Подобрете връзката си

0
2027

Без значение дали си имате доверие по време на състезание или просто препускате сами из природата, печелившата връзка между коня и ездача е нещо, към което всички се стремят. Всичко се свежда до смес от увереност, ефективност при ездата и разбиране на това, което провокира конете.

„Научих толкова много от него“

Въпреки че се състезавам на ниво Гран При с моя кон Кени, последните 18 месеца бяха истинско изпитание с новия ми кон Oldencraig Tornado, казва Алисън, който тренира в Линкълшир. Торнадо е първият кон, който съм купувал, без да знам какво да очаквам. Поглеждайки назад, опитах твърде много и твърде скоро. Не разбрах колко е чувствителен и очаквах да реагира на помощите ми, както при предишния му ездач.

Купих го от конна база „Олдънкрейг”, която ме спонсорира в момента и бях привлечен от зашеметяващата му външност. Беше в средата на зимата, когато той пристигна у дома и когато го разтоварихме, той скочи от горната част на рампата! Не се надявах за точно такова начало. Успокоихме го и го прибрахме в конюшнята за през нощта. Последваха седмици на адски студена зима. Той не излезе от конюшнята за три седмици, поради снега и леда, но поглеждайки назад, това беше благословия.

Държа конете си у дома и нямаше какво да правя освен да се занимавам с Торнадо в конюшнята. Решех го, разтривах го. Бях като малко момиченце, което играе с понито си, но през тези първи няколко седмици ние имахме възможност да се опознаем.

Стряскащо е, когато си вземете нов кон, особено когато е голям и мощен (Торнадо е висок 1.72 м). Усещах, че го познавам сравнително добре, когато почвата се размрази достатъчно, за да излезем да пояздим, въпреки че имаше малки проблеми със зъбите. Той бе загубил форма за времето, което прекара в конюшнята и в началото бе подозрителен към помощите ми. Очевидно той ме възприемаше по начин различен от този, по който е възприемал предишния си ездач и не можеше да разбере какво искам. Очаквах той да се държи като Кени и другия ми кон за обездка – Джулс, и за мен беше истински шок, когато не го правеше. Той се изправи на задни крака няколко пъти и тогава разбрах, че трябва да се върна с няколко стъпки назад.

Работих с него на корда. Забравих за състезания и вместо това наемах манежи и обикалям насам-натам, за да свикне с атмосферата на състезанията без напрежението от истинското състезание. Това доведе до няколко неангажиращи състезания, просто за забавление, и постепенно неговата индивидуалност и увереност излязоха на показ. Най-важното, научих се да вървя в неговото темпо и че „лошото” му поведение се дължи не на непослушание, а на нервност.

Отне няколко месеца, но постепенно спечелих доверието му и нашата връзка се разрасна. Сега, след почти две години, открих че той е много по-способен, отколкото си представях. Той вече е в клас „Напреднали” и ще се яви на няколко изпитания. Уверен съм, че ще стигне на ниво Гран При Сейнт Джордж. От 23-те състезания, на които участвахме той победи в 11, а на останалите се класира трети или четвърти. Сигурен съм, че ще бъде кон от клас Гран при в рамките на пет години.

Торнадо ме научи на толкова много и ние имаме фантастична връзка. Той се превърна от плашлив и чувствителен кон в невероятен кон за обездка и след всичко, което сме преживели заедно усещам, че той ми се доверява изцяло – нямам гледач и ходя на състезания сам. Ако не можех да се грижа за него сам, нямаше да мога да се справя. Той е прекрасен кон и никаква сума пари не може да ме накара да се разделя с него.

Ето моите 3 стъпки към успеха в сближаването:

  1. Когато водите вашия нов кон у дома, прекарайте много време да се опознаете. Работете на корда. Разресвайте го, галете го. Почешете го добре. Не насилвайте нещата през първите няколко седмици и се сприятелете с него.
  2. Добрият инструктор е незаменим – имате нужда от подкрепата на някой, който може да ви помогне за изградите връзка с вашия кон.
  3. Не бързайте да излизате на състезание. Следвайте и яздете насам-натам преди да излезете на състезание. Трябва да спечелите доверието на коня преди да очаквате розетки.

Споделил чрез опит: Алисън, състезател и треньор от Острова

Архив сп. ЕЗДА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име