Една порода в два алюра

0
4376

Надбягването с двуколки е популярен по целия свят спорт, в който само коне от породата Рисак се надбягват по трасе, теглейки двуколка. Конете достигат скорост по-голяма от 48.3 км/ч. Такива надбягвания се наблюдават в повече от 30 страни от милиони фенове, които залагат повече от $3 000 000 000 годишно.

Независимо дали се възхищавате само на красотата на конете или се вълнувате от тръпката в състезанията, или просто разпускате покрай хиподрума, надбягването с двуколки е идеалното забавление.

За да се насладите на истинската мощ на конете, наблюдавайте надбягването близо до оградата. Така се доближавате най-близо до действието, без да участвате в него. Истинска тръпка е да видиш как конете се стремят да направят това, в което са най-добри – да препускат бързо и да победят!

Конете, впрягани в двуколки се състезават, използвайки два различни алюра: тръс или раван, и никога галоп.

Когато раванлиите се движат по трасето, краката, които се намират на една и съща страна, се движат в унисон. Те могат да бъдат идентифицирани по каишите около всеки крак, които им помагат да поддържат този алюр. Раванлиите са по-разпространени в Америка.

При конете, които бягат в обикновен тръст, не раван, краката, разположени по диагонал, се движат в унисон. Тръсът е естествен за коня, така че повечето нямат нужда от екипировка, която да им помага да бягат в тръс, въпреки че някои имат примки на предните крака, за да поддържат ритъма.

Конете, които виждате на трасето по надпрепускане с двуколки са били развъждани и селекционирани, за да се състезават в характерния за тях алюр. Докато някои могат да сменят алюрите, други бягат в същия алюр, както поколенията преди тях.

    

  1. Двуколка Аеродинамична двуколка (тренировъчна и състезателна), която намалява съпротивлението и осигурява подемната сила на коня.
  2. Поводи Каиши, прикрепени за транзелата, които достигат до ръцете. Запрежчикът ги използва, за да контролира посоката и скоростта на коня.
  3. Амуниция Държи екипировката на коня на място и се състои от юздечка, шлей и подопашник. Подопашникът е халка, която минава под основата на опашката, за да попречи на амуницията да се плъзне напред.
  4. Номер на главата Само в Америка и Швеция се слага на главите на конете, навсякъде другаде включително и у нас номерът се поставят на двуколката.
  5. Юздечка Състои се от няколко каиша, обикновено кожени, които се наместват на главата и лицето на коня, като позволяват на запрежчика да контролира коня чрез транзелата. Има юздечки с най-различни капаци, включително и подвижни. Капаците ограничават периферното зрение, което не позволява на коня да вижда неща, които могат да го разтревожат.
  6. Транзела Обикновено къса метална сплав, поставен в устата на коня между резците и кътниците, където няма зъби. Като създава налягане от двете страни на устата чрез поводите, запрежчикът може да направлява коня. Използват се над 20 вида транзели, според характера на рисака.
  7. Щека Преминава покрай главата и врата и се свързва с амуницията, за да попречи на коня да завърти глава, което може да го накара да наруши хода си.
  8. Предпазители за копита – камбани Гумени калъфи за копита, които не позволяват на коня да удари петите на предните крака със задните копита.
  9. Гамаши или „апарати” Носят се на задните крака точно под свирките и над глезена, покривайки задните крака, за да осигурят допълнителна защита от удар с копито.
  10. Тапи за уши, които с помощта на връвчици могат да бъдат подвижни. Помагат на коня да се съсредоточи в битката, а когато се премахнат по време на състезание, „мощността” на рисака стремглаво нараства.
  11. Горен повод – оберчек Повод, обикновено прикрепен за транзелата, преминаващ над горната част на главата и надолу по врата, където е закачен за амуницията. Той пречи на коня да наведе глава и така поддържа правилната походка.
  12. Потник, комплект със шлея: Често на него е означен номера на коня в състезанието.
  13. Опашката на рисака може да е сплетена или вързана по време на състезание
  14. Тренировъчна двуколка Използвана за тренировки, тя е по-тежка от тази, която се използва за състезание и е по-удобна за запрежчика. Състезателната е изключително олекотена, използва се само за минутите на надпреварата.
  15. Обръчи за спъване Пластмасови обръчи, носени от раванлиите, които помагат на коня да поддържа походката. Обръчите при рисаците са подобни на тези при раванлиите, но се носят само на предните крака и са свързани с въже, което виси под коня.
  16. Предпазители за сухожилия – гамаши и апарати. Използват се, за да предпазят сухожилията на предния крак между колянната става и глезена от удар с копито от противоположния крак.
  17. Предпазители за коленете – гамаши и апарати. Поставят се на предните крака, за да предпазват от удряне на коленете, което се получава, когато коляното е ударено от копитото на срещуположния крак.
  18. Разделители за колене В някои страни се използват за разширяване на походката на коня в предните крака, за да се предотврати удрянето на коленете.
  19. Бъкстон – нагръдник Кожен или текстилен каиш, който преминава през раменете, около врата и между предните крака на рисака под формата на буквата Y, което предпазва амуницията от плъзгане назад.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име