Когато промяната става трудно

0
3233

В края на пасищния сезон съдържанието на хранителни и енергийни вещества в повечето пасищни треви намалява все повече. Тревите изсъхват, вече не расте млада трева. Трябва животните да се дохранват, най-вече качественото пълноценно сено е от голямо значение, за да може да се започне фазата на промяна. Заедно с енергията, толкова необходима на конете при напредване на студа, сеното доставя това, което е важно за здравословното храносмилане. По време на студените сезони и във връзка с предстоящата смяна на козината възниква по-голяма нужда от енергия, отколкото през лятото. Затова заедно с грубия фураж конете се нуждаят и от повече концентриран фураж (зърнени храни, мюсли). За да се ограничи опасността от храносмилателни разстройства, отбягвайте резки промени в храненето. Дажбите трябва да бъдат увеличавани постепенно.

Диария, от какво?

Понякога, въпреки всички предохранителни мерки, се стига до разстройство, което лесно може да бъде разпознато по несъразмерните, кашести до течни изпражнения и зацапвания по вътрешната страна на бутовете и долната част на опашката на коня. Често пъти това се съпровожда с намаляване на апетита, конете се прозяват често, когато имат коремни болки. При продължителна диария конете се изтощават по-бързо, стават апатични и нямат сила, козината им изгубва блясъка си. Причините, довели до диария, могат да бъдат различни – от психогенните причини като стрес, до причини, често обусловени от храненето или болести като инфекции например. Ако диарията се появи след запек, то има голяма вероятност, да става въпрос за проблеми с хранителен или психогенен произход. Ако могат да се изключат отравяния, простуди, развалени поради краткосрочно или прекалено дълго съхраняване храни с образували се в тях гъбички и плесени, то предположенията ще се приближат до причината. Рязката смяна на фуража от еднороден към по-разнообразен или стрес в конюшнята могат да предизвикат дисбаланс в чревната флора, при който вредните бактерии да станат преобладаваща част и възпалението да причини диария. Всеки фураж, който съдържа твърде много въглехидрати и твърде малко сурови влакна, натоварва червата. При младите коне дори и проблеми със зъбите и тяхната смяна могат да предизвикат появата на лека диария. Чревните паразити също могат да бъдат честа причина за диарии.

Лечение при диария

При меки до течни изпражнения конете губят много течност и електролити, които трябва да бъдат заместени. Ако загубата стане очевидна, тогава говорим за дехидратация (пресъхване). Тогава кръвта става по-гъста и не може качествено да достига до жизненоважните органи. Проверете дали вашият кон страда от дехидратация, като отлепите кожата отстрани на шията като гънка. Би трябвало тя веднага да заеме предишното си място, след като я пуснете. Ако остане гънка, съществува остра опасност! Веднага повикайте ветеринарния лекар. Също и при много течна диария, треска или увреден организъм ветеринарният лекар трябва да бъде повикан незабавно. Ако диарията е лека и не е течна, може сами да потърсите причината. В случай, че до два дни не се постигне подобрение и състоянието на пациента се влоши, то неизбежно трябва да се появи ветеринарният лекар. Постарайте се конят да приема много течности, при необходимост вода или затоплен чай от лайка, даван с пластмасова бутилка. Много от конете пациенти приемат топлината като приятна, затова на помощ идва завивката или лампа за нагревки. Към това може да се прибави и диета с малки количества пълноценно сено или, след уговорка с ветеринарния лекар, рядка отвара от варени овесени ядки, никаква трева, без плодове или зеленчуци. Това ще успокои лигавицата на червата и ще свърже отровните вещества в червата. При неизяснени причини едно изследване на изпражненията за вируси, бактерии и паразити би помогнало. Изследването на кръвта може да даде информация за евентуално увреждане на вътрешните органи (стойности за бъбреците и черния дроб), както и състоянието на кръвта. За да се изключат проблеми със зъбите като причина, е препоръчително да се направи преглед на зъбите от специалист. През есента е време да се предприеме лечение против глисти. Имайте предвид и това, че е преминало времето за появата на конските мухи и трябва да използвате препарат, който да покрие и този вид насекоми.

