Стоматология за коне

0
3933

Зъболечението при конете е съществувало още в древността, когато човекът е започнал да опитомява животни. Тогава започнала и срещата със здравословните им проблеми, защото всеки акт, неподчинен на природните закони и естествения начин на живот, води до отклонение в нормите и промени във физиологичното им състояние. Конете, живеещи на воля в диво състояние, през тежките зимни или сухи периоди на годината, се хранят с остатъчна дървесна растителност и клони. Тези фактори са предпоставка за стоматологични проблеми, свързани с неправилно износване на зъбите.

Защо конете имат нужда от стоматологична помощ?

Защото нарушенията от неправилно хранене и липсата на свободен достъп до твърда и груба растителност, води до неправилно дъвкане и храносмилане, което от своя страна довежда до неправилно износване на зъбите. Иначе казано, нарушеният дъвкателен механизъм води до поредица здравословни проблеми. Освен това храната не се усвоява и се увеличава нейният разход, което води и до икономически загуби за собственика на коня.

Често при преглед в устната кухина намираме рани по лигавичната част на бузите, дефекти и лезии по зъбите. Обикновено такива животни се хранят с подчертана болезненост.

Защото при някои животни, като ездовите коне например, честа пречка при тренировка и състезание е наличието на големи кучешки или вълчи зъби, които реагират болезнено при всяко чукване на трензелата по тях.

Защото при млади животни, когато настъпва смяната на млечните с постоянни зъби, често се получава ретенция (задържане) на част от млечните зъби. Това са така наречените „капаци”, които също са пречка за нормалното хранене, както и предпоставка за деформация на постоянните зъби.

Защото често имаме случаи на възпалителни процеси в кореновата система на зъбите при коня, които налагат консервативна или хирургична терапия.

До тук маркирахме само най-основните и често срещани причини за проблеми в устната кухина. Примерите са достатъчни, за да се убедим, че конете също имат нужда от стоматологична помощ.

Как да разберем, че конят има нужда от стоматолог?

Обикновено първият сигнал за проблем се подава от собственика. Грижовният собственик периодично преглежда устата на коня. Когато констатира нещо необичайно според него, най- разумният подход е да се консултира с ветеринарния си лекар.

Като симптоматика конете, страдащи от стоматологично заболяване, демонстрират охота за хранене, но дъвкателните им движения са бавни и болезнени и често спират, като задържат храната в устата си. Възможно е да отделят по-голямо количество слюнка, понякога примесена и с кръв. Обикновено, ако проблемът е по-сериозен или с по-голяма давност, животните бързо губят теглото си. В изпражненията им се намират несмлени зърна и други хранителни частици, а често проявяват и признаци на диария. Да не забравяме и един от най-тежките аспекти на подобни страдания – появата на колики! Този факт е изследван и доказан от много световни учени, описан е включително и от проф. Б. Начев.

Вашият ветеринарен лекар знае как да прегледа и констатира дали има отклонения от здравословното състояние на коня ви и в каква степен е то.

При прегледа на устната кухина се спазва медицински протокол, в който точно е описано как да бъде извършен и какви допълнителни проби да бъдат направени, за да не се пропуснат и най – малките подробности. Извършва се със специално устройство за отваряне на устата на коня с помощта на светлинен източник и друг подходящ инструментариум.

Какво представлява така нареченото изпилване на зъбите?

Това е корекция на захапката на коня, поради неправилното износване на зъбите, с помощта на специална стоматологична машина за коне (в миналото за тази цел са били използвани ръчни пили). Обикновено, тази интервенция се извършва в правостоящо положение със седация (медикаментозно успокояване) на животното, главата се поставя на специален държач и устата се отваря със застопоряващ се зевник. Целта на тази интервенция е със стоматологичната машина да се отнемат всички режещи ръбове по зъбните повърхности, които могат да причинят травми на бузите, както и всички човковидни израстъци. Освен това, за да се възстанови нормалния дъвкателен механизъм е необходимо да се коригира ъгълът на наклон на зъбните редици до физиологичния. По традиция в Западна Европа и в САЩ такава интервенция се извършва ежегодно на всички коне, а на особено ценните животни – на всеки 6 месеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име