работа. Но никой не се досеща, че това поведение може да се дължи на болка, идваща от зъбите. По-скоро смятат, че сте злонрави, инатливи, имате лоши навици или че нямате талант и заслужавате един здрав пердах за назидание на другите. Започват да ви стягат презносника повече, да ви слагат по-строги транзели и шпори, а вие продължавате да се съпротивлявате поради нетърпимата болка – изправяте се на задни крака, захапвате транзелата и бягате насам-натам, с една едничка мечта – да се отървете от болката и дискомфорта.

Млечни зъби
Резци

 

 

 

 

 

 

Как да разберем на какво се дължи лошото поведение на конете и нежеланието им за работа? Образно, винаги съм казвала, че конят функционира като една добре синхронизирана машина, която обаче изисква много прецизна настройка и която може да бъде дебалансирана дори и от най-безобидната на пръв поглед причина. Както е известно, транзелата представлява едно от средствата за общуване между кон и ездач. В процеса на обучение конете се учат да намират зоната на комфорт, за да облекчат натиска, който ездачът упражнява в устата им посредством нея. В случаите, в които конят продължително време не отговаря адекватно на сигналитe на ездача, вероятно се касае за проблем, свързан със зъбите. Чувствайки тази болка в устата си, той започва да се съпротивлява на транзелата, бута я с език или го прехвърля над нея, стремейки се да избяга, започва да не иска да работи в сбор, втвърдява мускулите на шията, „пробива” гърба, крачката става неуравновесена и неритмична. Продължителната работа в това състояние впоследствие често води до болки в гърба и дори до куцота. Отдавайки цялото си внимание на дискомфорта, конят губи концентрация и способност за работа.

Анатомия. Съвсем на кратко ще се запознаем с особеностите на устната кухина и зъбите. Анатомично горната челюст е по-широка от долната и дъвкателните повърхности на кътниците не се припокриват изцяло, което е свързано с типа им на хранене и физиологията на дъвчене.

По правило конете имат 44 зъба:

  • 12 резеца (incisors): 6 на горната и 6 на долната челюст, служат за откъсване на тревата;
  • 4 кучешки (canine tooth): 2 на горната и 2 на долната челюст, разполагат се между резците и премоларите, обикновено са заострени. По принцип за кобилите не е характерно наличието на кучешки зъби, но при някои от тях, проявяващи доминантно поведение, се срещат – обикновено два на брой по долната челюст, но значително по-малки по размер от тези при мъжките коне.
  • 12 предкътника (премолари) и 12 кътника (молари) наречени cheek tooth – по 6 отляво и отдясно на горната и долната челюст. Те служат за раздробяване на тревната маса и я подготвят за последващо смилане. Към тази група спадат и т.н вълчи зъби (wolf tooth), които в еволюционно отношение са загубили своята функция. При мъжките коне зъбите обикновено наброяват 40-42, а при кобилите броя им е 36-38.

Както при хората, така и конете имат млечни зъби, които се сменят с постоянни на определена възраст. Млечните зъби прорастват няколко дни след раждането и започват да се сменят с постоянни средно на 2,5 годишна възраст. Характерно за млечните резци е, че те са малки, бели на цвят, овални, с широка основа и слабо набраздени. Постоянните резци са жълти на цвят, издължени, с правоъгълна форма и вертикални бразди.

Защо е необходимо зъбите на конете да бъдат преглеждани? Конят като вид е оцелял до днешни дни и без намесата на ветеринарен дентист. Следователно изниква въпросът защо е необходимо зъбите му да бъдат преглеждани? Отговорът на този въпрос се крие в условията, в които е поставен да живее след неговото опитомяване. Зъбите на коня са пригодени за паша по 14-16 часа на ден. Също така те растат през целия му живот (подобно на гризачите). След „одомашняването” му той започва да прекарва все по-малко време в паша и повече време в конюшнята, хранейки се регулярно, под режим. Вследствие на това зъбите не се изтриват нормално. А природата е предвидила те да се износват с повече от 4 мм годишно! Така те прорастват, нараняват меките тъкани в устната кухина и причиняват инфекция, която е причина за лош дъх, вяло дъвчене, намален апетит, храносмилателни проблеми, свързани с колики и слабеене, съпротива на транзелата и нежелание за работа. Ако забележите някои от тези признаци, спешно извикайте ветеринарен дентист. При прегледа той може да установи още: наличие на счупени или липсващи зъби, неправилно или атипично разположени зъби и периодонтални заболявания.

Отстраняване на млечен зъб

На каква възраст и колко често трябва да бъдат преглеждани? При нормално развитие и целесъобразно хранене зъбите на конете трябва да бъдат преглеждани два пъти годишно. Това е особено наложително при младите коне по време на смяната на зъбите, както и преди обяздването им. При тях се проверява за възможни аномалии в подредбата и развитието на зъбите, евентуално премахване на вълчите зъби, установяването на задържани капаци на млечните зъби и изпилване на острите върхове. При конете между 5 и 20 години се извършват рутинни прегледи за заглаждане на остри върхове и поддържане на комфорта в устната кухина. След 20-годишна възраст зъбите при конете спират растежа си и започват да се изтриват значително, което води до лошо сдъвкване на храната. Също така се проверява за липсващи зъби. При тези коне е необходимо преминаване към диета, подходяща за възрастни коне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име