Ако конят тъгува за пасището

Конете, особено по-младите, след запек са често пъти без желание и не са концентрирани, тяхната работоспособност вече не е така добра. Въпреки оптималното хранене, козината им изглежда матова и без гланц. Причината за това обаче не винаги е заболяване. Възможно е просто конете да тъгуват по лятото и пасището. Много коне се приспособяват безпроблемно към това отново да са по много в конюшнята, други обаче имат проблем. На тях им липсва движението на свеж въздух и слънце. Какво да правим тогава? Най-доброто за конете би било да се създаде възможност за движение и игра на открито в двора и падока, или дори зимна паша. Важното е на конете да се осигурява по възможност много движение на свеж въздух, както и редовна разходка в хангара би била от полза. Ако конете са приучени към това, би могла да е от помощ и машина за водене или транспортна лента. Спокойните масажи сега могат да подействат много добре. Те стимулират лимфната система, помагат при транспортиране на отпадните вещества и стабилизират психиката. Стара домашна рецепта при недоволни коне с липса на желание е няколко седмично лечение с чай от жълт кантарион (300 до 400 милилитра дневно в храната или в поилката). Той успокоява конете и може да повиши настроението, но не трябва да се прилага при животни, които са с чувствителна кожа. Комбинацията от дива ябълка, „орлови нокти“ (Lonicera), „лиственица“ (Larix decidua) и орехи укрепват защитните сили на тялото и повишават настроението на конете.

Скучаещите коне можете да занимавате в бокса с подобаващи дървени играчки за гризане. Конете трябва да получават един път седмично пресни клонки за дъвчене. Разбира се, това не трябва да бъдат отровни растения, а пригодени за тях, не остри клони от овощни дървета, лешник или бреза. Отрежете дебелите клони без връхните (иначе съществува опасност от нараняване!).

Д-р Беатрис Дюлфер-Шнайтцер

Лечебни треви и цветове при проблеми със стомаха и червата

За профилактика

За предотвратяване на храносмилателните проблеми при промяна в храненето могат да бъдат добавяни за всеки случай копър, кимион, мента и лайка. Риганът, хмелът, копърът, анасонът, валерианът, градинският чай, невенът, исландският мъх и ментата действат противоспазматично и нормализиращо на храносмилането. Ако даден кон е склонен към колики, то към храната му може да бъдат добавяни при силен стрес или възбуда профилактично риган, слез, маточина, градински чай или лайка (по 15 грама). Тези билки действат противоспазматично и стимулират стомашно-чревния тракт. При склонност към спазматични колики е подходящо даването на копър, градински чай, маточина, слез, риган, ружа и черен оман. Лечебните билки успокояват раздразнените стени на червата, действат противоспазматично и предпазват стомашно-чревната лигавица. Ако даден кон е склонен към диарии, при стресови ситуации и при промяна в храненето можете да добавяте към храната малко ружа, лайка, мента, градински чай, слез, риган, листа от къпина и малина.

За съдействие при лечението

Различните лечебни билки могат да помогнат при лечение на диарии. Това са ружата, лайката, ментата, белият равнец, градинският чай, слезта, риганът, черният оман, листата от къпина и малина, както и мокреша. При диарии, предизвикани от инфекция, могат да бъдат приложени чесън, маточина и невен в комбинация. Следните цветове могат да подпомогнат лечението при диария с неизвестен произход: трепетлика, желтак или циганче. Трепетлика, циганче – при психогенни диарии. Хрущялка и кестенов цвят – при диария, сменяща се със запек. Дива джанка – при диария като ответна реакция и циганче – при възпаление на дебелото черво. След прекарана болест за по-бързо възстановяване могат да бъдат приложени маслина и див овес. Може да бъде приложена акупресура върху определени точки (MP 4, Ma 36, Le 3 и MP 6) – действа болкоуспокояващо, облекчава спазмите и помага при заболявания на стомашно-чревния тракт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име