Помощ при наднормено тегло

0
2082

Битката с отслабването може да бъде също толкова предизвикателна за конете, колкото и за хората. Постепенни промени в генетиката, храненето и тенденциите в общото отглеждане на конете през последните няколко десетилетия изглежда доведоха до една подгрупа от популацията на конете, които са с по-голямо съдържание на мазнини. Исторически погледнато, понитата, особено от типа Шетланд, са със закръгленки форми, или мек начин да кажем, че са с наднормено тегло, но сега има и много други породи, които се описват по същия начин. В зависимост от линията, конете с тяло като на Куортър хорс – средни на ръст, с потенциал за големи мускули и като цяло набити, когато диетата и упражненията не се следят внимателно, са предразположени към затлъстяване. Но това не означава, че чистокръвните английски или арабските коне са застраховани от този проблем.

Както при всяка диета, независимо дали става дума за хора или за коне, двете ключови стъпки за загуба на тегло са: увеличаване на физическа активност и намаляване на приема на калории.

Нека да започнем с първата точка: упражнения. За езда, която правите през лятото е чудесно – запазете упражняването толкова, колкото можете и не забравяйте, че пет кратки разходки на седмица са по-добри за коня, отколкото една дълга веднъж седмично.

На второ място е намаляването на приема на калории на вашия кон, което обикновено е по-трудно. Храненето на конете често се състои от две части: концентриран и груб фураж. Да започнем с концентрирания – зърното, което се дава два пъти дневно. Повечето коне, освен ако не са с медицински показатели, кобила в напреднала бременност или в началото на лактацията, млад или бегови кон в предсъстезателен сезон, не се нуждаят от зърно. Хранителните вещества, получени от пасищата са достатъчни за хранителните норми на конете.

Премахване на зърното от дажбите е първата стъпка в намаляването на калориите, които приема конят. Това може да доведе до неговото неразположение, тъй като са му отрязани порциите. Диетите работят най-добре, когато се прилагат постепенно. Най-добре  започнете като постепенно намалявате зърнените порции, вместо да ги махнете напълно отведнъж.

Вторият и най-важен компонент на диета на коня е грубият фураж. Осигуряването на груб фураж е необходимо за насърчаване на доброто здраве на червата и тяхната подвижност. Въпреки че грубият фураж по правило не е толкова калоричен, пасищата и някои видове сено като люцерна са с голямо съдържание на захари и протеини, които могат да доведат до увеличаване на теглото. Редуциране храненето на вашия кон на по-буйни пасища може да стане като ограничите времето, прекарано на пасището или като му поставите намордник за коне, когато е навън.

Горните препоръки за намаляване на зърното и тревата няма да нарушат здравето на вашия кон. Ако след диетата все още сте засегнати, можете да предложите на коня си минерален блок. Но преди покупка е добре да проверите съдържанието на меласа, тъй като в продуктите на някои марки захарта е увеличена за сметка на минералите.

Добрата новина е, че коне с наднормено тегло не са склонни към сърдечни заболявания и повишен холестерол, както е при хората, поради и вегетарианската храна. Но пък те са по-склонни към еднокопитни специфични проблеми като мускулно-скелетните, които може да се влошат от повишеното тегло (засилено износване на ставите и меките тъкани, като например връзките и сухожилията).

Коне с наднормено тегло може да са склонни към наскоро идентифицираната болест „метаболитен синдром при конете“ или МСК (на англ. EMS). Проблеми, свързани със затлъстяване, инсулинова резистентност и ламинит, МСК е сравнявана с диабет от тип две, когато конете имат проблем да метаболизират глюкозата и да обработят мастната тъкан. Този синдром може да бъде донякъде ограничен с намаляване на теглото, въпреки че може да се изисква и фармацевтична намеса. Ако конят ви има отлагане на излишни мазнини по гривата или опашката и особено рошава зимна козина, която пада бавно през пролетта, той може би развива МСК. Лошото функциониране на щитовидната жлеза също може да доведе до покачване на теглото при конете. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, тъй като само кръвните тестове могат да диагностицират тези проблеми. Да поставите коня на диета, когато има наднормено тегло, е много по-лесно, от борбата с последващите болести в бъдеще.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име