Няколко хитрини за тренировка през зимата

0
2289

Всеки път, дойде ли зимата, започваме да се питаме какво да правим, за да поддържаме коня и себе си в добра форма. Проблемът е значителен, особено ако зимата настъпи с пълна сила, заледи всичко и покрие със сняг, а ние не разполагаме със закрит манеж. Някои просто се примиряват, че това е „мъртъв сезон“ и така или иначе ще им се наложи да положат усилия, за да си възвърнат по-късно формата. Други пък се включват в състезания, без да преследват победа, а само и само да поддържат коня си в кондиция. Това е добър вариант, но какво да правим, когато и състезания не се организират? Все пак има какво да направите – може тренировките да не са толкова ефективни, колкото в топлите месеци, но със сигурност ще са по-полезни от бездействието. Ето няколко идеи:

Макар че манежа ви е открит, това не пречи да поддържате определена площ от него винаги почистена от сняг и леда. Редовното почистване от постоянните снежни навявания изисква повече усилия, но, от друга страна, е добро физическо натоварване, за да поддържате и себе си в добра форма. Ако манежът е твърде голям, не е нужно да почиствате целия – достатъчно би било да поддържате незаледена площ с размерите на типичния кръг (с диаметър около 150 см). Така ще подсигурите безопасното стъпване на коня, което е най-същественият проблем. Не се стремете към бърза работа, а по-добре развивайте нови умения у коня, които да затвърдят вече наученото, и като ездачи правете полезни за себе си упражнения.

  1. Езда по хълмовете! Излезте на разходка, но подберете маршрута си така, че пътят ви да се изкачва и да слиза по неравен, хълмист терен. Бавното движение, ездата на ходом по хълма е прекрасна фитнес тренировка.
  2. Яздете в снега. Би могло да бъде толкова забавно! А и снегът има същия поразителен фитнес ефект, както тичането по пясък (сещайте се затова по-често, тази мисъл особено ще ви помогне по средата на зимата).
  3. Преходите между алюрите (например ходом-спиране-ходом или ходом-тръс-ходом) изгражда ритмичност и послушание у коня.
  4. По-резките преходи, например ходом-галоп-ходом или отстъпване-галоп-спиране на място, увеличават предизвикателството, но съответно и резултатите.
  5. Правилно поставените кавалети са ценно средство за изграждане на добра форма.
  6. Когато конят отстъпва назад правилно – плавно и отпуснато, като ангажира задницата си при това движение, ефектът върху тялото му е също толкова благотворен колкото влиянието на коремните преси върху човешкото тяло.
  7. Латералните движения са страхотен фитнес! Започнете със завъртане около предница и около задницата и постепенно увеличете натоварването, като стигнете до упражнения като „рамото вътре“ и други.
  8. Помислете за нови упражнения, на които искате да научите коня си. Разбийте ги на отделни части, по които стъпка по стъпка би се достигнало до съответните упражнения. Може би ще се окаже, че много от тези части могат да бъдат научени под навеса навън, в коридора между боксовете в конюшнята или дори в самия бокс на коня.
  9. Осигурявайте с различни упражнения и трикове разтягане на мускулите на коня. Доста прост пример за разтягане на шията и рамената е т. нар. „разтягане с морков“, т. е. подавайте му някакво лакомство от разстояние и така го провокирайте да протяга главата си напред, за да го вземе. С течение на времето последователното разтягане ще доведе до великолепни резултати! И, разбира се, не забравяйте и за собствените упражнения за разтягане.
  10. Научете коня си на нещо ново – например да се покланя или да върви на испански ход. Това ще натовари други мускулни групи на коня и ще провокира вниманието му по различен начин. И не само неговото, а и вашето!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име