Масленица – красотата на руските традиции

0
6130

Ма́сленица е източнославянски празник, който се чества в течение на една седмица, преди Великите пости и съдържа в себе си редица елементи от славянската митология.

В календара на източните славяни, празникът отбелязва границата между зимата и пролетта. Аналог на празника в Европейските страни е Сирни заговезни. Датата е различна всяка година, в зависимост от Великден. Задължително за честването му са: чучелото на Масленица, забави, пързаляне по снега, палачинки, конни състезания и най-различни традиционни кулинарни руски храни.

Един от най-ярките и зрелищни празници в руския народен календар се чества с фестивал на открито, изпълнен с езда на коне, зимни забавления, вкусни гощавки и задължително изгаряне на плашилото на Масленица. Празникът се почита по градове и паланки, но най-зрелищно го посрещат на хиподрума Алтай, в село Новотиришкино, където се събират над тридесет и две хиляди зрители.

На площада се разгъват богати търговски шатри, където всеки можеше да опита и купи традиционни алтайски храни, различни лакомства и сувенири. За най-сръчните се организират изпитания, като катерене по намазан с масло стълб, а за децата са подготвени танци и забавни игри.

Началото на Масленица започва с традиционния празничен парад на богатирите, ловджиите и техните кучета. Най-очакваното събитие, в рамките на празника, са конните надбягвания и руски тройки, чието първо издание е било през 2007 г.

За няколко години се построи хиподрум, оборудван с електронно табло и стартово устройство. Помещение за съдиите, топла конюшня, трибуни за зрителите, както и кафенета и ресторанти. Два хуподрумни терена осигуряват целогодишно покритие за състезания. Трасето на хиподрум Алтай се приближава по дължина т. н руска верста / 1070 м /, подобна на тези в Швеция и Финландия.

Днес Алтай, е един от най-посещаваните хиподруми в Русия, въпреки, че е далеч от столицата и гъстонаселените мегаполиси. Всяка година организаторите на празника се стараят да осигурят нещо ново и интересно за посетителите, като организират конкурси, на които всеки може да покаже своите таланти и умения. Подобни конкурси са били Нашата Масленица, Моето родословие, Моята къщичка за птици и Селска изтривалка. 

Условията на първия конкурс е да се направи оригинално плашило за Масленица, използвайки различни материали.  Най-голям брой участници до сега са участвали в конкурса Моето Родословие, за участие в който е необходимо да се представи на журито собственоръчно направено родословно дърво. Парични награди очакват всеки победител в отделен конкурс.

Друго, което се включва в програма на Масленица е състезание с хрътки. Кучета трябва да хванат примамка, завързана за седлото на галопиращ кон.

В рамките на празника се провеждат  състезания с Орловски рисаци и руски тройки на дистанции 1070, 1600 и 2140 м и надтегляния с тежковозни коне.

Състезания за ездачи и жокеи са безплатни. Наградният фонд се равнява на почти милион рубли. По този начин, хиподрумът Алтай, както и други частни хиподруми,  се отличава от държавните, осигурявайки силен състав от участници, както и висока посещаемост.

Реално, опитът на Алтай е показателен и в определена степен уникален, що се отнася до новата руска хиподрумна индустрия. Целта на провежданите масови мероприятия, подобно на Масленица, е доста по-широка. Подобни мероприятия, инициирани с помощта на частната инициатива, определят стандартите и еталона за провеждане на подобни събития.

Ако анализираме днешната ситуация в руския конен отрасъл, то именно частните хиподруми са способни да направят от мероприятието истински разкош. За да направиш конните състезания зрелищни и да върнеш зрители на хиподрума са нужни пари. А за да спечелиш пари са необходими добри писти и съвременна хиподрумна инфраструктура. Само след това може да се постави въпроса за тотализатор, който е способен да завърти колело на конния отрасъл, предоставящ перспективни коне за нови състезания, които на свой ред стимулират зрителския интерес. Паралелно, от само себе си, могат да бъдат решени съпътстващи проблеми, например – ниското качество на предаванията със скучни коментари и лошо изображение. Тогава страната ще се сети, че конните надбягвания е индустрия, която може да носи печалба и да радва десетки хиляди хора.

След празника, на който народа на Русия се сбогува със студа, някои зрители си тръгват, освен с ярки спомени и с още нещо. По време на празника се провежда лотария с награди. Това допълнително илюстрира, как частните хиподруми  стимулират интереса на публиката към мероприятията, които провеждат. Тържеството завършва с хоро и изгаряне на плашилата на празничния огън.

Празнуването на Масленица има дълбок смисъл в руските традиции. Цяла седмица, преди Прошка и Големия пост, хората посещават своите близки. На хиподрума Алтай, организаторите по блестящ начин успяват да вдъхнат живот на тази прекрасна стара традиция, и едновременно да обединят любителите на конете и да създадат нови работни места. С една дума, празникът минава с размах и несъмнено остава следа в душите на всички участници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име