49 български работни тежковозни коне на състезание в Костандово

0
2760

12 месеца в годината и зиме и лете конете на родопското градче Костандово са на своето работно място редом до своите стопани високо в планината. Дърводобива в Родопите и по конкретно на територията на община Ракитово е поминък от десетилетия и на поколения насам. Няколко пъти в годината работните коне се доказват и в организираните състезания по надтегляне на тежки товари.

Надпреварите се организират от „Клуб по конен спорт Костандово“. Всички членове на клуба са коневъди и наброяват 23 души с близо 50 коня. „Тези коне са част от семействата ни. Това да нашите бойни другари в планината. Обичаме ги. Грижим се за тях. В гората сме рамо до рамо в добри и лоши моменти.“, споделя Ради Кейбашиев от местния конен клуб, за когото работата с коне в дърводобива е професионално ежедневие. От клуба – организатор на състезанието в Костандово е и Мирослав  Дриков, който разказва, че турнира провеждан в родопското градче е по-различен от всеки друг в станата: „ Конете, които застават на старт тук в различните категории са 90 % истински работещи коне в реалния дърводобив. Именно тук на състезатеното трасе могат да се видят и анализират силовите качества на породата Български тежковозен кон. Уважавам всички коняри, но ние не подготвяме специално за състезания конете си. Не ги подсилваме и не ги стимулираме преди старт. Нашите коне каквито са в планината, такива са и на състезателния терен“.

Ради Кейбашиев                                             Миро Дриков

Състезанието в Костандово предложи четири категории по 30 – метрово посипано с фракция трасе и стигна до товар в последното изпитание до 2250 кг. В първа категория до 500 кг собствено тегло стартираха 15 коня с първоначален това от 1050 кг, като на финала победителят кон Марти (със стопанин Ради Кейбашиев) изтегли  25,66 м с 1 800 кг. Втори се класира кон Гари с 24,60 м със същия товар на Бисер Заиров от местния спортен конен клуб. Трети с резултат 24,55 см  отново с 1 800 кг стана кон Боран на братя Ичиркови от село Селановци.

кон Марти

Във втората развилняла се битка стартиха 19 коня с тегло до 600кг, с първоначален товар 1300 кг, който след две дотоварвания стигна  2 тона и 50 кг. Тук категорично се наложи кон Принц на Асен Николов от Ихтиман с изтеглени 28,85 см. От Ихтиман бе и вторият в класирането кон Тарзан на Данчо Момчилов с резултат 25,85 см. Трети стана кон Лари на Атанас Петлов от Добринище с „дръпнати“ 25, 28 см.

кон Принц на Асен Николов

Третата серия с тежковозни коне до 700 кг, посрещна седем участника, които „потеглиха“ с товар от 1550 кг, но на финала в пряк двубой за определяне на първо и второ място се изправиха тежковозите Макс и Кенан под напора на 2250 . Макс обаче показа своето надмощие и грабна първото място за радост на стопанина си Борислав Прешелков от Разлог. Кенан взе заслуженото второ място и така направи горд Камен Здравков от София, а третото място остана за тежковозната кобила Карина на Иван Джолев от Разлог приклюлили още на товар от 2 тона.

кон Макс на Борислав Прешелков

8 коня, в категория до 800 кг, със стартов товар от 1 800 оформиха силната трета група в коята на финала товарната шейна вече „носеше“ 2 550 кг. Преди това още на изпитание от 2 300 кг третото място си осигури тандема Христо Куртев с кобила Капитолия от Велинград (25,40 м). Изтеглената цяла дължина на трасето изведе 2 коня във финалната серия с товар от 2 550 кг. С убедителен резултат от 23,24 м първото място взе кон Лео на Мехмед Мехмед от село Конарско, а с 19,51 м втори в класирането се разписа кон Буби на Николай Андреев от Златица.

кон Лео на Мехмед Мехмед

В края на състезателния ден, проведен в родопското градче бе изтеглен и печелившият билет от благотворителната томбола, която се проведе в полза на 2-годишния Ради Недков от Костандово, който се нуждае от средства за животоспасяваща медицинска интервенция. Голямата награда  LCD телевизор спечели Румен Клашнов също от Костандово.

Тв. репортаж от състезанието в Костандово може да видите тук:

Подробно видео с всики участници от турнира вижте тук:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име