Легендарния турнир с тежковози с близо 400 000 гледания в ютюб тази година ще се проведе на 7-ми май отново в Арбанаси

0
2668

Турнирът с коне от тежковозни породи в рамките на Националния събор на овцевъдите, тази година ще се проведе на 7 май, (събота) отново на същото място – Арбанаси до Петропавловския Манастир. Съборът на овцевъдите е най-мащабното животновъдно събитие, което се провежда в страната и през настоящата 2022 отбелязва 10-годишен юбилей и обхваща дните от 6 до 8 май на площ от над 140 дка. Състезанието по надтегляне с коне се очаква, както винаги да бъде един от гвоздеите на програмата наред с още 8 надпревари, заложени в тридневната програма. Регламента включва коне със собствено тегло до 500, до 600, до 700, до 800, до 900 и над 1000 кг. До участие в турнира ще се допуснат само коне с предварително попълнена писмена заявка от техните стопани и изпратена на електронен адрес  (приложен най-долу на текста). Заявки се приемат до 3 май.

Домакините на зрелищната битка между най-силните коне на България, обещават звезден награден фонд, материални награди осигурени от фуражите Gebi и още куп изненади. Празничното издание на събора ще обяви две специални награди за „Най-красив кон“ и „ Най-елегантна езда с тежковозен кон“, както забавни предизвикателства към стопаните на коне преди стартовете на всяка категория.Новост в изданието ще бъдат двете специално подготвени трасета, които ще предоставят възможност за едновременно провеждане на две категории по едно и също време. За пубиката, която по традиция е с най-масово присъствие именно на конните състезания по време на събора са подсигурени атракциони и повече от добро настроение с участието на известни певци, актьори, спортисти и едни от най-крупните производители и вносители на коне в България.

*Събитието предвижда задължителен дрес код ( водачи и собственици на коне с анцузи и работни облекла няма да бъдат допускани до участие в турнира ). За любителите на конни състезания е предвиден и втори ден ( 8 май, неделя) с конни демонстрации по конкур ипик, обезка и western езда. 

Регламент на турнира по надтегляне:

Дата: 7 май, 2022 г (събота)

Място: Арбанаси, зелените площи в посока Петропавловския манастир от пътя София – Варна Маршрута от е маркиран с указателни табели. Участниците с конни каравани ще бъдат пропускани до терена на събитието, за всички останали е осигурен паркинг за лични МПС.

Пристигане на конене на място: 07:30  – 08:30 часа ( За юбилейното издание на събора се очаква огромен брой зрители. С оглед на безпроблемното пристигане до мястото на събитието и  избягване на евентуални задръствания в района на събора, участниците се умоляват да пристигнат на място възможно най-рано )

Измерване на конете по тегло на кантар в обособена зона: 8:30 ч

  • Начален час на събитието: 11:00 ч
  • Терен:  пясък. 2 коридора за едновременен старт на 2 категории
  • Дължина на трасетата: 30,00 метра
  • 1 съдия, 1 времеизмервач  и двама водачи на терен
  • Контролно време за преминаване на трасето: 3:00 минути (хронометър)
  • 6 категории в турнира: до 500, до 600, до 700, до 800, до 900 и над 1000 кг.

При наличие само на двама участиници в категория се провежда директен двубой. При един кон в група – категорията отпада. Всеки победител в дадена категория има право да участва в по-горна.

Награждаването ще се извърши след приключване на всички категории.

Животните се мерят еднократно. Стартовите места се определят, чрез теглене на жребии преди всяка катогерия. При стартирала категория и неявил се участник, състезателния тандем няма право на участие.  При неуспешен опит за впрягане на животно, се дава втори шанс, след последният преминал участник по стартов списък. При втори неуспех, тандема отпада от участие. Първоначалния товар във всяка категория ще се оповестява от коментатора на събитието, а домакините си запазват правото за решение на място спрямо броя на участниците и определяне на първоначален товар, както и товар при дотоварване.

Координатор: Екатерина Дончева  0888 38 13 13

Попълнени заявки се изпращат на email: doncheva@ezdapress.com

Акредитация за участие изтегли от тук:

Информация за събора: 

В трите дни ще бъдат показани над 1500 животни в специализирани изложения на чистопородни овце, кози и кучета, ще има състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч, машинен млеконадой от кози. Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще се проведе и изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. На събора ще има кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари и хоротеки. Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на МЗХГ и с подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Още информация за събора виж тук :

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име