Новото Peugeot 308 – пореден пазарен лъвски скок

0
1632

Новата трета генерация на eдин от най-успешните модели на марката, с 1 милион и 310 хиляди продажби, идва 8 години след второто си поколение. Третата генерация е с новото лого на компанията, вдъхновено от миналото и гордо насочено към бъдещето. Пристигайки в България, в багажника на новото Peugeot 308 вече се търкалят редица току що спечелени международни награди. И това не е случайно. Моделът впечатлява с агресивна визия, технологичен интериор, перфектни двигатели и повече от впечатляващо пътно поведение.

Изграден върху модифицираната платформа EMP2, новият модел се предлага със съвременни бензинови и дизелови турбодвигатели, с актуалните електрифицирани хибридни мотори.

Още на пръв поглед се забелязва подчертаната спортна осанка на „,лъва“, „снишил се“ за готовност в атака с порастналите на дължина, широчина и междуосие размери, но в същото време с намалена височина. Силното внушение за „опитоменото диво“ в модела идва от дръзката предница на Peugeot 308, която сега се „пъчи“ с новото лого на марката. В „муцуната на лъва“ отлично се вписва голямата решетка, където са и предните фарове с LED технология, още от първото ниво на оборудване. При нивата на оборудване GT и GT Pack предните фарове са изцяло LED, в комбинация с матрични светлини. Изцяло LED са и задните светлини, с които Peugeot винаги напомня на останалите каква сила носи в себе си модела, чрез следите от трите нокътя от лапата на лъва. Новото 308 се предлага в избор от седем цвята – маслиново зелено, синьо Vertigo, червено Elixir, перлено бяло, ледено бяло, сиво Artense и перлено черно. Джантите и гумите са с размери от 16 до 18 инча и опциално 16-инчови спортни.

Пипнатата i-Cockpitна интериорна среда на Peugeot 308

Отвътре моделът посреща с типичната за марката архитектура i-Cockpit и спортният осмоъгълен заоблен волан. На нивото на очите на водача е бордното табло с 10-инчов дигитален панел от ниво Active Pack и може да бъде персониализиран. При ниво GT бордното табло е дигитално и триизмерно, има няколко режима на изобразяване на параметрите, и предлага възможност за конфигуриране.

В новата централна конзола е интегриран 10-инчов сензорен екран с извеждане на множество прозорци за бърз достъп. За улеснение мултимедийната система i-Connect Advanced има гласово управление. Точно под интегрирания екран има отделен малък панел, наречен i-Toggle. Тук се появяват най-важните функции с бърз достъп до мултимедията, климатика и директна връзка към навигацията или безжично свързване с Apple CarPlay и Android Auto.

Позицията на седене и шофиране е следващото нещо, което още веднъж говори за френски шик и комфорт в Peugeot 308. С моите 182 см височина се чувствам превозходно и без грам умора на дълъг път. Седалките са ергономични, отопляеми с възможност за избор между кожени и текстилни тапицерии.

В топ версията GT Pack са с масаж и отопление. Високият комфорт в салона се подчертава от качествени материали и по-голямото пространство за пътниците на задните седалки. Обемът на багажника на новото Peugeot 308 с бензинов или дизелов двигател е 412 литра, от които 28 са хитро предвидени за съхранение на предмети под кората. В съотношение 60:40 при сгънати облегалки на задните седалки, максималният капацитет достига 1 323 литра. Предвиден е и отвор за транспортиране на дълги предмети. В хибридната версия в нишата под пода е поставена батерията и обемът на багажника разбираемо е по-малък, едва 361 литра.

Перфектно подготвен и пазарно ориентиран, новият 308 предлага избор между plug-in хибридни, бензинови или дизелови двигатели С разработени модерни бензинови и дизелови турбодвигатели, както и два варианта на Plug-in хибриди 308 връхлита на пазара, но за да се чуе силно „рева на лъва“ трябва да се избере бензиновия турбомотор – 3-цилиндров PureTech с обем 1,2 литра с два варианта на конски сили – 110 или 130 к.с.

