Карлиево посрещна празника на цветята с коне и пролетен дъжд 

0
1716

Наръх Цветница (18 април), подбалканското село Карлиево съчета Вход Господен в Йерусалим и празник на конете в едно. Лично кмета на община Златица инж. Стоян Генов откри конните надпревари и отбеляза пред участници и зрители: „Дъжда, който съпровожда днешнто събитие е само знак, че всичко ще върви по вода и ще победят само най-добрите. Удоволствие е за мен да открия надпреварите и да посрещнем като домакини толкова голям брой състезатели и зрители, въпреки дъждовното време.“ Генов лично награди победителите в конните кушии, а след него щафетата по връчване на отличията пое кметския наместник на село Карлиево Ненко Миндилов.

   инж. Стоян Генов                                        Ненко Миндилов

Освен подкрепата на община Златица в наградния фонд се разписаха и фуражите за коне Gebi, като осигуриха отлична храна за читириногите любимци. В надпреварите за най-бързи коне, голямата награда на дистанция 500 метра завоюва жокея Даниел Ранчев с кон Идалго, който си тръгна с агне, купа, финансова премия и чувал фураж. След него на стълбицата стъпиха заелият воторо място в надбягването Иван Чернев с кон Софокъл и Антон Лулчев на трето.

Победители бягане

Специална похвала заслужават авторите на терена за надпревара между тежковозните коне Делчо Стефанов и Стефан Миндилов от инициативния комитет по организацията, които бяха направили образцово трасе с пет коридора, за всяка една категория, съдийски екип на терен, два трактора и две товарни шейни. Всичко това влезна в действие и най-зрелищната надпревара се разви в пълния си блясък под съпровода на пролетния дъжд, който не отказа нито един от участниците дошли от цяла България. В първа категория с най-добро представяне с товар от 1 800 кг бе тадема Недко Иванов от село Новачене с кон Вихър (30 метра), следвани от Дуан Бобев и кон Дико (24,30 м), а трети се класира  Петър Ивтиминов от Пирдоп с кон Диего (14,10 м)

Недко Иванов от село Новачене с кон Вихър

В изпитание с коне до 600 кг най-дълго разстояние изтегли кон Вихър на стопанина от Костандово Ради Кейбашиев. Втори най-добър резултат регистрира тежковоза Араб на Милчо Иванов, а трети се класира тандема Доан Бобев и кон Дико.

кон Вихър на Ради Кейбашиев

В групата на тежащите до 700 кг, първоначалния товар бе 1800 кг, който стигна до 2050, където се  наложи стопанина Мустафа Ибрахим от село Черна Места с неговия тежковоз Боби (25,00 м ), следвани от кон Макс на Явор Георгиев от Илиянци (15,20 м) и Ради Кейбашлиев с кон Вихър приключили още на 1 800 кг с 17,40 метра.

кон Боби на Мустафа Ибрахим

В предпоследната четвърта категория с коне до 800 кг успешно своята завидна спортна форма демострира с товар от 2 300 кг кон Буби (30 метра) на Николай Андреев от Златица. Втори и трети след него се наредиха Мустафа Ибрахим от село Черна места с кон Мемо (13,60 м) и кобила Капитолия (11,70 м) на  Христо Куртев от Велинград.

кон Буби на Николай Андреев

В последната оспорвана категория на „тежките“ коне над 800 кг своята сила в теглене на товар от 2 550 кг показа победителя кон Амиго от конюшните на Тони Христов с изтеглени 30,00 метра. Втори се класира кон Иса на Тачо Пеев с преминати 29,90 м. Трети в генералното класиране стана кон Буби на Николай Андреев с резултат от 22,00 м.

кон Амиго на Тони Христов

Следващите надпревари с коне от тежковозни породи ще се проведат на 1 май в село Лесново до летището, на 7 май в Арбанаси и на 14 май в село Крива Бара, община Брусарци.

Тв. репортаж от състезанието излъчен по Агро тв, може да видите тук:

Подробен видеоматериал с всики участници в двете надпревари (надбягване и надтегляне) от Карилиево може да проследите тук:

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име