Първият е компилиран само с 6-степенна механична скоростна кутия, а по-мощния се предлага и с 8-степенна автоматична трансмисия, с впрегнати 108 коня под капака.

При дизеловите двигатели предлагани все още от Peugeot, 308-ца върви в комплект с 1,5-литровия 4-цилиндров турбодизелов мотор BlueHDi във вариант със 130 к.с., с 6-степенна механична скоростна кутия или с 8-степенна автоматична. Този двигател си заслужава цената, първо защото отговаря на най-строгите европейски екологични стандарти, и в същото време осигурява висок въртящ момент с нисък разход на гориво. В комбинация с 8-степенната автоматична трансмисия, агрегата „дава“ мощност от 130 к.с. Бързото изпреварване и скорост от 140 км/ч е детска игра за дизеловия лъв. Комбинирания разход на 308 BlueHDi 130 отчита едва 4,5 л/100 км, а в градска среда разходът не надвишава 5,4 л/100 км.

За отбелзване e много добрата шумоизолация в салона.

Това което вълнува обаче повечето клиенти сега, са двата вида Plug-in хибридно задвижване в новото Peugeot 308. Първата версия Hybrid 180 e-EAT8 е със задвижване на предните колела с 1,6-литров бензинов турбодвигател, с мощност 150 к.с. и електромотор със 110 к.с., съчетани с 8-степенна автоматична трансмисия и пробег на ток до 60 км.

Втората версия е Hybrid 225 e-EAT8, отново със задвижване на предните колела, 1,6-литров бензинов мотор с мощност 180 к.с. и електромотор със 110 к.с., комбинирани с 8-степенна автоматична скоростна кутия и пробег на ток до 59 км. Литиево-йонната батерия е с капацитет 12,4 кВтч и за нейното зареждане са налични два вида бордови устройства – еднофазно с мощност 3,7 кВт като стандартно оборудване и еднофазно с мощност 7,4 кВт като опция. Пълното зареждане на батерията отнема 2 часа от станция Wall Box с ток до 32 ампера.

За зареждане в домашен контакт със стандартно вградено зарядно устройство от 3,7 кВт за пълно ниво на батерията са необходими около 4 часа, а от обикновен контакт с ток до 8 AmP със стандартно зарядно устройство от 3,7 кВт, зареждането отнема 7 часа.

На пътя хибридът се управлява много приятно и се държи много стабилно. Ускорението, характерно за хибридите е пъргаво и отзивчиво. Рeugeot 308 Hybrid 225 стартира и работи на електричество, но при натискане на педала на газта по „яростно“ се включва и бензиновият двигател. Заявеният електрически пробег от 59 или 60 км е ефективен ежедневното градско препускане, ако батерията се зарежда всяка вечер. Хибридната версия с 225 к.с. е на цена от 82 955 лева в оборудването GT. Цените за хечбека с 1,2-литров 3-цилиндров турбобензинов двигател със 110 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия започват от 40 773 лева, а моделът със 130 к.с. и 8-степенна автоматична транспимисия започва от 46 261 лева.

Новото Peugeot 308 идва с пет нива на оборудване Active pack, Allure, Allure pack, GT и най- високото Pack.

Технологии, безопасност и удоволствие

В модела са внедрени множество асистенти, добре познати и нови, като система за разширено следване на пътните знаци, което позволява разпознаването им от по голяморазстояние, Асистент за позициониране на автомобила на пътното платно, адаптивен автопилот с функция Stop & Go, активна спирачка за безопасност с камера и радар, Активно следене на мъртвата точка, нова 180 градусова камера и 360 градусов паркинг асистент с 4 камери на висока резолюция.

В крак с времето Peugeot 308 предлага персонализирани услуги в реално време, чрез безплатното приложение MyPeugeot, което помага при определяне статуса на автомобила, бърз и лесен достъп до помощ, улеснено управление на батерията и температурата на борда на новия plug-in хибрид 308.

Текст, снимки и видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име